Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Cosmopolitan για Πάντα!

Παρακολουθούσα κάποια videos στο Tik Tok με συμβουλές σχετικά με θέματα σχέσεων, μαζί και των λεγόμενων tips (συμβουλών) όσον αφορά τρόπους ερμηνείας διαφόρων ενδείξεων συμπεριφορών και τι μπορεί να καταλάβει κανένας από αυτές. Τώρα γιατί παρακολουθούσα τα συγκεκριμένα videos, είναι απλό: όλα τα παρακολουθώ!

Μου κίνησε όμως το ενδιαφέρον η κωδικοποίηση των tips και των red flags (κόκκινων σημαιών). Τα συγκεκριμένα εστιάζουν στο πώς θα καταλάβει κάποιος ότι ενδιαφέρεται για αυτήν ή αυτόν, ο άλλος ή η άλλη, ποια σημάδια να προσέξει ή και τι να κάνει.

Ομολογώ ότι από όσα παρακολούθησα η ευστοχία και η παρατηρητικότητα-διεισδυτικότητα των ομιλητών –κυρίως ψυχολόγων- ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Και φυσικά αναφέρομαι σε σοβαρά videos και όχι σε σαχλαμάρες.

Θυμήθηκα ωστόσο και θα σας διηγηθώ μία περίπτωση, η οποία μου συνέβη πολλές δεκαετίες πριν. Πρέπει να ήμουν 25, 26 ετών κάπου εκεί και συνήθως χρησιμοποιούσα για τις υπεραστικές μετακινήσεις μου τα λεωφορεία. Τότε κυκλοφορούσε το πολύ γνωστό περιοδικό Cosmopolitan σε Ελληνική έκδοση -δεν γνωρίζω εάν συνεχίζει να υπάρχει ακόμα στα Ελληνικά εννοώ- διότι στο εξωτερικό κυκλοφορεί αδιαλείπτως.

Ως… άγνωστον τα γυναικεία περιοδικά τα διαβάζουν ΚΑΙ οι άνδρες και μη σας αναφέρω πώς μάλλον περισσότεροι είναι οι άνδρες αναγνώστες τους από τις αναγνώστριες. Όπως και να έχει το ζήτημα περιστασιακά το διάβαζα, κυρίως δανεικό, ώσπου σε ένα τεύχος είχε ένα άρθρο με τον τίτλο περίπου “Πώς να προσεγγίσετε έναν άγνωστο στο λεωφορείο” ή κάπως ανάλογα. Το άρθρο περιείχε tips (συμβουλές) με αφορμές, οι οποίες θα οδηγούσαν σε κάποια συζήτηση και γνωριμία.

Και τότε χρειάστηκε να ταξιδεύσω με το λεωφορείο! Και οι κενές θέσεις ήταν πολλές και λίγο πολύ επιλέξαμε που θα καθίσουμε. Κάθισα μόνος μου σε μία διπλή θέση και ακριβώς εμπρός μου μία κοπέλα, η οποία προτού προλάβει να το κρύψει στην τσάντα της είδα πως κρατούσε το συγκεκριμένο τεύχος! Δεν έδωσα σημασία…

Μετά από κάποιο διάστημα νόμισα πως άρχισε να εφαρμόζει τα… tips. Ίσως να της άρεσα, ίσως ήθελε απλά να ανοίξει μία συζήτηση, ίσως… πολλά ίσως. Αλλά δεν μπόρεσα να μην διακρίνω, πως οι κινήσεις της ταυτίζονταν με τα tips του άρθρου του Cosmopolitan, το οποίο από καθαρή σύμπτωση είχα διαβάσει ΚΑΙ εγώ!

Ομολογώ την αμαρτία μου και το κρίμα στο λαιμό μου. Έκανα ακριβώς τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ από όσα έγραφε το άρθρο! Το είδα παιγνίδι! Πρέπει να περιέγραφε το άρθρο έξι ή περισσότερους τρόπους, όπως το κουρτινάκι στο παράθυρο, την κλίση του καθίσματος και διάφορα άλλα, τα οποία τώρα δεν θυμάμαι προκειμένου να δοθεί αφορμή για μία κουβέντα.

Εγώ… βράχος (λέμε τώρα)! Τα αντίθετα! Χα! Και φυσικά φτάσαμε στον προορισμό μας και λέξη δεν ανταλλάξαμε. Υποθέτω πως το περιοδικό θα πετάχτηκε στον πρώτο κάδο σκουπιδιών από την κοπέλα και το Cosmopolitan να έχασε μία αναγνώστρια του, αλλά αδίκως. Έτυχε η περίπτωση.

Α! Και μία σημαντική λεπτομέρεια: για να είμαι ειλικρινής η κοπέλα ΔΕΝ μου άρεσε. Διότι στην αντίθετη περίπτωση δεν θα χρειαζόταν απολύτως καμία συμβουλή!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)