Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Όνειρο της Αθανασίας

Διαβάζω πως πάμπλουτοι επιχειρηματίες επενδύουν τεράστια ποσά στην επίτευξη μίας μορφής αθανασίας. Να ανανεώσουν δηλαδή τον οργανισμό τους και να επανέλθουν σε καθεστώς νεότητας. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η ιδέα (ή μάλλον όνειρο) και φανταστείτε τους εαυτούς σας σε συσκευασία πεπαλαιωμένου οίνου σε μία νέα λαμπερή (και πάλι όμως εύθραυστη) φιάλη!

Μπορεί να επιτευχθεί;

Οτιδήποτε αφορά επιστημονικό πεδίο έχει πιθανότητες επίτευξης. Δεν θα επιχειρήσω πρόβλεψη επ΄ αυτού και ούτε θα μετατραπώ σε συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο όμως πρέπει να σημειώσω οπωσδήποτε μία σοβαρή παρατήρηση:

Γιατί;

Τι είναι εκείνο, το οποίο ωθεί σε αυτήν την επιθυμία αυτούς τους… άφρονες ανθρώπους;

Η απάντηση είναι απλή: η άκρατη, άπειρη εγωπάθειά τους. Νομίζουν πως είναι τόσο σημαντικοί (άραγε σε ποιους), ώστε η ύπαρξή τους να πρέπει να διατηρηθεί αιώνια. Αλλά στοπ εδώ! Ο Θεός, η φύση οτιδήποτε θέλετε να επιλέξετε, όρισαν πως ο θάνατος πρέπει να είναι μέρος της ζωής. Και ο χρόνος του είναι απροσδιόριστος. Και η συνθήκη, η οποία ακολουθεί αυτήν την επιβολή είναι εξαιρετικά σαφής και ορισμένη: μέσα σε αυτόν τον (άγνωστο από ποιόν) καθορισμένο χρόνο (επίσης άγνωστης διάρκειας) οφείλεις να κάνεις καλύτερο τον Κόσμο και να βελτιώσεις έστω έναν άνθρωπο. Και ο άδικος θάνατος ακόμα ενός αθώου βρέφους μπορεί να αποτελεί μέρος του Θεϊκού σχεδίου, προκειμένου να βελτιωθούν άλλοι ζωντανοί. Απολύτως σαφές (και σοφό) και ΔΕΝ σου επιτρέπει να διαθέτεις άπειρο χρόνο (σκεφτείτε λίγο εδώ το γιατί).

Η τρομακτική αυτή επιδίωξη του ονείρου της αθανασίας είναι σίγουρο πως παρά τα λεγόμενα θα αποτελέσει, εάν επιτευχθεί, άλλο ένα εργαλείο εξουσίας, διότι δεν θα παρέχεται στον οποιονδήποτε (για το τελευταίο να είστε σίγουροι).

Τι θα συμβεί όμως εάν ένα αεροπλάνο σας κόψει το νεανικό και αθάνατο σώμα σας στη μέση;

Ο άκρατος αμοραλισμός και η μέγιστη προσβολή (ύβρις).

Σημ. Παρεμπιπτόντως στο θέμα της αθανασίας, με μία κάπως βέβαια διαφορετική προσέγγιση θα σας συνιστούσα εντόνως να παρακολουθήστε την ταινία με τον Ελληνικό τίτλο “Ο Θάνατος σου Πάει Πολύ” (πρωτότυπος τίτλος Death Becomes Her). Νομίζω πως αποτελεί και την καλύτερη στιγμή του Bruce Willis (από τη σειρά ταινιών Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει). Το έχει τελικά με το θάνατο!