Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Γιατί τα Ακίνητα είναι το Μέλλον

Υποστηρίζω σθεναρά πως τα Ακίνητα είναι το μέλλον (αλλά και το παρελθόν ακόμα και το –προσωρινά- δύσκολο παρόν). Γιατί όμως; Είναι μία αστήρικτη επενδυτική θέση απλώς για να λέγεται ή αυτή η πρόταση έχει κάποια θεμέλια, τα οποία στηρίζουν το όλο σκεπτικό;

Η άποψή μου είναι πως αποτελεί θέση με ισχυρότατα και θεμελιώδη επιχειρήματα και όχι μία «έκφραση», η οποία κυκλοφορεί στο στόμα μας. Ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε στο παρελθόν και ήταν πιστευτή από πολύ κόσμο, ο οποίος τώρα δεν την εγκρίνει, λεγόταν ορθώς και τότε.
Έχουμε στο μυαλό μας γενικά απλές χρήσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος φαίνεται πως λειτουργούσαν αρκετά καλά:
1.      Κατασκευάζαμε μία πολυκατοικία ή έστω ένα μικρότερο κτίριο και με τις πωλήσεις είχαμε ένα αξιόλογο κέρδος.
2.      Ενοικιάζαμε ένα κατάστημα ή ένα διαμέρισμα και από το ενοίκιο μπορούσαμε να ρυθμίσουμε πολλά ζητήματα της οικονομικής και προσωπικής ζωής μας.
3.      Είχαμε ένα κτήμα με ελιές και παραγάγαμε το λάδι της χρονιάς και όχι μόνον.
Ξαφνικά όλα τα προηγούμενα δεν «λειτουργούν», με ίσως την 3η εκδοχή να είναι λιγότερο πληττόμενη.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα «άψυχο» αντικείμενο είτε αυτό είναι γη, είτε κτίσμα τόσο ισχυρό από επενδυτικής απόψεως;
Απάντηση:
1.       Η ανθρώπινη εργασία πάνω σε αυτό, (ή η δυνατότητα να εφαρμοστεί).
Παραδείγματα: Μία έρημη έκταση στην Σαουδική Αραβία δεν έχει καμία αξία σαν άμμος (ίσως και να έχει λόγω του …χαλαζία, αλλά το παραβλέπω). Αν ωστόσο εμπεριέχει μία όαση με πηγή καθαρού νερού έχει μεγάλη αξία επιβίωσης. Ακόμα όμως και την πηγή πρέπει να την εντοπίσεις και πρέπει και το νερό να το αντλήσεις από το πηγάδι. Κάποια ανθρώπινη εργασία απαιτείται προκειμένου να αποκτήσεις το ποθούμενο. Αν πρόκειται για πετρέλαιο πάλι πρέπει να διαθέσεις πόρους και εργασία προκειμένου να το εξορύξεις, αφού προηγουμένως υποψιάζεσαι πάλι με ανθρώπινη εργασία ότι υπάρχει.
Τα λιβάδια στο Κάνσας ή στην Αργεντινή ή οι σιτοβολώνες στην Ρωσία δεν είναι τίποτα από μόνοι τους χωρίς την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία πραγματοποιείται είτε από την βοσκή είτε από την καλλιέργεια αντίστοιχα. Ο ήλιος είναι εκεί. Αλλά τα φωτο-βολταϊκά συστήματα τα υλοποίησε ο άνθρωπος και εν τέλει κάπου πρέπει να τοποθετηθούν.
Η ανθρώπινη δράση είναι αυτή, η οποία καθιστά οποιοδήποτε ακίνητο σημαντικό.
2.       Η αξία σε σχέση με τη φυσική ύπαρξη του ανθρώπου. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ανάγκη από φυσική παρουσία.
Πρέπει λχ να προστατευθούμε από τις καιρικές συνθήκες. Όσο υπάρχει η έννοια της φυσικής ύπαρξης του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του τα ακίνητα θα αποτελούν τον τελικό και απόλυτα ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Ακόμα και η πνευματική τροφή πάλι χρειάζεται κάποιο φυσικό μέσο για να μεταδοθεί, είτε αυτό λέγεται χαρτί, είτε οθόνη του υπολογιστή. Αν υπήρχε διαθέσιμη τεχνολογία και το αντίστοιχο αναγνωστικό κοινό, προφανώς οι όχθες του Νείλου στην αρχαία Αίγυπτο με τους παπύρους θα ήταν η πιο σημαντική επένδυση ακινήτων της εποχής των Φαραώ. Αλλά και το χαρτί, το οποίο προέρχεται από τα δένδρα φύονται πάνω στη γη (ακίνητο). Οι οθόνες του υπολογιστή εμπεριέχουν σπάνιες γαίες, οι οποίες εξορύσσονται από ορυχεία (ακίνητα). Ακόμα και τα Νοσοκομεία και τα νεκροταφεία χρειάζονται κάποιον χώρο!
Τα πλοία σε αντιδιαστολή δεν κινδυνεύουν όσο καλύπτουν τις ογκώδεις μεταφορές. Αν όμως εφευρεθεί κάποια πολύ πιο προχωρημένη τεχνολογία με χαμηλότερο κόστος ίσως σαν μεταφορές γίνουν παρελθόν (όχι όμως σαν αναψυχή). Ούτε οι μεταφορές σαν έννοια κινδυνεύουν.
Εν κατακλείδι. Οτιδήποτε εμπεριέχει ανθρώπινη δραστηριότητα και φυσική ανάγκη προέρχεται από κάποιας μορφής ακίνητο. Ακόμα και το πώς έχουν διαμορφωθεί οι γειτονιές και οι αξίες στις πόλεις μας αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι μεταβολές οι οποίες επίσης προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ορίζουν τις σχετικές αξίες.
Τελεία και παύλα!
Ο πλούτος είναι γύρω μας. Τα ακίνητα ήταν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Από εμάς έγκειται να εντοπίσουμε και να συνδυάσουμε τα δεδομένα μας… Στη Σαουδική Αραβία παρεμπιπτόντως ξεκίνησε η μεγαλύτερη επένδυση σε φωτο-βολταϊκά στον κόσμο. Όταν το πετρέλαιο πάψει να αναδύεται από την έρημο, οι Σαουδάραβες θα έχουν το μονοπώλιο της ενέργειας στη Μέση Ανατολή και όχι μόνον…(τότε δεν θα μπορούμε να τους κατηγορούμε για την τύχη τους που έχουν πετρέλαιο…).
Η βασική διαφοροποίηση έγκειται μόνο στον τρόπο αξιοποίησης τους (μεταβολές) και σε κάποιες περιστασιακές «ανωμαλίες», λχ υψηλή φορολογία, οι οποίες όμως αποτελούν κατά βάση την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Δεν γνωρίζω αν το καταλάβατε, αλλά μόλις σας έδωσα μία ακόμα απάντηση για την αντιμετώπιση των συνθηκών της χώρας μας, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες διαθέτουμε.