Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα

Για τον Άγγελο Σικελιανό, ως ποιητή και φιλόσοφο δεν θα γράψω. Δεν έχω μελετήσει το λογοτεχνικό έργο του πέραν των γενικών ενδιαφερόντων μου, ούτε είμαι και φιλόλογος. Για το σπίτι του όμως θα γράψω.

Αυτό το κτίσμα ευρίσκεται στη βόρεια πλευρά της νήσου Σαλαμίνας (ένα πολύ άτυχο νησί με τεράστια ιστορία και εκπληκτική θέση, αλλά δυστυχώς δίπλα στη… σύγχρονη Αθήνα). Απέναντι του είναι η Νέα Πέραμος. Αλλά αυτό το σπίτι μου προξενεί πολύ μεγάλη θλίψη… Διότι μου θυμίζει:

Πόσο μοναχικός είναι ο βίος ενός δημιουργού,
Την απλότητα των καθαρών γραμμών και του λευκού, το οποίο χάθηκε από τον μάλλον ανύπαρκτο πολιτισμό της νέας Ελλάδος,
Το πώς ο Άγγελος Σικελιανός προτάθηκε 5 φορές για το βραβείο Νόμπελ, αλλά δεν του απονεμήθηκε καμία (και τόσο που το άξιζε όσο κανένας άλλος),
Πώς ο άνθρωπος ο οποίος διείδε ή ήθελε να πιστεύει στην δύναμη του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος αναβιώνοντας τις Δελφικές Αμφικτυονίες, καταστράφηκε εντελώς οικονομικά από την οργάνωσή τους (και δεν τις θυμάται πλέον σχεδόν κανείς)
και
Τέλος πως πέθανε πάμφτωχος και από τραγικό λάθος της νοσοκόμας του, η οποία του έδωσε απολυμαντικό να πιει αντί για το φάρμακό του!

Όλη η σύγχρονη Ελλάδα αποτυπωμένη σημειολογικά σε αυτό το σπίτι…

Σημ.: Και επειδή αυτό το σπίτι είναι κτισμένο στον αιγιαλό, σίγουρα θα ήταν και το μοναδικό, το οποίο θα κατεδαφιζόταν από τις υπηρεσίες, ενώ ολόκληρο το νησί αποτελεί πολεοδομικά την επιτομή της αυθαίρετης δόμησης και κακογουστιάς… (τι κρίμα).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)