Ιστορικό Quiz!
Απόψε, επειδή αυτή η εβδομάδα ήταν πολύ πλούσια σε κάθε είδους απρόσμενα γεγονότα (και… οριακών συνθηκών, όπως μου αρέσει να γράφω), θα σας υποβάλλω ένα ιστορικό quiz. Υπήρξε ποτέ μάχη στην ανθρωπότητα χωρίς κανέναν νεκρό από την μία πλευρά και χιλιάδες νεκρούς από την άλλη;
Εντυπωσιακό αλλά συνέβη once (μία φορά μόνον) στην παγκόσμια ιστορία!
Α! και πώς ονομάστηκε;
Η Απάντηση στο Quiz
Ομολογώ πως ήταν ένα πολύ δύσκολο quiz, διότι όταν διάβασα για πρώτη φορά για αυτό το γεγονός (σε βιβλίο του πατέρα μου) έμεινα έκπληκτος και αναζήτησα τις αυθεντικές πηγές. Στην Wikipedia υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες, ενώ δεν πρόλαβα χθες να ψάξω στις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες (αναφέρομαι για τις πηγές και όχι για τα όσα ανεξέλεγκτα και φανταστικά υπάρχουν στο διαδίκτυο και μάλιστα σε κάποιες “ιστοσελίδες” άνευ προηγουμένου). Στα ιστορικά του Διόδωρου Σικελιώτη δεν κατάφερα να εντοπίσω την περικοπή.
Η απάντηση ωστόσο, αφορά την λεγόμενη “Άδακρυ Μάχη” και δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι σημαίνει. Αυτή η ονομασία προέρχεται από την αρχαία Ελληνική ιστορία και χαρακτηρίζει μάχες, όπου δεν υφίσταται καμία απώλεια στη μία πλευρά.
Το όνομα αυτό το έλαβε η μάχη κοντά στην Μαλέα Αιγύτιδος (περιοχή Μεγαλόπολης) το 368 μεταξύ Αργείων και Αρκάδων από τη μία πλευρά και Σπαρτιατών από την άλλη υπό τον Βασιλέα Αρχίδαμο Γ’.
Η Σπάρτη είχε χάσει πλέον την πρωτοκαθεδρία και αίγλη της, αφού είχε ήδη ηττηθεί τρία χρόνια νωρίτερα (371) από τους Θηβαίους στη μάχη των Λεύκτρων. Ωστόσο σε αυτήν την μάχη οι Σπαρτιάτες με στρατό μόλις 2,000 ανδρών αντιμετώπισαν υπερ -πολλαπλάσιους αντιπάλους (15,000 άνδρες) και κατάφεραν να φονεύσουν τους 10,000 χωρίς να υποστούν καμία απώλεια!
Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν αξιόπιστος και πολύ προσεκτικός, όσον αφορά τις πηγές, έγραψε πως με το όνομα “Άδακρυς Μάχη” αναφερόταν μία επιτυχία χωρίς κόστος και δίνει τις προηγούμενες πληροφορίες αλλά είναι σε μη ολοκληρωμένο έργο του και δεν πρόλαβε να γράψει πηγές και βιβλιογραφία.
Κάθε ιστορικά ελεγμένη πληροφορία ευπρόσδεκτη και παρακαλώ μην κοινοποιήσετε ιστότοπους μηδενικής αξιοπιστίας και άπειρης ανοησίας, διότι θα τους διαγράψω πάραυτα.
Θεώρησα πως ήταν πολύ ενδιαφέρον το θέμα και καλή αφορμή ιστορικής ενασχόλησης.