Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Επιστρέφονται τα… “Δώρα”;

Με το θεσμό της βασιλείας ομολογώ πως δεν έχω καθόλου καλές σχέσεις. Για την ακρίβεια τον απεχθάνομαι σφόδρα. Μπορεί κατά τη διάρκεια των αιώνων να υπήρξαν συμπτωματικά και κάποιοι ενδιαφέροντες βασιλείς, όπως υπάρχουν απίστευτα “μπουμπούκια” πρόεδροι και πρωθυπουργοί δημοκρατιών, αλλά εδώ κρίνω τον θεσμό· και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να τον απορρίψω μετά βδελυγμίας, όπως και τα άλλα δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Με τους κατοίκους της Ιβηρικής χερσονήσου (Πορτογάλους, Ισπανούς) δεν έχω πάλι κάποια ιδιαίτερη συνάφεια. Είναι αλήθεια πως ποτέ δεν με ενδιέφερε να επισκεφτώ αυτές τις χώρες, δε γνωρίζω ανθρώπους από εκεί και συνεπώς ίσως είμαι άδικος. Η εικόνα όμως των Ισπανών και Πορτογάλων κονκισταδόρων και των καταστροφών των πολιτισμών της Αμερικανικής ηπείρου, οι διωγμοί του Εβραϊκού πληθυσμού το 1492 και 1497 από την Ισπανία και την Πορτογαλία αντιστοίχως, οι πολύ πρόσφατες απεχθείς δικτατορίες του Φρανθίσκο Φράνκο και του Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ, επίσης αντιστοίχως μου προκαλούν έντονη δυσφορία και ξινίλα στη γεύση. Να είμαι ειλικρινής μαζί σας (και με τον εαυτό μου).

Αλλά το θαυμάσιο “μπουμπούκι” της Ισπανίας ο φυγόδικος Δον Χουάν Κάρλος, ο οποίος είναι (ήταν;) μάλιστα σύζυγος της γεννηθείσης στο Παλαιό Ψυχικό βασιλίσσης Σοφίας και αδελφής του τέως Κωνσταντίνου είναι άξιο είδος όλων μαζί των… προηγουμένων!

Διαβάστε στην ειδησεογραφία σχετικά. Εδώ ήθελα απλώς να αναφερθώ στην 1501η κατάκτηση του ερωτύλου και απατεώνος βασιλέως με το βαρύγδουπο όνομα Corinna zu Sayn-Wittgenstein (Κορίνα τσου Ζάιν-Βίτγκενσταιν), για την οποίαν έχω γράψει στο παρελθόν (δείτε στα σχόλια την παραπομπή) και το “δώρο”, το οποίο έλαβε ύψους 65 εκ. δολαρίων από τον εραστή της για τις “υπηρεσίες” της. Τα 65 εκ. εν τω μεταξύ προέρχονται από τα 100 εκ. δολάρια, τα οποία έλαβε ο Χουάν Κάρλος από τη Σαουδική Αραβία για την προώθηση των συμφερόντων της. Η “υπόθεση” αυτή ερευνάται από την Ελβετική εισαγγελία. Ωραίες business μεταξύ των εστεμμένων!

Και το κρίσιμο ερώτημα:

Οφείλει να τα επιστρέψει, όπως της ζήτησε, αφού χώρισαν;

Η απάντησή μου είναι ΟΧΙ! Ακόμα και εάν προέρχονται από το Ισπανικό δημόσιο πάλι θα πρέπει να τα κρατήσει. Αφού ανέχτηκαν τον βασιλέα τους και δεν τον ξαπόστειλαν ας πληρώσουν τώρα και τους λογαριασμούς του. Η Corinna μας δεν ευθύνεται!

Δείτε και: Οι Ελληνικοί Τίτλοι Ευγενείας…