Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Σουργελοποίηση

Ειλικρινά είμαι πολύ περίεργος και αναρωτιέμαι πώς ήταν τα συλλαλητήρια της εποχής του ‘60 με τους αγώνες για την Ένωση με την Κύπρο. Ή για άλλες περιόδους ή ζητήματα, όποτε υπήρχε μία άλλη άποψη της κοινής γνώμης σε αντίθεση με τις θέσεις και τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αλλά λόγω βιολογικών περιορισμών (δεν είχα γεννηθεί τότε) δεν μπορώ να το αντιληφθώ.

Διότι παρουσιάζεται πλέον το φαινόμενο μίας γελοιοποίησης αυτού του είδους των συλλαλητηρίων. Εντελώς ακραία και τουλάχιστον γραφικά στοιχεία (αυτή είναι η αθώα έκφραση, διότι πρόκειται και περί ναζιστικών – φασιστικών στοιχείων) ξευτελίζουν κάθε έννοια εθνικού αισθήματος (ορθού ή έστω λάθους).

Αυτό αποτρέπει κάθε είδους σοβαρούς ανθρώπους να συμμετάσχουν. Και πολλοί επίσης, οι οποίοι πηγαίνουν αυθόρμητα, διότι έχουν μία άλλη εικόνα στο μυαλό τους, με αυτά, τα οποία βλέπουν εξαφανίζονται.

Θα μπορούσα να ισχυρισθώ πως τα διοργανώνει η ίδια η… κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει και εδώ την γνωστή τακτική της των τρομακτικών όντων της Νορβηγικής μυθολογίας των… Τρολ!

Αλλά δεν συμβαίνει αυτό, εδώ έχουμε το φαινόμενο του αυτο-τρολαρίσματος.

Το πολύ σοβαρό ζήτημα είναι πως κινούμαστε στην γνωστή τακτική του κακού: του απόλυτου μηδενισμού και της γελοιοποίησης. Οι ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες κατά κόρον κυκλοφορούν αυτό το νόημα έχουν. Την πλήρη απαξίωση της όποιας σοβαρής ενημέρωσης ή αρθρογραφίας γνώμης. Και να μην πιστεύεις τελικά σε τίποτα.

Οι ανούσιες και αποπροσανατολιστικές “συζητήσεις” στα κοινωνικά δίκτυα αποθαρρύνουν κάθε έναν, ο οποίος επιθυμεί να εκφράσει τη γνώμη του. Αμέσως το ύπουλο ζιζάνιο επεμβαίνει προκειμένου να γελοιοποιήσει το ζήτημα ή να το μετατοπίσει σε κάποια άλλη ασήμαντη πτυχή του. Είτε με πρόθεση είτε λόγω βλακείας, διότι υφίσταται και αυτό.

Αυτό το φαινόμενο προηγείται όταν οι κοινωνίες οδηγούνται σε πολύ ύποπτα μονοπάτια. Τα παραδείγματα στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία είναι πολλά με κυριότερα αυτά της εποχής του μεσοπολέμου στην Γερμανία αλλά και στην Γαλλία.

Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι νέο. Θυμάμαι εδώ και πολλά χρόνια να ακούω κάτι απίστευτες μπούρδες, από κάποιους ανθρώπους που δεν το περίμενα και κατόπιν σιγά-σιγά η τηλεόραση να γεμίζει με μεταμεσονύχτιες εκπομπές φοβερών τερατολογιών. Δεν πήγαν όλα αυτά χαμένα. Τώρα τα συναντάμε μπροστά μας με δικαίωμα εκλογής και πιθανότατα κυβέρνησης.

Το αδιανόητα γελοίο απέκτησε σάρκα και οστά και εάν κυβερνήσει, διότι αυτός είναι ο στόχος του θα επιστρέψουμε σε εποχές μεσαιωνικού σκοταδισμού και δικτατορίας.

Ο ακραίος μηδενισμός, η διάλυση κάθε μορφής πίστεως σε κάποιες αξίες, η γελοιοποίηση των πάντων, η ισοπέδωση όλων επισφραγίζεται με την ταυτόχρονη υποβολιμαία εγκαθίδρυση μίας πλήρους προσωπικής απογοήτευσης, η οποία εκδηλώνεται με το “δεν μπορείς να κάνεις τίποτα” και ολοκληρώνει την πορεία προς το βάραθρο.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ και σε άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις. Όσοι είναι στην εξουσία ή περιμένουν να την αναλάβουν με την σειρά τους και εξυπηρετούνται από αυτές τις λογικές στην πραγματικότητα παίζουν το κεφάλι τους και προσπαθούν να εξαργυρώσουν λίγη δόξα ακόμα με την έωλη βεβαιότητα πως θα κυβερνούν ή θα κυβερνήσουν για πάντα.

Αλλά το κακό παιδιά είναι… κακό. Και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε πιόνια την εξουσία. Είναι τα πρώτα, τα οποία θα συντρίψει, διότι είναι οι εύκολοι στόχοι. Μετά θα εξαπολύσει το κυνηγητό του εναντίον των όσων υγιών δυνάμεων θα έχουν απομείνει.

Και όλα αυτά ξέρετε γιατί μπορούν και συμβαίνουν;

Διότι δεν είσαι δυνατός ή φοβάσαι. Δεν έχεις διαμορφώσει ισχυρούς πυλώνες μέσα σου να αντισταθούν σε αυτήν την λαίλαπα. Αλλά είσαι διπλά ένοχος εάν νιώθεις αυτήν την δικαιολογημένη πολλές φορές αδυναμία σου (και τον φόβο σου) και δεν κάνεις τίποτα. Δεν θα κατηγορήσω κανέναν εάν οι συνθήκες της ζωής του δεν του επέτρεψαν περισσότερη ισχύ. Ούτε είναι και αυτός ο στόχος μου του κατηγόρου (με ποιο δικαίωμα άλλωστε); Αλλά δεν πρόκειται να έχεις κέρδος εάν σκύψεις το κεφάλι στο κακό, διότι στην συντριπτική πλειοψηφία ΔΕΝ είσαι κακός. Οι πραγματικά κακοί δεν θα σε αφήσουν ούτε ανάσα να πάρεις. Απλά ίσως είσαι περισσότερο αδύναμος και ευάλωτος ή δεν γνωρίζεις. Πολύ ανθρώπινο.

Όσο υπάρχει καιρός αντιστάσου, διότι και η παραμικρή τριβή αποτελεί πολύ μεγάλο εμπόδιο για το κακό. Το κακό απαιτεί να συντρίβει και όχι να σύρεται σε τραχύ έδαφος. Και μην ξεχνάς πως έχεις τεράστια δύναμη. Μην υποκύπτεις στην επιβαλλόμενη σουργελοποίηση. Διότι είσαι ένας και μοναδικός… Και:

Ένας είναι Πλήθος!