(Borodino Tactics – Τακτική του Μποροντινό)
Το Borodino (Бородино́ – Μποροντινό) είναι ένα μικρό Ρωσικό χωριό λίγες δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Σε αυτό το μικρό σημείο στις 7 Σεπτεμβρίου του 1812 διεξήχθη η αιματηρότερη μάχη των Ναπολεοντείων πολέμων)… Ήταν μία κόλαση και μία μάχη πριν την Μόσχα…
Ωστόσο δεν ήταν αποφασιστική. Ο Ναπολέων νίκησε, αλλά με τρομακτικές απώλειες και χωρίς να μπορέσει να επιβάλλει την θέλησή του στον τσάρο Αλέξανδρο Ι. Κατέλαβε την έρημη πρωτεύουσα από την οποία ανεχώρησε άπραγος έναν μήνα αργότερα… Εν τέλει επέστρεψε στην Γαλλία με μόλις 25,000 εξαθλιωμένους στρατιώτες από τους 500,000 της αρχικής στρατιάς 6 μήνες νωρίτερα…
Ο Ναπολέων νικητής και υπερόπτης (και σαφώς με τεράστιες ικανότητες) θεώρησε πως η Θεά Νίκη δεν έχει… φτερά και θα παρέμενε για πάντα μαζί του. Με την παραδοχή της απόλυτης ισχύος του και την πεποίθηση πως και μόνον η ορμή της εκστρατείας του εναντίον της Τσαρικής Ρωσίας θα εξαναγκάσει τον Τσάρο Αλέξανδρο Ι σε συμφωνία μέσα σε ελάχιστο χρόνο ξεκίνησε για να τον… συναντήσει (στο έδαφός του, όμως)!
Δεν υπάρχει αμφιβολία (αν και η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις), πως σε ενδεχόμενη αποφασιστική συνάντηση των δύο στρατών ο Μέγας Ναπολέων θα εστέφετο νικητής και απόλυτος άρχων της Ευρώπης…
Ωστόσο υπήρξε ένα μικρό προβληματάκι:
Δεν… κατάφερε ποτέ να συναντήσει τον Τσάρο Αλέξανδρο Ι, ώστε να επιτύχει αυτήν την αποφασιστική νίκη! Φυσικά ο Αλέξανδρος δεν είχε και πολύ όρεξη για λόγια και “ποιούμενος την νήσσαν” (κοινώς έκανε την πάπια) περίμενε μέχρις ότου ο Ναπολέων αυτο-εξαντληθεί εντελώς και κατόπιν αποφάσισε να τον συναντήσει μαζί με τους φίλους του στο… δικό του σπίτι!
Πολύ ωραία λοιπόν!
Διαπράττοντας ένα μικρό ιστορικό αδίκημα (αιτούμαι την επιείκεια σας) ονόμασα αυτήν την τακτική:
Бородино́ Тактик (Borodino Tactics – Τακτική του Μποροντινό) και δικαιωματικά νομίζω θα πρέπει να γραφτεί και στην Ρωσική γλώσσα.
Η τακτική αυτή κοινώς έγκειται στην επιλογή της μη σύγκρουσης, την ώρα την οποία επιδιώκει ο αντίπαλος. Οι άφρονες (χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερούνται ικανοτήτων) διαπράττουν ένα σοβαρότατο σφάλμα. Νομίζουν (και έχουν δίκιο) πως εφ’ όσον είναι μία δεδομένη στιγμή ανίκητοι και έχουν το πάνω χέρι είναι ζήτημα λίγου χρόνου να επιτύχουν την ολική νίκη. Αυτό είναι αλήθεια! Την ώρα εκείνη επιδιώκουν –και πείθουν και τους υπόλοιπους- πως η νίκη είναι εξασφαλισμένη και είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί… Μόνο που… δεν συμβαίνει!
Μήπως (λέγω μήπως) τα προηγούμενα σας θυμίζουν κάποιες τακτικές στην διεθνή πολιτική σκηνή σήμερα;
Προσέξτε τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη ή στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και σε σπουδαία ζητήματα, πως οι “κρίσιμες” ημερομηνίες συνεχώς “μετατίθενται” και πως η αποφασιστική μάχη δεν δίνεται… Συσχετίστε τώρα με πολλά σημαντικά ζητήματα και προσέξτε.
Τι κοινό έχουν τα προηγούμενα;
Αποτελούν εφαρμογές της Бородино́ Тактик (μεθόδου Μποροντινό)…
Η οποία παρεμπιπτόντως είναι πάντα νικηφόρα για όποιον την εφαρμόζει!
Ξέρετε διάβαζα μία μελέτη του φυσιοδίφη George Shaller των τελών της δεκαετίας του 60, ο οποίος κατέγραψε και μελέτησε το ποσοστό επιτυχίας του κυνηγιού του βασιλιά των ζώων, του λιονταριού. Γνωρίζετε πόσο είναι;
Μόλις 15%! Αυτό σημαίνει πως έχει μία πιθανότητα στις επτά επιτυχίας για ένα (οποιοδήποτε) γεύμα. Προφανώς εάν συναντά ένα πιθανό “γεύμα” την ημέρα θα εξασφαλίσει την ζωή του τρώγοντας μια φορά την εβδομάδα. Η αποφασιστική μάχη για τον λέοντα έχει πιθανότητες επιτυχίας 1 στις 7· με την προϋπόθεση πως θα συναντά ένα υποψήφιο θήραμα την ημέρα! Άλλωστε κινδυνεύει να πεθάνει από ασιτία, (συμβαίνει και αυτό, η φύση δεν εξαιρεί κανέναν)…
Τώρα αξιολογείστε αναλόγως τα προηγούμενα και τις πιθανότητες επιτυχίας των εικαζόμενων θεμάτων.
Όταν ο αντίπαλός σου είναι πολύ ισχυρός προσπαθείς να μην τον συναντήσεις. Όταν συμβεί αναγκαστικά και αυτό (μετά όμως από κάποιο διάστημα), δίνεις μία σκληρή μάχη, η οποία ωστόσο δεν είναι αναγκαίο να είναι νικηφόρα, αλλά είναι αναγκαίο να είναι εξόχως εξαντλητική και για τα δύο μέρη. Δεν μίλησα ποτέ για μη κόστος. Από τη στιγμή όμως εκείνη, δεν ισχύει καθόλου η προηγούμενη αναλογία νίκης του αντιπάλου σου.
Χμ…
Πλέον το ζήτημα άλλαξε… Τα δεδομένα τροποποιήθηκαν και μάλιστα εξόχως…
Από τη στιγμή εκείνη και μετά η τακτική του Borodino αρχίζει να λειτουργεί υπέρ σας… και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, το οποίο να την μεταβάλλει…
Τότε ξεκινάς την αντεπίθεση.