Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Insomnia (Αϋπνία)

Insomnia είναι ο τίτλος μίας πολύ γνωστής κινηματογραφικής ταινίας του 2002 με τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Ουίλιαμς. Μία “ενοχλητική” ταινία και όσον αφορά την υπόθεσή της, αλλά και την δομή της. Ωστόσο σε κρατά σε εγρήγορση από την αρχή μέχρι το τέλος με τις ανατροπές και την εξέλιξή της.

Πολύ πρόσφατα ωστόσο παρακολούθησα και την πρωτότυπη Νορβηγική του 1997 στην οποίαν βασίστηκε η ομότιτλη πρώτη. Λοιπόν η αρχική της εκδοχή είναι μακράν καλύτερη από την Αμερικανική, χωρίς να διαθέτει και τα μεγάλα ονόματα. Επιπλέον το σενάριο διαφοροποιείται σε δύο πολύ κρίσιμα σημεία, τα οποία είναι μάθημα για όσες και όσους ενδιαφέρονται για την ψυχολογία του θεατή και κατά πόσον το σενάριο κατά κάποιον τρόπον τον “χειραγωγεί”.

Μάλιστα μπορώ να εκτιμήσω πως αυτές οι δύο κρίσιμες λεπτομέρειες καταδεικνύουν και το “ποιόν” του θεατή, όπως το σκέφτεται ο σκηνοθέτης ή ο παραγωγός· και το γράφω αυτό με πλήρη επίγνωση, διότι η αυθεντική Νορβηγική εκδοχή είναι άριστα στοιχειοθετημένη ενώ η Αμερικανική… λαϊκίζει χαρακτηριστικά.

Με δύο διαφορές στο σενάριο, φαινομενικά ασήμαντες μετατρέπεται μία άκρως ψυχολογική ταινία σε κάτι πιο φτηνό και εύπεπτο και καταστρέφεται το “αληθινό” της υπόβαθρο.

Εάν αυτό ισχύει για δύο κινηματογραφικές ταινίες με μικρή χρονική διαφορά η μία από την άλλη και με πολύ σημαντικό κόστος παραγωγής αναλογιστείτε σε τι βαθμό αυτό συμβαίνει στον τρόπο παρουσίασης και σχολιασμού των ειδήσεων και των γεγονότων.

Σκέφτεσαι όπως και ό,τι σου δείχνουν…

Σημ. Δεν γράφω τις διαφορές ούτε και την υπόθεση των ταινιών, ώστε να μην κατευθύνω την κρίση ούτε και να καταστρέψω την χαρά της παρακολούθησης σε όποιαν/οιον ενδιαφέρεται για περαιτέρω ανάλυση.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)