Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Νύχτα των Σαλτιμπάγκων και το Θέατρο του Παραλόγου

IMG_6118
(ο τίτλος δεν ισχύει)

Υπάρχει ένα εντυπωσιακό περιστατικό, το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν την κατάληψη του καταφυγίου του Α. Χίτλερ στο καταρρέον Βερολίνο.

Μέσα στην απόλυτη καταστροφή μία ομάδα Σοβιετικών στρατιωτών εντοπίζει έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Τότε αποφασίζουν να… επικοινωνήσουν με τον Γιόζεφ Γκαίμπελς!

Όσο και εάν αυτό ακούγεται απίστευτο στο κατεστραμμένο Βερολίνο και στην κόλαση των τελευταίων ωρών, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή και όντως μετά από 15λεπτη αναμονή (λόγω κέντρου) επικοινωνούν με τον Γκαίμπελς!

(Ο Σοβιετικός στρατιώτης ονομαζόταν Viktor Boev και ήταν μεταφραστής και άριστος γνώστης της Γερμανικής και υποδύθηκε έναν πολίτη του Βερολίνου αρχικά για να μπορέσει να συνδεθεί από το κέντρο. Ωστόσο μόλις απάντησε ο Γκαίμπελς του αναφέρθηκε ως Σοβιετικός αξιωματικός. Η συνομιλία, η οποία διημείφθη στενογραφήθηκε επίσημα παρακαλώ από τους Σοβιετικούς και την παραθέτω στο τέλος στα Αγγλικά).

Ποιο είναι τα εντυπωσιακό;

Πως τα τηλέφωνα… λειτουργούσαν!

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο! Ο Α. Χίτλερ είχε δώσει ο ίδιος προσωπικά εντολή μόλις ανήλθε στην εξουσία τα τηλεφωνικά καλώδια να τοποθετούνται σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, ώστε να μην κινδυνεύουν από… τι;

Ο Χίτλερ λοιπόν ήδη από πολύ νωρίς είχε στο μυαλό του πως ίσως ερχόταν η ώρα μιας καταστροφής(βομβαρδισμοί) και όντως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στην Ναζιστική Γερμανία λειτουργούσαν μέχρι τέλους!

Στο Ελληνικό (θεωρητικά) πολιτικό θέατρο του παραλόγου και των σαλτιμπάγκων ισχύει αναλογικά το ίδιο. Όλοι έχουν κάτι στο μυαλό τους και οσονούπω ή μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες θα αποκαλυφθούν οι συνέπειες των σκέψεων τους (και όχι οι ίδιες σκέψεις). Εντοπίστε τις και “μεταφράστε” τις.

Οι υπόλοιποι (πολίτες) αφελώς πιστεύουν πάλι σε οπτασίες και ευσεβείς πόθους και εναποθέτουν την τύχη της ζωής τους στην ελπίδα…

Μην έχετε καμία ψευδαίσθηση!

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κυβερνητική αλλαγή τουλάχιστον για 5-6 έτη ακόμα, το ασφαλιστικό θα ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί και ότι έχει υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο θα τηρηθεί μέχρι κεραίας ενώ δε ζοφερό οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει ως έχει ενδεχομένως και προς το χειρότερο.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την επιθυμία και πλειοψηφία των πολιτών της αλλάζει και όποια/ος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό κακό του κεφαλιού του είτε του αρέσει είτε όχι.

Αυτό το νέο περιβάλλον είναι περιρρέον συνεπώς επιδέχεται πολύ μεγάλες μεταβολές και μετατοπίσεις. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος (περιλαμβανομένου προφανώς και εμού). Ακριβώς όμως λόγω αυτής της περιρρέουσας υφής παρουσιάζονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προκλήσεις.

Τα ίδια έγραφα και το 2010 με την πρώτη εφαρμογή του μνημονίου και τα ίδια γράφω και τώρα 6 έτη αργότερα και δείτε γύρω σας τι συμβαίνει…

Συνιστώ άκρως επιθετικές κινήσεις, καμία αμυντική ή συντηρητική πολιτική και στρατηγική σε βάθος οχταετίας. Αυτή είναι η συμβουλή μου και όλα τα υπόλοιπα είναι αρλούμπες και εκ του πονηρού.

Ο τίτλος λοιπόν δεν ισχύει όπως έγραψα και δεν πρόκειται για καμία Νύχτα των Σαλτιμπάγκων ούτε για Θέατρο του Παραλόγου…

Οι σαλτιμπάγκοι παίζουν τέλεια, διότι αυτός είναι ο προσωπικός τους ρόλος ενώ το Θέατρο μόνο του παραλόγου δεν είναι. Εντελώς εξηγήσιμο…

Οι θεατές μάλλον δεν το αντιλαμβάνονται και περιμένουν την επόμενη παράσταση.

Παραθέτω τον διάλογο του V. Boev με τον Γκαίμπελς, ο οποίος δύο 24ωρα μετά αυτοκτόνησε…

Interpreter Viktor Boev: “Who is on the phone?”
Answer: “The Imperial Minister of Propaganda Doctor Goebbels.”
Boev: “You are speaking to a Russian officer. I would like to ask you a few questions.”
Goebbels: “Please, I’m listening.”
B: “For how much longer are you able to and are intending to fight for Berlin?”
G: “A few… (slurred words).”
B: “What, several weeks?!”
G: “Oh no, months!”
B: “One more question – when and in what direction are you thinking to get out of Berlin?”
G: “I consider this question to be impudent and inappropriate.”
B: “Bear in mind, Mister Goebbels, that we will find you wherever you will be, and a gibbet has already been prepared for you.”
(In reply, an uncertain grunting was heard through the phone)
B: “Do you have any questions for me?”
“No” – said Doctor Goebbels with an angry voice and hanged up the phone.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)