Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η 4η Αυγούστου μέσω των εντύπων της

(Ιστορικού ενδιαφέροντος ανάρτηση)

Έχει πολύ ενδιαφέρον πάντα να ανατρέχει κανείς στις γνήσιες πηγές για να αποκτά όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα και αντίληψη είτε μιας εποχής είτε ενός πρωτότυπου έργου. Με την ευκαιρία (τότε) συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης Ι. Μεταξά εξεδόθησαν 4 τόμοι με τα πεπραγμένα της.

Ο επερχόμενος Ελληνο-Ιταλικός πόλεμος δύο και κάτι μήνες μετά ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Βλέπετε όταν συμβεί ένα τεράστιο γεγονός, όπως ένα πόλεμος ή μία φυσική καταστροφή, κάπως συμβαίνει ένα reset κατά την γλώσσα των υπολογιστών, μία αναδιάταξη, κατά μία έννοια, διότι “διαγράφονται” πάρα πολλά από τα προηγούμενα δεδομένα.

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου είχε αυτή την κατάληξη, καθότι δεν πρόλαβε να καταλυθεί ή να δούμε το πώς θα κατέληγε, διότι οι εξωτερικές συνθήκες και η κατάληψη της χώρας στην συνέχεια από τους Γερμανούς όρισαν την πορεία της.

Η Ελλάδα είχε φοβερές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαιτέρως δυσανάλογες με το μέγεθός της και συγκριτικά με άλλες χώρες. Το “reset” του πολέμου “διέγραψε” δια μιας ένα τεράστιο τμήμα των πολιτών και μαζί με αυτούς τις μνήμες τους.

(Σκεφτείτε μόνο πως η Ελλάς έχασε 88,300 στρατιώτες, όταν οι Η.Π.Α. 407,000 και το Ηνωμένο Βασίλειο 403,000 ενώ από πολίτες η Ελλάδα 325,000 (!) συγκριτικά με την Γαλλία με 350,000 και την Ιταλία με 153,000, πηγή Wikipedia).

Διαθέτω γραπτό υλικό και από την εποχή εκείνη (φυσικά μέσω του πατέρα μου) και πάρα πολλές πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις είχαν γίνει μεταξύ μας σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Οι 4 τόμοι καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Απλώς ο 4ος είναι περισσότερο ενδιαφέρον για εμένα, διότι εμπεριέχει ζητήματα, τύπου, τουρισμού και ιδεολογικού περιεχομένου.

Σας παραθέτω για καθαρά ιστορικούς λόγους (matter of record) το εξώφυλλο του 4ου τόμου και δύο εσωτερικές του σελίδες σχετικά με την ραδιοφωνία και τον τύπο.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)