Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

10 Πράγματα τα οποία έμαθα για τα Χρήματα (και πώς να τα αποκτήσω)

Αυτό το διάστημα είμαι πάρα πολύ απασχολημένος και δεν μπορώ να γράφω πολύ συχνά. Αυτό το άρθρο το γράφω απόψε εν ώρα διαλείμματος, προκειμένου να ξεκουραστώ.

Βλέπετε μετά από 26 χρόνια στον χώρο του πολιτικού μηχανικού και των ιδιόμορφων επενδυτικών τακτικών μου το αντικείμενο μου (όχι όμως και η επιστήμη) ξαφνικά έπαψε να υφίσταται.

Συμβαίνουν στη ζωή αυτά και παρ’ όλη την επιμονή μου δεν μπορώ να ισχυριστώ πως επέτυχα. Φυσικά αυτό με το ανάλογο (τεράστιο) κόστος σε ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια ανέπτυξα εκ του μηδενός τον κινηματογραφικό τομέα. Και το εννοώ εκ του μηδενός, διότι θεώρησα πως δεν γνώριζα τίποτα. Πιστεύω στην ρήση του Alfred Dunhill πως οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, διότι οι επιχειρηματίες νομίζουν ότι τις γνωρίζουν πολύ καλά. Το τήρησα αυτό. Μη προερχόμενος μάλιστα από οικονομικά εύρωστη οικογένεια (βέβαια εάν δεν είχες Νόμπελ πυρηνικής φυσικής στα 20 ή δεν ήσουν πρώτος στο Χάρβαρντ σε θεωρούσαν αποτυχημένο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) έπρεπε να σκεφτώ πάρα πολλά ακόμα.

Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου και εμπλεκόμενος σε επενδυτικές δραστηριότητες στον χώρο των ακινήτων έμαθα μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τα χρήματα και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Επειδή πιστεύω πως ο πλούτος είναι απεριόριστος, πως η φτώχεια είναι νοοτροπία και πως άλλο τα χρήματα και άλλο ο πλούτος και πως εάν όλοι ευημερούν και ευτυχούν αυτό θα είναι προς όφελος συνολικά της κοινωνίας γράφω αυτές τις 10 σκέψεις (ή συμβουλές) μου με την ευχή να πιάσουν τόπο. Δεν γνωρίζω εάν είναι σωστές ή όχι αλλά τουλάχιστον θα βοηθήσουν ως ερέθισμα δημιουργικής σκέψης και απόκτησης χρημάτων:

1. Χρειάζεσαι κάποιο κίνητρο (έναν στόχο) προκειμένου να αποκτήσεις χρήματα.

Δεν έχει κανένα νόημα να τοποθετείς χρήματα εδώ κι εκεί ή να κάνεις σπασμωδικές κινήσεις χωρίς να έχεις κάποιο μελλοντικό στόχο. Ούτε αρκεί ο στόχος σου να είναι τα χρήματα. Τι να τα κάνεις τα λεφτά εάν δεν έχεις μία; Η τελευταία πρόταση νομίζω τα λέει όλα!

2. Ο πλούτος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Είναι λάθος να θεωρείς πως το να γίνεις πλούσιος είναι κάτι έξω από εσένα. Η αλήθεια είναι πως η απόκτηση χρήματος είναι μία εσωτερική διαδικασία. Επίσης δεν είναι σωστό να θεωρείς πως πρέπει να είσαι πλούσιος, αλλά λόγω των εξωτερικών συνθηκών δεν είσαι. Πάψε αυτή τη σκέψη και… γίνε!

3. Δεν μπορείς να προοδεύσεις οικονομικά έως ότου αντιληφθείς την ροή του χρήματος.

Είναι αρκετά απλό αυτό και βοηθά πάρα πολύ στον οικονομικό σχεδιασμό. Προσωπικά αυτή τη συμβουλή δεν την τήρησα και φυσικά το πληρώνω τώρα. Τι να κάνουμε; Ευτυχώς υπάρχουν άλλες 9 ακόμα να τηρήσω!

4. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να τολμήσεις και να κάνεις βήματα έξω από τα γνωστά σου πεδία.

Κοινώς να κινηθείς σε άγνωστα νερά και να τολμήσεις νέες δραστηριότητες αλλά και να διακινδυνεύσεις κάποια πράγματα με καλά υπολογισμένο ρίσκο. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση τυχοδιωκτικές κινήσεις ή τυχερό παιγνίδι. Αλλά όταν γεννήθηκες δεν σου δόθηκε καμία σφραγίδα εμπόρου, μηχανικού, επιχειρηματία ή δασκάλου. Είναι στο χέρι σου να αλλάξεις κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή και να είσαι σίγουρος πως τίποτα δεν χάνεται από τα προηγούμενα. Αντιθέτως! Αποτελεί το σπουδαίο πλεονέκτημα για το επόμενο. Δεν μπορείς να κατακτήσεις την γη της επαγγελίας εάν παραμένεις στην “ασφάλεια της σκλαβιάς” της Αιγύπτου!

5. Η οικονομία δεν αποτελεί επενδυτική τακτική.

Η οικονομία και η αποταμίευση είναι ο εχθρός του χρήματος. Απλά συνεχίζεις να επενδύεις στην φτώχεια. Αντί να σκέπτεσαι πώς να εξοικονομήσεις χρήματα καλύτερα να σκέφτεσαι πως θα αποκτήσεις περισσότερα! Συνδυάζεται και συμπληρώνει την προηγούμενη συμβουλή 4.

6. Ποτέ δεν είναι αργά για επενδυτική δραστηριότητα.

Ο λύκος γίνεται πολύ τολμηρός όσο γερνά. Στις επενδύσεις ειδικά η ηλικία, η γνώση της ζωής (και η ωριμότητα) αποτελούν σπουδαίο προσόν.

7. Δεν αποκτάς ότι σου αξίζει αλλά ότι απαιτείς.

Πάρα πολλές φορές πιστεύουμε πως είμαστε αδικημένοι και πως δεν έχουμε ότι μας αξίζει. Σύμφωνοι! Αλλά διαπραγματεύτηκες για αυτό, το οποίο σου αξίζει; Το απαίτησες; Εάν όχι έλαβες ότι ζήτησες!

8. Δεν είναι τα χρήματα αυτοσκοπός, αλλά η ποιότητα ζωής.

Πάρα πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι με την απόκτηση χρημάτων έγιναν ή θα γίνουν “κάτι”. Θυσιάζουν τα πάντα, αποκτούν ιδιοτροπίες, κακίες και στο τέλος είτε είναι απόλυτα δυστυχισμένοι είτε η ζωή τους δίνει ένα χτύπημα στο κεφάλι και τους συντρίβει. Και τότε τι μένει; Τίποτα… Απολύτως τίποτα.

Και με το τελευταίο φθάνω στην σπουδαιότερη (την 9η) συμβουλή μου:

Μείνε ο εαυτός σου! Πουθενά τα προηγούμενα δεν προϋποθέτουν πως πρέπει να γίνεις κακός, ανέντιμος, στυγνός ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται ως συνταγή οικονομικής επιτυχίας. Μείνε ειλικρινής και μην πληγώνεις ποτέ τους άλλους. Το γνωρίζω η ζωή είναι ένα παιγνίδι και απαιτείται και ευελιξία και πολλές φορές είτε από κακή εκτίμηση είτε από λάθος της στιγμής μπορεί να μην είσαι αυτό, το οποίο θα ήθελες. Ναι συμβαίνει.

Μην ενδώσεις όμως και με την πρώτη ευκαιρία προσπάθησε να επανορθώσεις. Κάποιος εκεί ψηλά τα βλέπει όλα!

Εάν με ερωτήσετε: Έχεις τώρα χρήματα ή απλά μας δίνεις (άκοπα) συμβουλές; Σας απαντώ: Όχι τώρα δεν έχω ούτε πεντάρα. Δεν το κρύβω διότι δεν τα σπατάλησα σε ασωτίες ούτε απέτυχαν οι δραστηριότητές μου. Συνέβησαν διάφορα στη ζωή μου και προέκυψε και αυτό. Αυτή είναι η ομορφιά της. Μην ξεχνάτε πως και ο Ντόναλντ Τραμπ χρεοκόπησε μια-δύο φορές και επέστρεψε ισχυρότερος (και τώρα και… πρόεδρος)! Έμαθα όμως τα προηγούμενα 8+1 πράγματα.

-“ Μήπως όμως ξέχασες αριθμητική, διότι στον τίτλο γράφεις για 10 πράγματα ενώ μας δίνεις τώρα 9!”
– Α! Συγγνώμη ξέχασα!

Όταν δεν σου έχει μείνει τίποτα παρά μόνο οι προηγούμενες 9 συμβουλές μην ξεχάσεις:

“Να μην φοβάσαι!” (Η 10η)!

Προχώρα λοιπόν! Η ζωή και το ταξίδι είναι μπροστά!

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)