Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Αντίθετο της Κοινής λογικής

Μία εξαίρετη φίλη μου (Zhnobia Myr-Mas) προ ημερών έγραψε αυτή τη φράση στο χρονολόγιο της. Μου άρεσε, την θεώρησα πολύ γόνιμη για σκέψη και της υποσχέθηκα ένα άρθρο. Ιδού λοιπόν η (δική μου) απάντηση, (σ’ ευχαριστώ Τζένη για την πρόκληση):

Με την λογική, όσες/οι με γνωρίζετε θα ξέρετε πως δεν έχω και πολύ καλή σχέση. Με την κοινή λογική είμαι σε καθεστώς μόνιμης διάστασης!

Πριν από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να επισημάνω μία παρανόηση. Όταν αναφερόμαστε στο αντίθετο της λογικής δεν εννοούμε ανευθυνότητα. Δεν εννοούμε παρόρμηση και καταστροφική τάση. Διότι έχω πολλάκις διαπιστώσει πως πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως το να τα τινάξουν όλα στον αέρα κινούμενοι υποτίθεται στην αντίθετη τροχιά με την λογική περιμένουν κάτι καλό (μόνο για τους ίδιους) να προκύψει.

Όχι! Αυτό δεν είναι αντίθετο στην κοινή λογική. Αυτό εμπίπτει στα πλαίσια του μη ήθους.

Για εμένα το ζήτημα είναι απλούστερο.

Η λογική προσομοιάζεται με το σαν να σχεδιάζεις έναν κύκλο (άρα να θέτεις όρια) και κατόπιν να προσπαθείς να εντοπίσεις το κέντρο του κύκλου, όπερ αδύνατον!

Τα αντίθεο της λογικής είναι να σημειώνεις το κέντρο και κατόπιν να σχεδιάζεις με αυτό το κέντρο, όποιον κύκλο ΕΣΥ ορίζεις. Όσο μικρό, όσο μεγάλο! ΕΣΥ το ορίζεις!

Άρα το αντίθετο της “κοινής λογικής” είναι να εξαλείψεις από την σκέψη σου (και τα πιστεύω σου) και την λέξη “κοινή” και την λέξη “λογική” και να τις αντικαταστήσεις με την φράση:

Αγωνίζομαι με κέντρο του Κόσμου εμένα ενάντια σε κάθε κοινή πιθανότητα, δημιουργώντας τον δικό μου κύκλο.

Και το σπουδαιότερο ρήμα στην προηγούμενη φράση είναι το “αγωνίζομαι”.

Άρα το αντίθετο της “λογικής” είναι το ρήμα “αγωνίζομαι”• και το αντίθετο της “κοινής” είναι η φράση “με ήθος”.

Συνεπώς:

Το αντίθετο της κοινής λογικής ισούται με το να αγωνίζομαι με ήθος!