Ευρώ, Δραχμή και Ακίνητα
Η Teucris πιστεύει στην Ελληνική αγορά
Κι αν η Ελλάδα επιστρέψει στη Δραχμή;
(Η teucris από την πρώτη στιγμή έλαβε θέση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κατάστασης σαφέστατα και ανεπιφύλακτα ΥΠΕΡ της Ελλάδος, ας κάνουμε όμως την ανάλυση).
Έχετε όμως πραγματικά σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει αυτό και τι θα συμβεί;
Να δείτε που αν σκεφτείτε θα εκπλαγείτε και θα καταλάβετε τι συμβαίνει. Βέβαια μην ξεχνιόμαστε! Το μέλλον δεν είναι γνωστό…. Δείτε επ’ αυτού και την ενότητα:
2 Χάρτες – ένας Γάιδαρος – κάποιο Έργο – και το …Φ
Είναι σώφρων να αρχίσω την κατασκευή και να επενδύσω τώρα;
Αυτό το ακούμε τόσο συχνά που έχει αρχίσει να γίνεται …κακόγουστο ανέκδοτο…
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, το οποίο μου τίθεται εδώ και …τρία χρόνια (τουλάχιστον). “Λογικό” ακούγεται το “τώρα” στην Ελληνική υπόσταση να ισοδυναμεί με …τρία έτη, αφού η ιστορία της χώρας μας μακράν απέχει του να είναι ιστορία λίγων αιώνων…
Ας δούμε όμως πως το εννοώ.
Η teucris σαν ιστοσελίδα ιδρύθηκε τον Μάιο του 2009 (σε μία ήδη πολύ δύσκολη εποχή γιά τα ακίνητα) και ήταν τότε ένα παράτολμο εγχείρημα… Ωστόσο δεν δίστασα ούτε στιγμή και δεν έκρυψα από το πρώτο άρθρο πως ήταν μία απόλυτα ορθή επιλογή με πολύ μεγάλο προσωπικό και οικονομικό κόστος. Για έναν και μόνο λόγο:
Την ανάγκη μιας ειλικρινούς, απόλυτα έντιμης και ρεαλιστικής προσέγγισης και ενημέρωσης στα θέματα των ακινήτων. Εντελώς μακράν από τις βδελυρές ανόητες έως και ενδεχομένως υποχθόνιες ανυπόστατες και γελοίες φήμες ή “αναλύσεις”, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα “χρεοκοπεί” εδώ και 200 Σαββατοκύριακα, τον …επόμενο μήνα, …πριν τις εκλογές, …μετά τις εκλογές, …πριν την 44η ή 256η δόση και ουκ έστιν τέλος. Ταυτόχρονα η Ελλάδα επιστρέφει, θα επιστρέψει στη Δραχμή, θα έχει δύο νομίσματα και όλα τα συναφή…
Η εκφρασμένη, για όσους γνωρίζουν την teucris από την αρχή ήταν μόνο μία:
Η Ελλάδα ΔΕΝ πρόκειται να χρεοκοπήσει και αν με ερωτάτε αν επιστρέψει ή όχι στην Δραχμή σας απαντώ ευθαρσώς: περισσότερο πιθανό είναι να επιστρέψει η Γερμανία στο Μάρκο παρά η Ελλάδα στην Δραχμή. Αν μάλιστα γίνει το δεύτερο θα γίνει …αφού η Γερμανία θα έχει πάψει να είναι στο Ευρώ.
Πως το γνωρίζω αυτό;
Το μέλλον σας έχω πλειστάκις αναφέρει ΟΥΔΕΙΣ το γνωρίζει. Οι οικονομικοί αναλυτές, οι κάθε είδους δημοσιογράφοι εντός ή εκτός έχουν μία άποψη, ίσως διαβάζουν νούμερα, πίνακες, διαγράμματα και αποφαίνονται… Διαφεύγει σε όλους όμως κάτι:
Η αυτενέργεια του κάθε ενός από εμάς και της χώρας μας ως συνόλου.
(Υπάρχουν πάμπολλες γνωστές σε όλους μας αδυναμίες σαν χώρα, αλλά πείτε μου και που δεν υπάρχουν);
Τα σενάρια περί επιστροφής στην Δραχμή έχουν μία άλλη πτυχή, η οποία αποκρύπτεται:
Το πρόβλημα νομίζετε είναι αν το νόμισμα ονομάζεται Ευρώ ή Δραχμή; Απαντώ: ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ! Εμένα αν με ερωτάτε προσωπικά προτιμώ την ονομασία της Δραχμής (στο μυαλό μου έχω την ΔΡΑΧΜΗ και είναι προσβλητικές οι υποκοριστικές εκφράσεις του τύπου Δραχμούλα κλπ). Το ζήτημα είναι η ΝΕΑ ισοτιμία, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα είναι 1 Ευρώ προς 340,75 Δρχ αλλά 1 Ευρώ προς (έστω) 600 Δρχ. Προφανώς οι έχοντες Ευρώ στο εξωτερικό ή στα …σεντούκια νομίζουν ότι θα διπλασιάσουν την αγοραστική τους δύναμη.
Εάν η ισοτιμία αντί για την παραπάνω “δεδομένη” εκδοχή γιά κάποιους λόγους (κι έχω αρκετούς να σας αναφέρω και δεν πάει καν το μυαλό σας) ορισθεί 1 Ευρώ προς 200 Δρχ. αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι οι διαθέτοντες τα προηγούμενα Ευρώ θα χάσουν τη μισή αγοραστική τους δύναμη περίπου.
(Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και εδώ εφαρμόζονται πολλές από τις προωθημένες μέθοδοι, τις οποίες αναλύω και έχω ακροθιγώς αναφέρει σε άλλες ενότητες).
Εσείς τι πιστεύετε; Ποιές από τις δύο ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις είναι υπέρτερες; Χμ…
Αναλυτικά.
Υπάρχουν τρείς περιπτώσεις σχετικά με την ισοτιμία:
- Παραμένει αμετάβλητη (1 Ευρώ = 340,75 Δρχ.)
- Μεταβάλλεται προς τα άνω (έστω 1 Ευρώ = 600 Δρχ.) και
- Μεταβάλλεται προς τα κάτω (έστω 1 Ευρώ = 200 Δρχ.).
Ας δούμε τι πρόκειται να συμβεί ανά περίπτωση:
- Δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ. Ότι είχατε, έχετε απλά το ονομάζετε αλλιώς…
- Εδώ έχουμε υποτίμηση. Για να δούμε τι συμβαίνει. Οι εισαγωγές ακριβαίνουν αλλά οι εξαγωγές και οι ΠΩΛΗΣΕΙΣ ακινήτων στο εξωτερικό ή οι επενδύσεις από το εξωτερικό είναι πολύ πιο κερδοφόρες. Διότι για ένα αυτοκίνητο των 10,000 ευρώ προηγουμένως χρειαζόσασταν 3,407,500 Δρχ. ενώ τώρα 6,000,000 Δρχ. Ένα όμως ακίνητο με αξία τώρα 150,000 Ευρώ τώρα θα σας αποδώσει 90 εκ. Δρχ. αντί για 51 εκ περίπου, δηλ. ΠΟΛΥ κερδισμένοι σε σχέση με το εξωτερικό. Ένα πέτρινο σπίτι παρεμπιπτόντως θα ακριβύνει ελαφρώς, όσον αφορά το τσιμέντο και το σίδερο, ή ότι άλλο προέρχεται από εισαγωγή. Ωστόσο εάν θελήσετε να το προωθήσετε στο εξωτερικό θα είστε πολύ κερδισμένοι. Συνεπώς οι επενδυτικές δραστηριότητες, οι οποίες “προκαλούν” διεθνές ενδιαφέρον θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία (δείτε τις επενδύσεις του green Philosopher). Όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό και αναμένουν να αγοράσουν τη μισή Αθήνα δεν θα αγοράσουν φθηνότερα σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με αυτό, το οποίο πιστεύουν!
- Εδώ έχουμε υπερτίμηση. Μην είστε καθόλου σίγουροι πως αυτό αποτελεί ένα σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο! Αντιθέτως ίσως εκπλαγείτε αν δείτε πως ΑΚΡΙΒΩΣ λόγω αυτής της “απιθανότητας” έχουν επικεντρωθεί οι ιδιαίτερα ταλαντούχοι managers. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι κάπως χαμηλότερο το κόστος κατασκευής, αλλά χαμηλότερη και η αξία στην περίπτωση προώθησης στο εξωτερικό. Συνεπώς θα είστε μάλλον χαμένοι. Ωστόσο θα είστε πολύ κερδισμένοι αν κινηθείτε επενδυτικά στο διεθνές στερέωμα, κάτι για το οποίο ο green Philosopher και η teucris προετοιμάζονται κατάλληλα. Όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό θα εκπλαγούν δυσάρεστα.
Η ιδιορρυθμία της κατάστασης είναι πως η αδράνεια είναι η σίγουρη “λάθος” επιλογή. Με οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είστε με τον έναν τρόπο ή τον άλλον κερδισμένοι! Ανά περίπτωση και αντίστοιχα με τα προηγούμενα:
- Όσο καθυστερείτε χάνετε. Αυτή τη στιγμή επικρατούν οι ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά από πολλές πλευρές.
- Επενδυτικά θα είστε κερδισμένοι. Ειδικά αν οι δραστηριότητές σας έχουν και διεθνή χροιά. Από την άλλη το κόστος κατασκευής θα είναι αυξημένο σε έναν βαθμό.
- Το κόστος κατασκευής θα είναι χαμηλότερο. Θα μπορείτε να κινηθείτε πολύ δυναμικά προς το εξωτερικό.
Οι εσωτερικές ισοτιμίες ωστόσο δεν πρόκειται να μεταβληθούν.
Μπορώ να σας περιγράψω πάρα πολλές πτυχές του φαινομένου και να σας αναλύσω το σκεπτικό με το οποίο είστε πάντα κερδισμένοι. Αυτή είναι και η ουσία προσέγγισης των επενδύσεων εξισορρόπησης κινδύνου (hedge funds), ώστε να αποκτήσετε μία αντίληψη του τρόπου δράσης. Φυσικά ουδείς αλάνθαστος, πόσο μάλλον εγώ…
(Σημειώστε παρακαλώ πως ο τρόπος ανάλυσης είναι εντελώς προσωπικός και αποτελεί προϊόν του δικού μου τρόπου σκέψης. Δεν διατείνομαι ότι εκφράζει την αντικειμενική αλήθεια –υπάρχει;- Ωστόσο σίγουρα εκφράζει με απόλυτη ειλικρίνεια την δική μου υποκειμενική αλήθεια).
Εν τέλει:
Το μέλλον του καθενός στο βαθμό που το ορίζει εξαρτάται από τον ίδιο. Ποτέ καμία νίκη δεν προέκυψε από την αδράνεια. Αντιθέτως! Η επιθετική πολιτική με αισιοδοξία και ρεαλισμό είχε πάντοτε αποτελέσματα. Η αδρανοποίηση, η ψυχολογική καταρράκωση, η απώλεια κάθε ίχνους ηθικού, η καταστροφολογία δεν οδήγησαν ποτέ κανέναν και καμία χώρα στην επιτυχία.
Ο Έλληνας ΑΓΑΠΑ τα ακίνητα. Είναι δεμένος με τα ακίνητα. Η χώρα μας είναι αντικειμενικά η πλέον όμορφη χώρα στον Κόσμο. Υπάρχει τεράστιο ψυχικό και απόλυτα υγιές απόθεμα. Η teucris δεν θα γίνει μέρος της απώλειας αυτού του αποθέματος. Με τις δυνάμεις της υποστηρίζει και ενισχύει την επενδυτική δράση, θεωρεί την παρούσα κρίση ένα περιστατικό της ζωής (ασήμαντο σε σχέση με την ιστορία της χώρας) και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διολισθήσει σε αδρανείς και ηττοπαθείς απόψεις.
Περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι τόσο το καλύτερο και τόσο ισχυρότερη η διασφάλιση της αξίας της ζωής του κάθε απλού Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν πρέπει να δει τον κόπο του να εξαϋλώνεται…
Μην χάνετε την εμπιστοσύνη σας στα ακίνητα. Κατασκευάστε, αγοράστε, επενδύστε. Είναι πολύ κατάλληλη στιγμή. Μην αδρανοποιείτε τα χρήματά σας…