Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

ΤΙ Ακριβώς ΚΑΝΩ και ΠΩΣ μπορώ να Σας είμαι ΧΡΗΣΙΜΟΣ

Αυτήν την ενότητα την γράφω προκειμένου να λύσω κάποιες απορίες και να ξεκαθαρίσω τι κάνω και τι ΔΕΝ κάνω και ΠΩΣ μπορώ να σας είμαι πραγματικά χρήσιμος.

Τι ΔΕΝ κάνω

Αρχικά να δούμε τι ΔΕΝ κάνω, άρα γι’ αυτά ΔΕΝ μπορώ να σας είμαι χρήσιμος.

ΔΕΝ είμαι μεσίτης. Συνεπώς δεν αναλαμβάνω να σας βρω κάποιο ακίνητο για κάποιον εντελώς ειδικό σκοπό. Ούτε είναι δυνατόν να αναλάβω ή να προωθήσω ένα ακίνητό σας προς πώληση. Αυτά είναι δουλειές, τις οποίες μπορούν να διεκπεραιώσουν διάφορα πολύ καλά γραφεία.

Αν και είμαι Πολιτικός Μηχανικός, η λογική με την οποία δημιουργήθηκε αυτό το site δεν ήταν ποτέ να προωθήσω αυτήν την επαγγελματική μου ιδιότητα. Βεβαίως είμαι υπερήφανος για το επάγγελμά μου μα δεν είμαι μοναδικός. Και βέβαια θεωρώ και πιστεύω ότι γνωρίζω πολύ βαθειά το αντικείμενο μου, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ πως είμαι ο …καλύτερος (!) Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα. Ευτυχώς για όλους μας (και κυρίως για τις κατασκευές) μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η χώρα μας έχει εξαιρετικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Γιατί σας το τονίζω αυτό; Μα γιατί αναλογικά με το μέγεθος της χώρας μας υπάρχει ένα δυναμικό που είναι πολύ μεγάλο.

Αν και μπορώ να κατασκευάσω έργα (δημόσια ή ιδιωτικά) και διαθέτω μεγάλη κατασκευαστική εμπειρία σε δύσκολα τεχνικά έργα (σκεφτείτε μόνο τα διατηρητέα) και επιπλέον έχω και το κατάλληλο προσωπικό πάλι δεν ισχυρίζομαι ότι η κατασκευαστική μου δεινότητα είναι μοναδική. Η Ελλάδα είναι πάλι από τις χώρες που ο κατασκευαστικός τομέας είναι πολύ ισχυρός και οι μηχανικοί της διαθέτουν πραγματικά εξαιρετικές ικανότητες με πολύ πλούσια εμπειρία.

Ωστόσο εάν σας ενδιαφέρει δείτε την ενότητα με τις Υπηρεσίες Πολιτικού Μηχανικού.

Ας μην υπεισέλθουμε στη λογική του ότι υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες, γιατί νομίζω πως αυτό είναι δεδομένο για κάθε τομέα.

Τέλος επειδή έχω δεχθεί κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν δυσκολίες κυρίως οικονομικού είδους θα ήθελα να σας πω, πως αν και όντως διαθέτω μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων –κυρίως- από τον …εαυτό μου το site αυτό ΔΕΝ σχεδιάστηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Είμαι σαφώς στη διάθεσή σας αλλά φοβάμαι πως αδυνατώ να αναλάβω τέτοιες περιπτώσεις. Το site δεν δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση κρίσεων αλλά για την επενδυτική δραστηριότητα και την αξιοποίηση όσον αφορά ακίνητα. Αν τώρα νομίζετε πως σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση τα ακίνητα που διαθέτετε μπορούν να αποτελέσουν είδος σωσίβιου θα ήθελα να σας επισημάνω πως το τελευταίο που θα σας συνιστούσα θα ήταν να ρευστοποιήσετε ακίνητα προκειμένου να καλύψετε ζημίες από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι αυτό. Πάντως μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ίσως και με αυτόν τον τρόπο να προκύψουν επιλογές που δεν είναι με πρώτη ματιά ορατές. Στο σημείο αυτό σας παρακαλώ να μην με πιέσετε για «κακές» λύσεις. Ούτε να διανοηθείτε ότι μπορώ να «εκμεταλλευτώ» καταστάσεις όταν κάποιος είναι σε δύσκολη θέση, αν είναι δυνατόν να γίνει κάτι θετικό όμως ευχαρίστως να εκφράσω τις απόψεις μου. Ούτε έχω κάποια μαγική δυνατότητα να αναστρέψω ένα αρνητικό κλίμα (δυστυχώς).

Τι ακριβώς ΚΑΝΩ  και ΠΩΣ μπορώ να Σας είμαι ΧΡΗΣΙΜΟΣ;

Η λογική που δημιουργήθηκε αυτό το site είναι η διαφορετική προσέγγιση στα ακίνητα. Μία αντίληψη που πολλά χρόνια τώρα έχω εφαρμόσει σε επενδυτικές δραστηριότητες και δικές μου αλλά και των πελατών μου. Πάντοτε μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά έως εξαιρετικά. Ποτέ κανένα ακίνητο που αντιμετωπίσθηκε με σεβασμό δεν «πρόδωσε» ή αρνήθηκε να «ανταποκριθεί» στις προσδοκίες μας. Ακριβώς εδώ ευρίσκεται ο πυρήνας του site. Εάν διαθέτετε κάποιο ακίνητο και επιθυμείτε να το αξιοποιήσετε ή διαθέτετε κάποια οικονομική δυνατότητα που σας επιτρέπει και θέλετε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο αυτό είμαι δίπλα σας. Κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως υπάρχει μία επιλεκτικότητα στις προτιμήσεις μου. Μπορεί να είναι σωστό αυτό, αλλά σας υπενθυμίζω πως ο τομέας των ακινήτων είναι εγγενώς τομέας υψηλών οικονομικών μεγεθών. Λόγω φυσικών περιορισμών και λόγω βελτιστοποίησης του προσδοκώμενου κέρδους μου δεν ντρέπομαι να παραδεχθώ ότι όντως στην παρούσα φάση επιθυμώ να επικεντρώσω την προσοχή μου σε μεγαλύτερου μεγέθους έργα. Σε αντιδιαστολή ωστόσο –και το τονίζω αυτό- είμαι πάντα πρόθυμος να σας παρέχω τις συμβουλές ή τις απόψεις μου σε οποιοδήποτε ζήτημα ακινήτων χωρίς καμία δική σας υποχρέωση. Δεν υποτιμώ τίποτα και σέβομαι, όπως έχω πολλές φορές γράψει, κάθε οικονομικό μέγεθος, αλλά ξαναλέω πως στην παρούσα τουλάχιστον φάση η λειτουργία του site είναι προσωποπαγής. Ειλικρινά έχω σκεφθεί πως θα μπορούσα να αντικειμενοποιήσω κάποια πράγματα και να μπορώ να παρέχω υπηρεσίες και μέσω συνεργατών μου αλλά παραδέχομαι πως ακόμα δεν έχω βρει τον τρόπο.

Συνεπώς περιορίζομαι είτε να συνεργαστώ με τους πελάτες μου προκειμένου από κοινού να επιτύχουμε τους στόχους μου, είτε να αναλάβω εξ’ ολοκλήρου την ανάπτυξη ακινήτου με το ανάλογο κόστος και ευθύνη όπως πάντα. Επτά συν ένας κατά βάση είναι οι τρόποι:

  • Υπάρχει το ακίνητο ή τα ακίνητα και από κοινού και με δική μου συμμετοχή (αν επιθυμείτε) προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ανάπτυξης (που αυτονοήτως περιλαμβάνει και την χρηματοδότηση). Στην περίπτωση αυτή μπορώ να συμμετέχω στην όλη δράση  και με από κοινού συμφωνημένο ανάλογο ποσοστό. Τονίζω πάλι πως δεν είναι δυνατόν να μην βάζεις «το κεφάλι σου στον τοίχο». Είναι ανήθικο και εντελώς έξω από τη φιλοσοφία μου να προτείνω εκ του ασφαλούς. Ναι συμμετοχή στα κέρδη ναι και στις ζημίες.
  • Αν πάλι επιθυμείτε να μην ασχοληθείτε καθόλου στην ανάπτυξη του ή των ακινήτων σας, τότε είμαστε στην περίπτωση όπου όπως σε άλλες ενότητες αναλύω, (βλ. Μόνιμη Πρόταση Ανάπτυξης Αξιόλογου Ακινήτου), όπου μπορώ να αναλάβω (κατόπιν αξιολόγησης και με τη δική σας έγκριση) να σας υλοποιήσω την επένδυση με την χρηματοδότησή της εννοείται και φυσικά στην περίπτωση αυτή από τα προκύπτοντα κέρδη θα πρέπει να λάβω ένα σοβαρό ποσοστό (βλ. Πως Κερδίζω). Δεν σταματώ εδώ όμως αλλά είμαι πρόθυμος ακόμα και να προσημειώσω υπέρ σας ένα δικό μου ακίνητο ως αποζημίωση για τον χρόνο που θα σας «δεσμεύσω» το ακίνητό σας, ώστε να μπορώ να προβώ στις όποιες ενέργειες θα οδηγήσουν στην επιτυχημένη αξιοποίησή του. Αν το επιτύχω μέσα στον προσυμφωνημένο χρόνο προφανώς θα έχω υψηλότερο ποσοστό κέρδους, αν όμως αποτύχω τότε θα εκπέσει η προσημείωση υπέρ σας, ως αποζημίωση για τον αδρανή χρόνο. Τόσο απλό.
  • Αν πάλι διαθέτετε τέτοια οικονομική επιφάνεια και επιθυμείτε να εμπλακείτε στην αγορά των ακινήτων αλλά δεν διαθέτετε την εμπειρία (λογικό είναι αυτό δεν γνωρίζουμε όλοι για όλα) ή ακόμα (πολλές φορές ΚΥΡΙΩΣ) δεν έχετε τον χρόνο, πάλι σε συνεργασία μπορώ να αναλάβω τον όλο στρατηγικό σχεδιασμό και να σας τον προτείνω. Προφανώς πάντοτε με την λογική του «βάζω το κεφάλι μου στην λαιμητόμο» και αν οι προτάσεις μου ευοδωθούν συμμετέχω στα κέρδη. Αν όχι πάντοτε είμαι πρόθυμος να υποστώ τις οικονομικές συνέπειες.
  • Υπάρχει και η δυνατότητα περισσότερο προχωρημένων δραστηριοτήτων στον τομέα των ακινήτων, όπου από κοινού πλέον θα μπορούμε να διερευνήσουμε πιο «εξωτικά» επιχειρηματικά τοπία δράσης. Αυτοί οι τρόποι προέρχονται από τον κεφαλαιουχικό χώρο και αντιμετωπίζουν τα ακίνητα περισσότερο σαν χρηματιστηριακά άυλα προϊόντα παρά ως …ακίνητα. Δεν θα συνιστούσα σε καμία περίπτωση εμπλοκή σε αυτού του είδους τον τομέα, λόγω της διαφορετικής υφής του (βλ. Hedge Funds), αλλά σίγουρα είναι ένας προκλητικός και τρομερά ενδιαφέρον χώρος, αλλά το ποσοστό ρίσκου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Απλώς το αναφέρω διότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα για ΠΟΛΥ τολμηρούς.
  • Ένας πέμπτος τρόπος: Από την εμπειρία μου και την εμπλοκή μου στην αγορά έχω διαπιστώσει πως δημιουργούνται κατά καιρούς κάποιες προϋποθέσεις για δημιουργία επενδυτικής δράσης. Είτε κάποιοι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να αναπτύξουν τα ακίνητά τους, είτε πάλι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να εμπλακούν στον κατασκευαστικό τομέα. Από την δυνατότητα που μου παρέχεται από το site και από την συνεχόμενη ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό μπορώ να σαςπροτείνω κάποια τέτοια επενδυτικά πλάνα, στα οποία όπως πάντα θα έχω συμμετοχή και πλήρη ανάληψη ευθύνης (για να μην ξεχνιόμαστε) και πλέον εναπόκειται στην δική σας κρίση το αν θα θέλατε να κινηθείτε ανάλογα. Προτάσεις αυτού του τύπου πρόκειται να επιλέγονται και να προτείνονται μέσω του site στην ενότητα «Φύλλα Επενδυτικών Προτάσεων Ακινήτων» και να αξιολογούνται. Σ’ αυτή την περίπτωση απαιτείται περισσότερο θάρρος και οπωσδήποτε μία στενή ξεκάθαρη προσωπική σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να προκύψει πραγματικό όφελος για όλους.

  • Ένας έκτος τρόπος: Α Ν Α Θ Ε Σ Α Τ Ε μου να «δημιουργήσω» μια επενδυτική πρόταση. ‘Έχετε στο μυαλό μας κάτι, αλλά δεν είστε σίγουρος; Θέλετε να διερευνήσω προς μία κατεύθυνση ή να σχηματοποιήσω ένα επενδυτικό σχέδιο; Όπως πάντα επειδή (χίλιες φορές θα το γράψω) η ανάληψη ευθύνης είναι δεδομένη, γιατί όχι να μην το υλοποιήσουμε μαζί (με αναλογική συμμετοχή) και εάν και εφόσον ΕΣΕΙΣ επιθυμείτε. Αν μη τι άλλο το τεχνικό μέρος θα είναι το Bonus στην υπόθεση Μην διστάσετε σε καμία περίπτωση να το πράξετε αυτό. Εάν χρειάζεστε ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ για την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου στα ακίνητα ίσως να είσαστε στον κατάλληλο χώρο. Είπαμε, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ την τελειότητα, αλλά σίγουρα μπορώ να σας υποσχεθώ την επαγγελματική και συνεπή προσέγγιση.
  • Έβδομος και τελευταίος τρόπος: Προσέθεσα μία ακόμα ενότητα όπου η αβεβαιότητα του μέλλοντος αποτελεί και την στρατηγική μας επενδυτική επιλογή. Αυτή απλά ΔΕΝ είναι ΔΩΡΕΑΝ όσον αφορά την υλοποίησή της και ΔΕΝ περιγράφεται με λόγια: «Τρελά Φύλλα Επενδυτικών Προτάσεων Ακινήτων».
  • Συν ένας: Υπηρεσίες Πολιτικού Μηχανικού.

Μία διευκρίνιση στο ζήτημα των «συνεπειών». Μου εντελώς φυσικός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης και δεν αποτελεί ένα «τυχοδιωκτικό» ρίσκο. Μου είναι προσωπικά πολύ πιο εύκολο να κινούμαι στην ζώνη της υπευθυνότητας παρά στην ζώνη της ανευθυνότητας. Τολμώ να σας πω πως λειτουργώ και πολύ καλύτερα και καθόλου δεν με αγχώνει αυτή η θέση. Εξ’ άλλου πιστεύω απόλυτα σε αυτό που κάνω.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα πάλι να διευκρινίσω πως δεν νοείται απώλεια υπάρχοντος περιουσιακού στοιχείου. Δηλαδή αν εσείς με εμπιστευθείτε και κάνω λάθος εγώ και άσχετα με το αν το πληρώσω αυτό πανάκριβα, εσείς τι φταίτε να απολέσετε είτε κάποιο περιουσιακό στοιχείο σας ή κεφάλαιό σας λόγω δικών μου εσφαλμένων επιλογών. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες ωστόσο εγγενώς εμπεριέχουν την (μεγάλη) πιθανότητα αστοχίας, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ πως δεν έχετε και το κατάλληλο κριτήριο να αξιολογήσετε τουλάχιστον σε γενικές γραμμές αν κάποιο στρατηγικό σχέδιο έχει πιθανότητες επιτυχίας ή όχι. Είπαμε δεν είμαι πιο έξυπνος από εσάς, απλώς ίσως διαθέτω περισσότερη εμπειρία στα ακίνητα και ασχολούμαι εξ’ αντικειμένου περισσότερο από εσάς. Επιπλέον υπάρχουν τρόποι και μπορούμε να συζητήσουμε δυνατότητες εξασφάλισης σε περίπτωση αποτυχίας.

Υπό την «σκέπη» των ανωτέρω λοιπόν οι ιδιότητες του Πολιτικού Μηχανικού και του Κατασκευαστή συνεπικουρούν στο στρατηγικό πλάνο. Διότι απλούστατα προέρχομαι από τον χώρο αυτό και πέραν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τα ακίνητα αποτελούν και το ουσιαστικό και αποκλειστικό αντικείμενο των δραστηριοτήτων μου. Επιπλέον διατίθενται ως μέρος της συμμετοχής μου στην αξιοποίηση των ακινήτων και συνεπώς ήδη ξεκινάμε με ένα δεδομένο (και καθόλου ευκαταφρόνητο) κεφάλαιο στην διάθεσή μας!

Όσον αφορά τώρα αν τα παραπάνω είναι λόγια και θεωρίες και στην πιθανή ερώτησή σας αν θα αποτελέσετε άραγε το πρώτο «πειραματόζωο» για να ασκήσω πάνω σας τις ευφάνταστες «ιδέες» μου θα σας διευκολύνω με τις δύο επόμενες προτάσεις:

Πρώτον όλα τα έχω δοκιμάσει (τηρουμένων) των αναλογιών αρχικά στον εαυτό μου και την επαγγελματική μου δραστηριότητα και δεύτερον από την μέχρι τώρα λειτουργία του site από τον Μάιο του 2009 έως σήμερα μου έχουν ανατεθεί από (αγνώστους έως τότε προς εμέ ιδιοκτήτες) ακίνητα για αξιοποίηση εμπορικής αξίας διψήφιου αριθμού σε εκ. ευρώ (ονόματα και συμβόλαια στη διάθεσή σας με την συγκατάθεση των ιδίων) ενώ από πλευράς οικονομικών μεγεθών ανάλογο κεφάλαιο προκειμένου να επενδυθεί σε δραστηριότητες σχετικές με ακίνητα. Ωστόσο στην δεύτερη αυτή περίπτωση πρόκειται για ήδη υπάρχοντες πελάτες μου και όχι μέσω της δραστηριότητας του site. Από την πλευρά μου διαθέτω κλάσμα των ανωτέρω συνδυασμένων ποσών. Σκεφτείτε τώρα πως πιθανόν να συμπίπτουν τα ενδιαφέροντα των μεν και των δε…

Θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη ότι ο χρόνος ωρίμανσης των επενδύσεων στα ακίνητα είναι διαφορετικός και πολύ πιο «μακρύς» σε σχέση με άλλες άμεσες επενδύσεις. Συνήθως οι έξι μήνες αποτελούν το προοίμιο και την περίοδο προσαρμογής. Πάντως να υπολογίζετε περίπου έναν χρόνο για να αρχίσει να λαμβάνει μορφή κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο στα ακίνητα. Συνεπώς αυτά που έχουν ήδη αναληφθεί και επεξεργαζόμαστε θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά από αρκετό διάστημα από τώρα.

Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις άλλες ενότητες και υπο-ενότητες του site.

Εν τέλει, εάν επιθυμείτε έναν πραγματικά έμπιστο και ειλικρινή συνεργάτη – συνοδοιπόρο – συν-επενδυτή και είτε δεν έχετε την γνώση του αντικειμένου (απόλυτα θεμιτό), είτε ο χρόνος σας είναι περιορισμένος είτε απλά πιστεύετε στη δύναμη που απορρέει από μία δυνατή και απολύτως προσωπική συνεργασία νομίζω ότι μπορώ να καλύψω αυτή την ανάγκη. Δεν είμαι ούτε περισσότερο έξυπνος από κανέναν, ούτε αλάνθαστος, ούτε μάγος των κερδών και έχω και εκατό αδυναμίες. Τελειότηταδεν μπορώ να υποσχεθώ, επαγγελματική προσέγγιση όμως μπορώ. Αλλά η δημιουργία μίας σχέσης σε εντελώς προσωπικό επίπεδο και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα τεχνογνωσία, την αγάπη στο αντικείμενο και την επίτευξη ενός κοινού κερδοφόρου στόχου αποτελεί ένα δυνατό πλεονέκτημα σε αυτή την χαώδη αγορά για όλους μας.

Πάντως για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε σε καμία περίπτωση να επικοινωνήσετε μαζί μου.