Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το “Πρόβλημα” της Θεσσαλίας ΔΕΝ είναι Θεσσαλικό

Έχω την αίσθηση πως δεν έχει γίνει αντιληπτό ούτε από την Κυβέρνηση αλλά ούτε και από την Ελληνική κοινωνία το πόσο σοβαρό είναι αυτό, το οποίο συνέβη στην αγαπημένη μας Θεσσαλία. Πρόκειται για μία φυσική καταστροφή πολεμικής έντασης και έκτασης. Και η μεθοδολογία αντιμετώπισης της είναι τουλάχιστον μυωπική.

Αυτό, το οποίο ακολούθησε τα μνημόνια με το υποτίθεται νοικοκύρεμα του Κράτους (από τα μελλοντικά ανέκδοτα), την οικονομική κρίση δεκαετούς τουλάχιστον διαρκείας, την απληστία όσων ήθελαν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο από τη συμφορά των άλλων, καθώς και τη συνολική νοοτροπία, με την οποίαν διαποτίστηκε η Ελληνική κοινωνία οδηγούν εκεί όπου όλοι καταλαβαίνουμε.

Η φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη γνωστή αποτυχημένη και ανέμπνευστη τακτική των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων ή επιδομάτων. Ο τόπος χρειάζεται ένα πράγμα:

Περισσότερα χρήματα!

Κοινώς περισσότερο πλούτο, πολύ περισσότερο πλούτο.

Αντιπαραβάλλετε τις πλημμύρες στη Θεσσαλία με μία πολεμική καταστροφή, όπως ας υποθέσουμε της ηττημένης Γερμανίας το 1945. Πώς θα μπορούσε να επανορθωθεί η οικονομία της τότε; Με τους… μισούς πολίτες της εκτός παραγωγής και τους άλλους μισούς να επιδοτούνται για να υπάρχουν;

Προφανώς και όχι! Αντιθέτως με μία συνολική εθνική προσπάθεια. Ναι αλλά στην Ελλάδα ακριβώς αυτό συμβαίνει. Σχεδόν το μισό παραγωγικό δυναμικό της είναι μπλοκαρισμένο. Με ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να εξοφληθεί διότι κανένας δεν αγγίζει το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι επαναλαμβάνω ένα και μόνον ένα:

Τα χρήματα!

Συνεχώς ακούμε περί ρυθμίσεων, εξωδικαστικού μηχανισμού, περιόδων χάριτος και λοιπών ανοησιών, οι οποίες και πάλι αποφεύγουν να θίξουν το πραγματικά ζητούμενο:

Πώς θα αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα (με δημιουργικές και παραγωγικές διαδικασίες και όχι από τον… ήλιο)!

Και τώρα διαβάζω πως για τους άτυχους πληγέντες θα δοθεί περίοδος χάριτος πληρωμής δανείων, αναστολή πλειστηριασμών και … 50 εκατομμύρια ευρώ αλλά τα δύο πρώτα μέχρι τέλος του 2023! Άρα την πρωτοχρονιά του 2024 η Θεσσαλία θα είναι όπως ήταν πριν τον Daniel και θα παράγει και πάλι όσα γνωρίζουμε πως παράγει. Μια χαρά!

Φοβερό!

Επειδή λοιπόν στους επόμενους τρεισήμισι μήνες θα γίνει αυτό το “θαύμα” προτείνω να δοθεί σε όλους τους Έλληνες πολίτες επίδομα… μαγείας με δώρο ένα ραβδάκι. Περισσότερο αποτελεσματικό το βλέπω.

Το Θεσσαλικό “πρόβλημα” είναι το τελικό καμπανάκι μιας αποτυχημένης διαχρονικά αντιμετώπισης των Κυβερνήσεων και της εμπεδωμένης  –δυστυχώς- νοοτροπίας της Ελληνικής κοινωνίας.

Ε, λοιπόν ΔΕΝ θα λυθεί (με αυτούς τους τρόπους, όπως και τίποτα άλλο δεν θα λυθεί), εκτός από το να πλουτίζει ασυστόλως μία ολιγαρχία εις βάρος του κοινού συνόλου, το οποίο φτωχοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

Επίσης χαιρετισμούς στην Κυρία Λαγκάρντ και τους θεσμούς της ξοφλημένης (να ήταν και δάνειο) Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Θεσσαλικό “πρόβλημα” είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Σημ.: Και ούτε να θεωρήσετε πως το κείμενο είναι φτηνά αντιπολιτευτικό και άλλες σαχλαμάρες, διότι εδώ πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα, για να μην γράψω εγγενώς από ιδρύσεως του νέου Ελληνικού κράτους. Μάλλον το τελευταίο ιδρύθηκε με το φεουδαρχικό μοντέλο (κοτζαμπάσηδες) και παραμένει αναλλοίωτο έκτοτε.

Και εάν τώρα με τη Θεσσαλία, δεν υπάρξει κάποια βελτίωση, μην ανησυχείτε υπάρχουν πολλές ακόμα περιφέρειες και οι φυσικές καταστροφές ούτε αναστέλλονται ούτε υπεισέρχονται σε… ρυθμίσεις.

Η φωτογραφία μου από τον Θεσσαλικό κάμπο τον Οκτώβριο του 2013 με τα λευκά σημάδια στην άκρη του δρόμου να είναι βαμβάκια (βαμβακοκαλλιέργεια).

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)