Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Προσωπικά Σχόλια για το Πετρέλαιο

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ!

Τα παρακάτω αποτελούν ΕΝΤΕΛΩΣ προσωπικές εκτιμήσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι είναι δεδομένα. Ωστόσο αποτελούν σκέψεις και συλλογισμούς ενδελεχούς μελέτης και προσωπικής εμπειρίας και φυσικά είναι οι απόψεις μου στην δεδομένη στιγμή που μιλάμε και πάνω στις οποίες οικοδομώ τις επενδυτικές τακτικές μου. Εάν συμπίπτουν σε έναν βαθμό με τις δικές σας θαυμάσια. Αν όχι επίσης …θαυμάσια!

Αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα εξαιρετικά ρευστό κλίμα, όσον αφορά τις μελλοντικές μας εκτιμήσεις. Το κυρίαρχο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε όλοι έγκειται στον «ρουν» της ιστορίας. Που οδεύουμε; Οποιαδήποτε κίνηση προς το μέλλον προκειμένου να έχει επιτυχία θα πρέπει να συνοδεύεται από εύστοχες προβλέψεις. Φαίνεται ως Μαντική Τέχνη και ίσως να είναι. Ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή. Αν μπορείς να διαβλέψεις τις εξελίξεις θα είσαι νωρίτερα στο σωστό σημείο.

Δεν αναφέρομαι στις καθημερινές και άτεγκτες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Δυστυχώς αυτό το δεδομένο προέκυψε και δεν είναι θέμα ανάλυσης. Το τι κάνω από εδώ και πέρα είναι το ζητούμενο.

Γνωρίζετε τις απόψεις μου και τον τρόπο προσέγγισης, τον οποίο διαθέτω (όσοι αν μη τι άλλο παρακολουθείτε αυτήν την ιστοσελίδα). Γνωρίζετε πως απόψεις του τύπου «θα πέσουν οι τιμές ακινήτων κατά 30%» κλπ μου είναι εντελώς αδιάφορες. Φυσικά αν μου αντιτείνετε «πόσο αδιάφορες είναι αφού ένα ακίνητο, το οποίο πριν από 2 χρόνια εκτιμάτο 1 εκ . ευρώ, ενώ τώρα μόλις 400 χιλιάδες και μάλιστα δεν μπορεί να πουληθεί, τι εννοείς ακριβώς»;

Νομίζω πως δεν έχετε δίκιο, διότι θα δείτε πως όταν πριν από 2 χρόνια πωλείτο 1 εκ. ευρώ ήταν πιο εύκολο να δανεισθείς (ένα μόνο αναφέρω) κ.ο.κ. Δεν έμειναν όλες οι παράμετροι σταθερές και μεταβλήθηκε μόνο μία. Αυτό το λέω διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πλούτος ΠΟΤΕ δεν ήταν είδος σε αφθονία. Πάντοτε και παντού, υπάρχει έστω ένα 10%, το οποίο ενδεχομένως διαθέτει το 90% του πλούτου και ένα 90% με το υπόλοιπο 10%. Αλλάζουν τα ποσοστά, αλλά ΠΟΤΕ δεν είναι ΟΛΟΙ πλούσιοι. Μπορεί ίσως να υπάρχει συνολική επάρκεια και αίσθηση πλούτου, αλλά θυμηθείτε μήπως το 2007 ή 2008 μπορούσατε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να αγοράσετε ότι θέλατε;

Είναι το ίδιο με αυτό που συμβαίνει στην εκδοχή του «εγκλωβισμού». Ξαφνικά όλοι καταλαβαίνουν ότι εγκλωβίστηκαν και ΟΛΟΙ θέλουν να απεγκλωβιστούν την ίδια στιγμή. ..και επέρχεται κατάρρευση (βλ. χρηματιστήριο, ακίνητα). Μα δεν το έβλεπαν; Όχι βέβαια! Όσοι το είδαν ή το προέβλεψαν έφυγαν λίγο πριν τον συνωστισμό και με πολύ μεγάλα κέρδη.

Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις πετρελαιοπηγές; Εκτιμήσεις υπάρχουν άπειρες και αν μη τι άλλο εδώ στην ιστοσελίδα δεν είστε για ακόμα περισσότερες αλλά για επενδύσεις σε ακίνητα.

Απαντώ: Οι μεταβολές σε παγκόσμιο επίπεδο και οι προβλέψεις θα καθορίσουν και την επενδυτική συμπεριφορά μας. Η τροπή που έχουν λάβει τα ακίνητα σε σχέση με την ροή της ιστορίας θα καθορίσει το κατά πόσον είμαστε εύστοχοι στις προβλέψεις μας.

Οι Βερσαλλίες χωρίς τους Λουδοβίκους, οσοδήποτε σπουδαίο και λαμπρό ακίνητο και να αποτελούν είναι πλέον μουσείο ΟΧΙ κατοικία ενός βασιλέα. Εξέλειπε η βασιλεία στην Γαλλία, τέλος και οι Βερσαλλίες.

Χωρίς την Θεά Αθηνά δεν υπάρχει Παρθενώνας!

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μία ανάστροφη πορεία σε σχέση με την υπάρχουσα. Προσέξτε! Δεν αξιολογώ αν είναι καλή, κακή, αδιάφορη. Αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα! Απλώς είναι ανάστροφη. Ίσως η προηγούμενη να ήταν «λάθος». Μιλάμε πάντοτε με σχετικές έννοιες. Δεν γνωρίζω αν επιστρέφουμε ακριβώς στο 1970 (δείτε την ενότητα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1970 – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ), αλλά αισθάνομαι ότι η έννοια του ακινήτου επαναπροσδιορίζεται. Θεωρώ ότι όσα γράφω σχετικά με το 1970 στην παραπάνω ενότητα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ επίσης πως οι συνθήκες προκρίνουν (ή μάλλον υποδεικνύουν) κάποιας άλλης μορφής επενδύσεις.

Σκεφτείτε (σαν άσκηση του μυαλού) πως με την έλλειψη ρευστότητας και την οικονομική στενότητα ο τουρισμός οπισθοχωρεί, αν μη τι άλλο στο βαθμό, τον οποίον γνωρίζουμε. Ας δούμε διάφορους δρόμους και κατευθύνσεις όσον αφορά τις επενδύσεις αν δεχτούμε ως πραγματικό το παραπάνω γεγονός (περί μείωσης του τουρισμού).

Συνέπειες (άσκηση κάνω τώρα):

Ανάγκη για φθηνότερες μεταφορές. Συνεπώς ευνοείται ο σιδηρόδρομος. Δύσκολες οι υποδομές (δεν κατασκευάζεις τόσο εύκολα σιδηροδρομικές γραμμές). Συνεπώς επενδύω στον σιδηρόδρομο. Τι σχέση έχει αυτό με ακίνητα; Αν πιστεύω πως η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι δύσχρηστη και ακριβή, ίσως η έτοιμη λύση των μηχανών diesel να είναι καταλληλότερη. Συνεπώς επενδύω σε ακίνητα με παραγωγή πετρελαίου. Άλλη εκδοχή θα ήταν να επενδύσω σε ακίνητα κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μεγάλων πόλεων, τα οποία συνήθως είναι υποβαθμισμένα και φθηνά. (Προσέξτε το! Έχω γυρίσει σε δύσκολους καιρούς ολόκληρη την Ευρώπη με τραίνο και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό!).

Ανάγκη για φθηνότερα καταλύματα. Συνεπώς επενδύουμε σε μικρές μονάδες με λιγότερες ανέσεις για πιο νέο κόσμο (πάντα υπάρχει η ανάγκη να γνωρίσουμε άλλα μέρη). Επειδή ενδεχομένως δεν ικανοποιούμαστε από τα κοστολόγια της πράσινης ενέργειας καταφεύγουμε στην χρήση των καυστήρων πετρελαίου. Πιθανόν όποιος εισάγει πολύ καθαρούς, μικρούς, φθηνούς και οικονομικούς καυστήρες πετρελαίου να στοχεύσει καίρια στην αγορά (και όχι εκείνος που επένδυσε σε φωτοβολταικά συστήματα).

Τα αναφέρω όλα αυτά για τον λόγο πως εκτιμώ μία στροφή της ιστορικής κατεύθυνσης σε πιο πρωτογενείς μορφές ενέργειας και ακινήτων. Αν δείτε τι γράφω σε κάποια ενότητα, , όπου αναφέρω χαρακτηριστικά την εποχή της μετάβασης από τα πανιά στα πλοία προς τις μηχανές εσωτ. καύσεως, ως μέσο πρόωσης την περίοδο 1880-1910, θα δείτε ότι όσοι επένδυσαν στα πανιά, “χάθηκαν”. Όσοι επένδυσαν στις μηχανές εσωτ. καύσεως κέρδισαν.

Εκτιμώ ότι την παρούσα περίοδο διανύουμε μία φάση παλινδρόμησης και ίσως ένα βήμα προς τα πίσω να είναι «πιο μπροστά» από ένα βήμα προς τα εμπρός.

Αναλογιστείτε και κάτι άλλο. Όλα τα βλέπουμε σε αυτή τη ζωή! Σκεφτείτε λοιπόν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν για κάποιο δικό τους λόγο (δεν μας αφορά) να απενεργοποιήσουν το σύστημα GPS. Όσοι έχουν επενδύσει στις …πυξίδες και τα μηχανικά συστήματα πλοήγησης ή ναυσιπλοΐας έκαναν την τύχη τους. Απίθανο; Δεν νομίζω! Αυτό θα μπορούσατε να μου το πείτε όσοι αν πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είχατε σκεφθεί πως θα συνέβαινε αυτό που συνέβη στους διδύμους πύργους της Νέας Υόρκης. Τότε τι να σας πω εγώ;

Μπορώ να σας εκθέσω τεράστιο αριθμό αυτού του είδους συλλογισμών και πραγματικών παραδειγμάτων.

Εν κατακλείδι:

Εκτιμώ πως θα συνεχίσει να υπάρχει στροφή και μεγάλη ζήτηση στο πετρέλαιο.

Η κίνηση μου είναι μία:

Αγορά πετρελαιοπηγών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γιατί στις Η.Π.Α.;

Διότι είναι η πλέον σταθερή χώρα στον κόσμο με πολύ ισχυρή παράδοση στην ατομική ιδιοκτησία και ελλοχεύουν οι λιγότεροι κίνδυνοι όσον αφορά την προστασία της, είτε ανήκει στους πολίτες της είτε σε αλλοδαπούς.

Γιατί στο Τέξας;

Γιατί εκεί έχω όλες μου τις …επαφές και γιατί εκεί υπάρχουν 40,000 πετρελαιοπηγές (μόνο στην περιοχή που αναφέρομαι)! Μία μου είναι αρκετή. Επί πλέον υπάρχει μία πολύ ευνοϊκή συγκυρία όσον αφορά την νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή όσα πηγάδια (πετρελαιοπηγές εννοώ) δεν λειτουργούν πρέπει υποχρεωτικά να σφραγισθούν με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στους παραβάτες. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Περισσότερα οσονούπω.

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα λόγια ή αναλύσεις. Προσωπικά έχω ασχοληθεί σε ιδιαίτερο βαθμό με το ζήτημα, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γράψω διατριβή επί του θέματος. Αν συμφωνείτε καλώς, αν όχι επίσης …καλώς!

Προσωπικά, τις απόψεις μου τις μετατρέπω σε έργο και αναλαμβάνω τις συνέπειες. Είπαμε συμβουλές για τους άλλους δεν είναι συμβουλές (βλέπε Οι Πυλώνες της Teucris).

Ποια η διαφορά στην επένδυση της Teucris από αυτές των Hedge Funds;

Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Α !

Οι άλλοι αγοράζουν “χαρτιά” που αντιπροσωπεύουν “πετρέλαιο”.

Η Teucris Α Γ Ο Ρ Α Ζ Ε Ι το Π Ε Τ Ρ Ε Λ Α Ι Ο ! Πάντα στην ΠΗΓΗ!

Για τους οικολόγους! Επειδή οι επενδύσεις καλό είναι να αντισταθμίζονται (αυτή είναι η λογική των Hedge Funds) ας υποθέσουμε ότι αστοχούμε στο προηγούμενο σκεπτικό και η πράσινη ενέργεια κυριαρχεί. Ε, τότε τα δάση του Αμαζονίου στην Βραζιλία μας περιμένουν! Η νομοθεσία της Βραζιλίας απαιτεί την τροποποίηση των κινητήριων μηχανών της βιομηχανίας χάλυβα με ξυλεία από ευκάλυπτο και επί πλέον απαιτεί τη διατήρηση του φυσικού πλούτου! Μεγάλες ευκαιρίες και εδώ!

Και οικολόγος λοιπόν και επενδυτής!

Αλλά για όλα αυτά στη συνέχεια, για την ώρα:

ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)