(R=Revolution=Επανάσταση)
Ακούγοντας συνεχώς αυτές τις ημέρες για έναν διαγωνισμό μουσικών ταλέντων στην Ελληνική τηλεόραση, αποφάσισα να διεξαγάγω κι εγώ έναν με διαγωνιζόμενους όμως τις… Επαναστάσεις.
Επειδή, όπως πολλοί διαγωνισμοί θεωρούνται ή είναι “στημένοι”, ο δικός μου δεν είναι απλώς στημένος είναι εντελώς (!) και σύμφωνα μάλιστα με τα δικά μου κριτήρια. Συνεπώς δεν με απασχολεί καθόλου η γνώμη του “κοινού” (το οποίο ούτως ή άλλως δεν ψηφίζει), απλά δεν σας κοροϊδεύω διατείνοντας πως είμαι αντικειμενικός. Δεν είμαι!
Επιλογή Διαγωνιζομένων
Τρεις θεωρούνται και είναι οι μεγαλύτερες επαναστάσεις των νεωτέρων ετών στην ανθρωπότητα:
1. Η Αμερικανική
2. Η Γαλλική και
3. Η Ρωσική
Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες και ιστορικά στοιχεία, παρά μόνον θα κάνω μία συνοπτική και μάλλον ανάλαφρη σύγκριση μεταξύ τους όσον αφορά κάποια χαρακτηριστικά τους.
Προφανώς θα μου επιτρέψετε (όχι πως σας ερωτώ) να επιλέξω και το καλύτερο κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικό, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα.
Η βαθμολογία: 5 βαθμούς το 1ο – 3 το δεύτερο και 1 το τρίτο
Α. Το κυρίαρχο σύνθημα
1. Αμερική: “Don’t tread on me” (“Μην με πατάς”)
2. Γαλλία: “Liberty, equality, fraternity” (“Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη”)
3. Ρωσία: “Proletariat of the world, unite” (“Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε”)
Εδώ η κριτική επιτροπή (δηλ…. εγώ) ομοφώνως ψηφίζει ως καλύτερο σύνθημα, αυτό της Γαλλικής Επανάστασης! Είναι το πλέον ρομαντικό και μουσικό απ’ όλα!
Δεύτερο καλύτερο σύνθημα αυτό της Ρωσικής. Είναι πιο μαζικό, από το μάλλον επιθετικό “Μην με πατάς” της Αμερικανικής.
Γαλλία 5 – Ρωσία 3 – Αμερική 1
Β. Η τύχη των Ηγετών τους
1. Αμερική: Τζώρτζ Ουάσινγκτον – Πρόεδρος
2. Γαλλική: Ροβεσπιέρος – Λαιμητόμος
3. Ρωσική: Λένιν – Μούμια
Χωρίς αμφιβολία η Αμερική παίρνει τους 5 βαθμούς! Η Γαλλία δεν έχει καμία ελπίδα με την τύχη, την οποία επεφύλαξε στον ηγέτη της, ενώ και η Ρωσία θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρώτη θέση εάν δεν έχανε πολύ γρήγορα τον ηγέτη της και στη θέση του ανερχόταν ένα τεράστιο απόστημα της ιστορίας.
Αμερική 5 – Ρωσία 3 – Γαλλία 1
Γ. Εβραϊκή Συμμετοχή
1. Αμερική: Ο μεγαλύτερος ίσως χρηματοδότης της (μαζί με τον Ρόμπερτ Μόρρις) ήταν ο Χάυμ Σόλομων
2. Γαλλία: Καμία συμμετοχή
3. Ρωσία: Λένιν, Τρότσκυ, Κάμενεφ, Ζηνόβιεφ, Σβερτλώφ και πρακτικά ολόκληρος ο βασικός πυρήνας των Μπολσεβίκων επαναστατών
Εδώ η κριτική επιτροπή δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να απονείμει τους 5 βαθμούς στην Ρωσία. Δεν θέλει καν ερώτημα. Οι 3 επίσης εύκολα στην Αμερική και ο ένας στην Γαλλία.
Ρωσία 5 – Αμερική 3 – Γαλλία 1
Δ. Αριθμός ανθρωπίνων απωλειών
1. Αμερική 50.000
(συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών)
2. Γαλλία: 200.000 (και πολλοί χωρίς κεφάλια)
3. Ρωσία: 9.000.000
Εδώ η κριτική επιτροπή αμφιταλαντεύτηκε. Ποιά είναι η πιο… επαναστατική επανάσταση; Αυτή με 9 εκ νεκρούς ή αυτή με… μόλις 50 χιλιάδες; Επειδή ακόμα και 1 νεκρός είναι τεράστιο νούμερο (διότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμηθεί αριθμητικά) η επιτροπή κατέληξε πως το αριστείο θα πρέπει να δοθεί στην Ρωσική επανάσταση. Ή κάνεις επανάσταση τελικά ή δεν κάνεις;
Ρωσία 5 – Γαλλία 3 – Αμερική 1
Ε. Άμεσες συνέπειες
1. Αμερική: Ο πόλεμος του 1812
2. Γαλλία: Η περίοδος της τρομοκρατίας
3. Ρωσία: Κομμουνισμός
Μία επανάσταση για να έχει κύρος, θα πρέπει να έχει και σπουδαίες συνέπειες. Ποιός θυμάται τώρα τον πόλεμο του 1812. Ούτε καν και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι. Η τρομοκρατία ήταν μία φοβερή περίοδος στην Γαλλία αλλά μικρής διάρκειας, ενώ ο κομμουνισμός συνεχίζει ακόμα και σήμερα να υφίσταται και να προκαλεί σφοδρές αναταραχές και συγκρούσεις.
Ρωσία 5 – Γαλλία 3 – Αμερική 1
ΣΤ. Στημένο ερώτημα της επιτροπής (λέμε τώρα)!
Ποιά επανάσταση ήταν η πλέον συναρπαστική και θα ήθελα να συμμετάσχω;
1. Αμερικανική
2. Γαλλική
3. Ρωσική
Με τους εμπόρους του τσαγιού στην Βοστώνη δεν νοιώθω να έχω κάποια σχέση. Με τους παρφουμαρισμένους λελέδες του Παρισιού πάλι δεν βρίσκω τον εαυτό μου να είναι πολύ κοντά. Βέβαια πάντα θαύμαζα τον Σαιν Ζυστ και το ήθος του, αλλά θα ήθελα το κεφάλι μου στη θέση του. Χωρίς καμία δυσκολία ή αμφιβολία το κλίμα της Αγίας Πετρούπολης του 1917 και ο Νοέμβριος της Μόσχας μου ταιριάζουν απόλυτα. Η κατευθυνόμενη ψήφος είναι δεδομένη!
Ρωσία 5 – Γαλλία 3 – Αμερική 1
Κυρίες και κύριοι! Το τελικό αποτέλεσμα του R-Factor είναι:
Ρωσική Επανάσταση 26 βαθμοί
Γαλλική Επανάσταση 16 βαθμοί
Αμερικανική Επανάσταση 12 βαθμοί
Επειδή οι ενστάσεις δεν γίνονται δεκτές, μπορείτε να ανατρέψετε το αποτέλεσμα κάνοντας την δική σας προσωπική επανάσταση! Η Ευρώπη την έχει απόλυτη ανάγκη!
Σημ. Σήμερα είναι και η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης. Καθαρή σύμπτωση!