Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ηθική του “Take it or Leave it”

Ο όρος “Take it or Leave it” (ή το παίρνεις ή το αφήνεις) και το γράφω με τον Αγγλικό τρόπο, ο οποίος είναι περισσότερο κοινός, ακούγεται κατά κάποιον τρόπο εκβιαστικός. Δεν σου αφήνει κανένα άλλο περιθώριο διαπραγμάτευσης. Ή θα αποδεχτείς αυτό, το οποίο σου προσφέρω ή σου θέτω ή φεύγεις. Σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η έκφραση του σκληρού, ο οποίος κατέχει “κάτι”, το οποίο ο άλλος θέλει πολύ έως απεγνωσμένα. Και φυσικά δεν το διαπραγματεύεται.

Το “Take it or Leave it” έχει ωστόσο… ηθική μέσα του και δεν είναι τόσο στυγνό, όπως παρουσιάζεται. Αρχικά παίζει ρόλο η χρονική του τοποθέτηση. Εάν είναι η πρώτη απάντηση τότε ναι ίσως δηλώνει μία εκβιαστική μορφή διαπραγμάτευσης (ίσως). Μπορεί όμως να είναι και η τελική πρόταση και να λέγεται αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες.

Το λάθος όμως δεν ευρίσκεται στην έκφραση, η οποία από μόνη της ούτε ηθική έχει ούτε ανήθικη είναι! Έχει να κάνει και με το αντικείμενο αλλά κυρίως με τα υποκείμενα, τα οποία είναι οι άνθρωποι. Και από την εμπειρία μου τις περισσότερες φορές δεν είναι εκβιαστική, αλλά ορίζει ένα σημείο εξάντλησης ή μη παρέκει. Και κανένα σχόλιο δεν είναι αρκετό εάν δεν εξετάσει κάποιος όλα τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης.

Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ. Ίσως να μην έχω πλέον πολύ όρεξη για συζητήσεις, ίσως να είναι πολύτιμος ο χρόνος μου, ώστε να θεωρώ πως δεν αξίζει περισσότερη συζήτηση. Ίσως όμως να είναι και μία εξαιρετική προσφορά, την οποίαν η άλλη πλευρά προσπαθεί να απομειώσει με ακόμα περισσότερη επιμονή… Πολλά ίσως, πολλές οι εκδοχές.

Όμως η σημαντικότερη εφαρμογή της ευρίσκεται στη δυσκολότερη διαπραγμάτευση της ζωής μας. Και αυτή είναι με τον εαυτόν μας. Εκεί δεν υπάρχει κανένας κανόνας, κανένα όριο, εάν θέλουμε να είμαστε αληθινοί. Εκεί είναι η δική μας απόφαση να αποδεχτούμε μία κατάσταση, μία συνθήκη, μία επιλογή.

Τότε η καλύτερη τακτική μας είναι το “Take it or Leave it”. Καλώς ή κακώς ή ο καιρός θα δείξει, τουλάχιστον δεν συζητάμε άλλο και εστιάζουμε σε αυτό, το οποίο επιλέξαμε.

Για τα προηγούμενα μην το συζητήσουμε… “Take it or Leave it”!