Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ένα Ηρώο – Ένα Σχολείο – Ένα Λουλούδι

Το Πλανητέρο είναι ένα πανέμορφο χωριό στις παρυφές του ορεινού όγκου του Χελμού. Εκεί πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός μέσα σε μία θαυμάσια κοιλάδα με πλατάνια. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από τα πεστροφεία του και τις θαυμάσιες ψητές στα κάρβουνα πέστροφες.

Το Πλανητέρο είναι ένα χωριό όπως εκατοντάδες άλλα ορεινά χωριά στην Ελλάδα. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το κλασσικό Ηρώον (μνημείο πεσόντων υπέρ πατρίδος), όπως σε άλλα τόσα χωριά με χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων υπέρ πατρίδος.

Δεν γνωρίζω εάν το έχετε σκεφθεί, αλλά για να ανεγερθεί ένα κενοτάφιο απαιτούνται πολλοί νεκροί. Όσο περισσότεροι, τόσο λαμπρότερο. Εδώ όμως σε αυτό το μικρό χωριό στην πρόσοψη του ηρώου είναι χαραγμένα στο μάρμαρο 43 ονόματα! Καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός εάν αναλογιστεί κανείς τη θέση του χωριού και τον πληθυσμό του, ειδικά κάποιες δεκαετίες πριν.

6 έπεσαν προκειμένου να μεγαλώσει η πατρίδα μας.
12 έπεσαν προκειμένου να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η πατρίδα μας.
5 έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των φασιστικών και ναζιστικών στρατευμάτων.
14 θύματα της ναζιστικής κατοχής και θηριωδίας.
και
6 μεταξύ μας…

43 άνθρωποι σε ένα ταπεινό χωριό της ορεινής Αχαΐας. Ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Νέας Ελλάδος μέσα από 43 “τυχαία” ονόματα, ενός “τυχαίου” οικισμού.

Το θαυμάσιο κτίριο του σχολείου κάηκε, όπως βλέπετε στην επιγραφή από τους Γερμανούς, ναζί κατακτητές στις 12 Δεκεμβρίου του 1943. Την επομένη διέπραξαν το έγκλημα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.

Τι θα ήθελα να κρατήσω από τα προηγούμενα; Όλα! Αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω την λιτή αρχιτεκτονική του κτιρίου. Και μαζί και το χρώμα του. Παραδίπλα ένα λουλούδι στην ίδια απόχρωση. Σύμπτωση άραγε;

Ένας τόπος γεννάει ανθρώπους, μύθους, ιστορίες, διαμάχες , πολέμους, κατακτήσεις, αλλά φυτρώνουν και κάποια λουλούδια. Και αυτά είναι τα λουλούδια της παιδείας, της μόρφωσης, του ήθους και της γνώσης.

Δεν επιλέχτηκε τυχαία να καεί το σχολείο, ούτε χρωματίστηκε τυχαία με το χρώμα του λουλουδιού, όπως γεννήθηκε από την Ελληνική Φύση. Ας το κρατήσουμε αυτό καλά στο νου μας.