Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ζάκυνθος – Εσπεράντο και Δυο -Τρεις Σκέψεις

“Το μέρος στο οποίο γεννήθηκα και πέρασα την παιδική μου ηλικία κατεύθυνε όλους τους μελλοντικούς μου αγώνες. Στο Μπιάλιστοκ οι κάτοικοι ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις ξεχωριστές εθνότητες: Ρώσσοι, Πολωνοί, Γερμανοί και Εβραίοι. Κάθε μία από αυτές μιλούσε την δική της γλώσσα και έβλεπε όλες τις άλλες ως εχθρικές. Σε μια τέτοια πόλη μια ευαίσθητη φύση αισθάνεται πιο έντονα απ΄ οπουδήποτε την μιζέρια, η οποία προκαλείται από τον γλωσσικό διαχωρισμό και βλέπει σε κάθε βήμα ότι η πολλαπλότητα των γλωσσών είναι η πρώτη ή τουλάχιστον η πιο καθοριστική βάση για τον διαχωρισμό της ανθρώπινης οικογένειας σε ομάδες εχθρών.

Ανατράφηκα ως ένας ιδεαλιστής και διδάχτηκα από μικρός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια, ενώ έξω στο δρόμο σε κάθε μου βήμα αισθανόμουνα ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι, μόνο Ρώσσοι, Πολωνοί, Γερμανοί, Εβραίοι και ούτω καθεξής. Αυτό υπήρξε πάντα ένα μεγάλο βάσανο στο παιδικό μου μυαλό, αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να χαμογελούν με μια τέτοια «ανησυχία για τον κόσμο» από ένα παιδί. Μέχρι εκείνη την στιγμή θεωρούσα ότι οι «ενήλικοι» ήταν παντοδύναμοι, έτσι συχνά έλεγα στον εαυτό μου ότι όταν μεγαλώσω με βεβαιότητα θα εξαφανίσω αυτό το κακό”.

-(Λ.Λ. Ζάμενχωφ σε ένα γράμμα προς κάποιον Ν. Μπορόβκο, το 1895) –
(Αντιγραφή κειμένου από το λήμμα “Εσπεράντο” της Ελληνικής Wikipedia).

Ο Λουδοβίκος Ζάμενχωφ ήταν Εβραίος οφθαλμίατρος από το Μπιάλιστοκ, Πολωνική πόλη, η οποία την εποχή εκείνη αποτελούσε τμήμα της Ρωσσικής Αυτοκρατορίας και το προηγούμενο γραπτό του είναι ο πυρήνας του σκεπτικού της γλώσσας Εσπεράντο. Διότι ο Ζάμενχωφ ήταν ο ιδρυτής της.

Στη Ζάκυνθο την περίοδο της Κατοχής υπήρχαν δύο γενναίοι Έλληνες-Χριστιανοί και μαζί τους ΟΛΟΙ οι γενναίοι κάτοικοι του νησιού, μεταξύ των οποίων και 275 Ζακυνθινοί-Εβραίοι. Ήταν ΟΛΟΙ τους γενναίοι.

Γιατί;

Διότι είχαν… αρχί..@! Τόλμησαν οι δύο προύχοντες του νησιού, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Λουκάς Καρρέρ να γράψουν στον κατάλογο των προς εξάλειψη Ελληνοεβραίων τα δικά τους μόνο ονόματα. Και ΚΑΝΕΙΣ κάτοικος του νησιού ΔΕΝ πρόδωσε ΚΑΝΕΝΑΝ!

Σώθηκαν ΚΑΙ οι 275.

Τρία διδάγματα:

  1. Όταν οι ηγεσίες έχουν αρχί…@ και δεν σκέφτονται πώς θα σώσουν το τομάρι τους, σώζονται όλοι!
  2. Όταν οι υπόλοιποι βλέπουν το γενναίο παράδειγμα της ηγεσίας ακολουθούν. Η γενναιότητα είναι μεταδοτική και λαμπρό παράδειγμα.
  3. Όταν οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους είναι δυο ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και οι όποιες διαφορές ενδέχεται να προκύπτουν είναι μεταξύ ανθρώπων και όχι μεταξύ εχθρών.

Σπάσε τα συρματοπλέγματα του νου!

Γίνε Ζακυνθινός και μάθε και Εσπεράντο (ή τουλάχιστον σκέψου ως Ζακυνθινός και σκέψου σα να γνώριζες Εσπεράντο)!