Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Δύο Λόγια Περί… Αποτυχίας

Ακούω αρκετά συχνά γύρω μου τη λέξη “αποτυχία”, “απέτυχα” και για πολύ καιρό ήμουν και εγώ ένας, ο οποίος τη χρησιμοποιούσα για τον εαυτό μου. Ώσπου κάποια στιγμή (και αρκετά μεγάλος στην ηλικία) συνειδητοποίησα πως στη πραγματικότητα δεν υφίσταται η έννοια της αποτυχίας. Είναι μόνο μία κατάσταση του νου, την οποίαν μόνον εμείς ορίζουμε. Άρα πρόκειται περί στάσης μας και όχι κάποιου αντικειμενικού κριτηρίου.

Προφανώς δεν πρέπει να το συγχέουμε με τη μη επίτευξη ενός στόχου. Το στόχο μας δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε, ΔΕΝ αποτύχαμε. Και το τονίζω αυτό, διότι η αποτυχία είναι κάτι το εντελώς προσωπικό (εκτός του ότι δεν υπάρχει) και δεν αφορά αντικειμενικά κριτήρια. Δεν θα πούμε ποτέ δάκρυσε ο ισολογισμός της εταιρίας μου, διότι είχε μόνο ζημίες. Δεν ισοσκελίστηκε, διότι είχε ζημίες ναι. Αλλά τα δάκρυα είναι δικά μας, όχι του ισολογισμού.

Το ίδιο ισχύει και με την αποτυχία. Την προηγούμενη διευκρίνηση τη σημειώνω, διότι αρκετές φορές έχω προσέξει πως χρησιμοποιούν τη λέξη “αποτυχία”, ως δικαιολογία σε κάτι, το οποίο δεν έκαναν λόγω ανευθυνότητας ή αδιαφορίας ή και ανικανότητας και προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στην… εξωτική αποτυχία! «Τι να κάνω… απέτυχα» η φράση (δήθεν) εξιλέωσης! Να έλθουν να τους… εξηγήσω καλύτερα!

Λοιπόν! Πολύ ωραία! Πώς το αντιμετωπίζουμε το κάθε ζήτημα αφού εξοβελίσαμε την αποτυχία αλλά κάναμε και σωστά τη δουλειά μας και προσπαθήσαμε έντιμα και δυνατά για το στόχο μας, αλλά αυτός δεν επετεύχθη;

Είναι πολύ απλό. Την αντικαθιστούμε και την αντιμετωπίζουμε ως μία κατάσταση μιας διαδικασίας. Το γενικό πλάνο μας το γνωρίζουμε και από εκεί και πέρα είναι η διαδρομή, η οποία έχει στροφές, χωματόδρομους, γεφύρια και λεωφόρους. Άρα –και προσοχή εδώ- ΔΕΝ υπάρχει ούτε και η έννοια της επιτυχίας. Επιτυχία ως προς τι αγαπητοί μου;

Διότι και εδώ έχω πολλά να σας… είπω.

Στη καθομιλουμένη βέβαια χρησιμοποιούμε πολύ συχνά αυτές τις εκφράσεις, αλλά νομίζω πως είναι κακή η χρήση τους (το κάνω –κακώς- και εγώ αυτό).

Αλλά…

Αλλά! Υπάρχει μόνο μία περίπτωση, μία σπουδαία εξαίρεση ώστε να επιβεβαιώσει τον κανόνα, όπου οι λέξεις αποτυχία και επιτυχία έχουν απόλυτη, μα εννοώ απόλυτη εφαρμογή. Και αυτή είναι μόνο μία· εάν πέτυχες ή απέτυχες ως:

ΑΝΘΡΩΠΟΣ!