Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Όταν Θέλεις Κάτι Πάρα Πολύ

(ή η Μέθοδος του Βώλου)

Πάντα μου έκανε (και συνεχίζει να μου κάνει) πολύ μεγάλη εντύπωση η επιθυμία κάποιων ανθρώπων για “κάτι”. Κάτι, το οποίο σχεδόν πάντα είναι δημιούργημα του μυαλού τους. Νομίζουν πως με αυτό το “κάτι” θα αλλάξει η ζωή τους. Το “κάτι” μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Μία εργασία, ένας άνθρωπος, η έκβαση μίας υπόθεσης, ένα αντικείμενο…

Στην πραγματικότητα όμως η ζωή δεν έχει ορίσει κατ΄αυτόν τον τρόπο τα πράγματα. Στο δικό σου το μυαλό ορίστηκαν. Αυτή λοιπόν η τρομερή επιθυμία για αυτό το “κάτι” συμπυκνώνεται σε ενέργεια σαν μία πέτρα. Και στην ουσία κυνηγάς μία πέτρα, χωρίς να βλέπεις εάν τραυματίζεσαι στην διαδρομή από τα κλαδιά και τα αγκάθια ή εάν υπάρχει δίπλα σου ένα διαμάντι και δεν το βλέπεις, διότι το μυαλό σου έχει εστιάσει στην σφοδρή επιθυμία απόκτησης της… πέτρας.

Προσέξτε και την περίπτωση, όπου ανακαλύπτουν τελικά πως δεν τους έκανε ή δεν την ήθελαν ή ακόμα χειρότερα τους ήλθε στο κεφάλι… Πέτρα κυνηγούσαν όχι πεταλούδα.

Τι κάνεις όμως εάν υποθέσουμε πως θέλεις πάρα πολύ κάτι και αυτό το κάτι είναι όντως ένα διαμάντι;

Η απάντηση ή μάλλον η μέθοδος είναι γνωστή προ αιώνων και έχει εφαρμοσθεί όχι μία φορά. Αλλά ας δούμε την… Πελοποννησιακή της εκδοχή.

Όταν ο Τήμενος, οι δύο γυιοί του Αριστοδήμου και ο Κρεσφόντης κυριάρχησαν της Πελοποννήσου αποφάσισαν να την μοιράσουν. Τρεις ήσαν οι κλήροι: το Άργος, η Λακεδαίμων και η Μεσσηνία. Αποφάσισαν να ρίξουν μέσα σε νερό για να μην φαίνεται από μία πέτρα, η οποία θα αντιπροσώπευε και μία περιοχή. Όποιου τού τύχαινε θα έπαιρνε και την ανάλογη.

Ο Κρεσφόντης όμως ήθελε οπωσδήποτε την Μεσσηνία. Δεν μπορούσε να το διακινδυνεύσει και στον κλήρο να του τύχαινε κάποια άλλη περιοχή. Τότε τι έκανε;

Ενώ οι άλλοι δύο διάλεξαν την πέτρα τους αυτός έφτιαξε έναν βώλο από… χώμα! Μόλις την έριξε στο νερό αυτή… διαλύθηκε. Άφησε τους άλλους να τραβήξουν πρώτοι και προφανώς έπιασαν τις… πέτρες αφού ο βώλος είχε ήδη αποσυντεθεί!

Και ο Κρεσφόντης τελευταίος δεν χρειάστηκε καν να βουτήξει το χέρι του στο νερό. Είχε ήδη αποκτήσει την αγαπημένη του Μεσσηνία!

Αφήστε τις επιθυμίες σας να “λιώσουν” μέσα στην ροή της ζωής, μην εστιάζετε στον στόχο τόσο πολύ και μην βιάζεστε να επιλέξετε λαχνό…Ούτε να… προλάβετε τους άλλους. Δεν χρειάζεται.

Φτιάξτε μόνο τις επιθυμίες σας σαν χωμάτινους βώλους! Εξ΄άλλου τι είναι η ζωή και οι επιθυμίες μας; Χώμα…