Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

James Bond vs (εναντίον) ΕΝΦΙΑ

Σκεφτείτε εάν ο πατέρας σας ίδρυε μία επιχείρηση με μόνη ουσιαστικά δραστηριότητα μία κινηματογραφική ταινία κάθε δύο ή τρία χρόνια και με έσοδα όσα περίπου ένα ποσοστό 30% του ΕΝΦΙΑ από ένα κράτος. Στην πραγματικότητα συμβαίνει. Η EON Productions κάνει ακριβώς αυτό: μία ταινία της σειράς James Bond 007 ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως προανέφερα. Παρεμπιπτόντως το όνομα EON της εταιρείας δεν προέρχεται από το Ελληνικό ΑΙΩΝ (αιώνας), αλλά αποτελεί συντομογραφία των λέξεων Everything or Nothing, κοινώς όλα ή τίποτα.

Και ο βασικός εμπνευστής αυτής της επιχείρησής ήταν ο γνωστός σε όλους μας από τα χαχάχανα στην αρχή κάθε ταινίας του 007, Albert Romolo Broccoli και τούτο λόγω του συνειρμού με το συμπαθητικό μας μπρόκολο!

Η επιχείρηση αυτή από την ίδρυση της έως τώρα είναι μόνο κερδοφόρα. Από το 1977 έως και σήμερα αποδείχθηκε… νομισματοκοπείο. Το 1977 με τον Κατάσκοπο που με Αγάπησε με προϋπολογισμό μόλις 14 εκ. δολαρίων αποκόμισε έσοδα 185,4 εκ δολαρίων, 13 φορές το αρχικό κεφάλαιο. Αυτό συνεχίστηκε λίγο-πολύ και με τις επόμενες ταινίες με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια, όπου οι ταινίες του Άγγλου πράκτορα της MI16 ξεπερνούν σε άμεσα έσοδα το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.  (Το Skyfall το 2012 με κόστος 300 εκ. δολάρια απέφερε 1.110.530.000 δολάρια, ενώ το επόμενο Spectre to 2015 με μόλις 200 εκ. δολάρια κόστος –μάλλον τσιγκουνεύτηκαν λίγο- μόλις 879.620.000 δολάρια, πάλι ωστόσο περισσότερο από 4 φορές το κεφάλαιο).

Και εκατομμύρια Έλληνες πολίτες στενάζουν για κάποιο ανάλογο ποσό επειδή κατέχουν ένα ακίνητο. Και θα στενάζουν εάν έχουν αυτοκίνητο με κάποια κυβικά περισσότερα, θα πληρώνουν εισφορές, φόρους και δάνεια, ενώ ο James θα τριγυρνά με τις ομορφότερες κοπέλες, με τα ωραιότερα αυτοκίνητά στα καλύτερα σημεία της υφηλίου σκοτώνοντας το χρόνο του… ή μάλλον κακοποιούς!

Από τους φτωχούς δεν μπορείς να πλουτίσεις εάν δεν τους μετατρέψεις σε σκλάβους. Τους πλουσίους δεν είναι εύκολο να τους κάνεις σκλάβους, συνεπώς δεν θέλεις οι φτωχοί σου να πλουτίσουν.  Επιπλέον δεν πλουτίζεις με… οικονομίες! Ναι ίσως έχεις μία καλή διαβίωση αλλά πλούτος εξοικονομώντας χρήματα δεν αποκτάται.

Θυμίζω πως όπως έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου το μουσικό συγκρότημα Abba με μόλις 4 άτομα, τα οποία γνωρίστηκαν μάλιστα στην Κύπρο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη “βιομηχανία” σε πηγή εσόδων συναλλάγματος της Σουηδίας μετά τη Volvo. Εξέλειπαν οι Abba, πουλήθηκε και η Volvo!

Δημιουργικότερη σκέψη λοιπόν!