Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Νέο Χρήμα (Συνέπεια του Κορωνοϊού)

Κατ’ ευθείαν στο θέμα: κατά τη γνώμη μου η  βασικότερη και τεράστια αλλαγή, η οποία (προσοχή: προκύπτει και όχι ΘΑ προκύψει) είναι η αλλαγή της εννοίας του χρήματος. Η υφιστάμενη οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Ακόμα και εάν το εμβόλιο είναι έτοιμο σε 12 μήνες και δεν έχουμε κάποια δυναμική επιστροφή του κορωνοϊού με την ίδια ή άλλη μορφή (μη σχεδιάζουμε χωρίς τον ξενοδ… ε τον κορωνοϊό εννοούσα) ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος προκειμένου να αντέξει μία οικονομία.

Διότι οικονομία σημαίνει αλληλένδετες καταστάσεις. Το δολάριο, το ευρώ και η λίρα αντιπροσωπεύουν το χρήμα της εποχής προ κορωνοϊού. Και φυσικά δεν εννοώ να δημιουργήσουμε αντί των προηγουμένων την “κορώνα”.

Χρήμα μπορεί να είναι οι βολβοί τουλίπας, όπως κάποτε στην Ολλανδία (τα κρεμμύδια ήταν τα… πλαστά τους!) ή τα μπαχαρικά ή ο καπνός. Και στον πόλεμο, στο μέτωπο “χρήμα” ήταν ένα τσιγάρο και μία σοκολάτα, εάν όχι μία επιπλέον σφαίρα.

Αυτή είναι η αδιαμόρφωτη ακόμα άποψή μου. Όταν δεν μπορείς να αγκαλιάσεις κάποιαν ή κάποιον “χρήμα” θα μπορούσε να είναι η αγκαλιά σου. Σκεφτείτε. Και το αναφέρω όχι εννοώντας πως μια αγκαλιά θα την καταθέτεις κάπου αλλά πώς απαιτείται ολική ανατροπή του συστήματος και όχι επιδιορθώσεις.

Στην φωτογραφία δείτε πως θα είναι η “επιδιορθωμένη” οικονομία. Αυτό δεν επισκευάζεται, κατεδαφίζεται και χτίζεται εκ θεμελίων· και επειδή είναι πολύ κοντά στο κύμα θα πρέπει να μεταφερθεί και αλλού. (Η τοποθεσία είναι κάπου στη Μάνη)…