Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Παρεξηγημένο Αγώγι

Σε μία τυχαία μου αναζήτηση στο διαδίκτυο πρόσεξα την πολύ όμορφη παροιμία “το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη”. Αμέσως μετά διάβασα τις επεξηγήσεις σχετικά με τη σημασία του. Με εξέπληξε το γεγονός πως όλες ή τουλάχιστον όλες όσες είδα έδιναν μία εντελώς διαφορετική ερμηνεία από αυτήν, την οποίαν είχα εγώ στο μυαλό μου.

Ουσιαστικά εστίαζαν στο θέμα των κινήτρων και της αμοιβής, ότι δήθεν αυτή ενεργοποιεί το ενδιαφέρον. Η δική μου εκτίμηση για το νόημα της παροιμίας είναι διαφορετική και νομίζω αυτονόητη.

Υποτίθεται πως ο αγωγιάτης θα είναι εκείνος, ο οποίος θα σηκωθεί το πρωί και θα διαλαλήσει την έναρξη της ημέρας. Αλλά η ημέρα και το αγώγι ξεκινούν νωρίτερα! Αυτό δηλώνει πως εάν εσύ έχεις κάτι στο μυαλό σου, πηγαίνοντας στο αγώγι κάτι άλλο μπορεί να σου κινήσει το ενδιαφέρον. Και πως οι καταστάσεις σε ενεργοποιούν παρά εσύ τις καταστάσεις.

Δεν γνωρίζω εάν είμαι σαφής, ωστόσο ανεξάρτητα με τους δικούς σου σκοπούς το αγώγι σε καθοδηγεί και κυρίως σου παρέχει ερεθίσματα, τα οποία εσύ προηγουμένως ούτε είχες καν σκεφτεί και προφανώς σε… ξυπνά!

Από τις καλύτερες επενδυτικές (και όχι μόνον) συμβουλές!