Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Περί των Δηλώσεων…

Όλοι μας έχουμε ακούσει την παρακάτω δήλωση μετά από μία συνάντηση υπουργών εξωτερικών δύο κρατών (και ο οικοδεσπότης συμφωνεί).

Ο φιλοξενούμενος υπουργός:
“Στην συνάντησή μου με τον Κύριο ΧΨΖ εξετάσαμε το επίπεδο των σχέσεων των δύο λαών, διερευνήσαμε τρόπους βελτίωσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Οικοδεσπότης Υπουργός:
“Συμφωνώ με τον Κύριο ΑΒΓ είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση και είμαι βέβαιος πως είμαστε στο σωστό δρόμο για το κοινό καλό των δύο λαών μας”.

Μετάφραση:

Ο φιλοξενούμενος Υπουργός:
“Το επίπεδο των σχέσεων είναι σκ…, δεν πρόκειται όχι μόνο να βελτιωθεί, αλλά βαίνει από το κακό στο χειρότερο και ήδη έχω δώσει εντολή στο υπουργείο μου να μην ασχοληθεί κανένας με αυτούς”.

Ο Οικοδεσπότης Υπουργός:
“Να σηκωθεί να ξεκουμπιστεί ο @@@ από εδώ και εάν μπορούσα να τους έριχνα ατομική βόμβα θα το έκανα• έχασα και το χρόνο μου”.

Βέβαια, επειδή οι προηγούμενες δηλώσεις άρχισαν να γίνονται ιδιαιτέρως κοινότυπες εφευρέθηκε η κορυφαία διπλωματική δήλωση όλων των εποχών:
“Συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε σε όλα”!
και… συμφωνεί και ο άλλος!

Καμιά φορά το χαλάνε και μετά από την δεύτερη δήλωση προσθέτουν και το γελοίο και άκρως περιττό ευχολόγιο: “Ωστόσο εργαζόμαστε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος προς την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων και για τους δύο λαούς” (μετάφραση: “ούτε για αστείο, να πάνε να @@@”)…

Αυτά ως οδηγίες χρήσεως όσον αφορά την διπλωματική γλώσσα…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)