Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τα 22,5 δις της Αμαρτίας

Έμεινα άφωνος (speechless) όταν διάβασα την είδηση: “Το 2021 οι Έλληνες έπαιξαν στον τζόγο 22,5 δισ. ευρώ, ποσό, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12% του Α.Ε.Π.”! ΔΕΝ είναι δυνατόν!

Αυτή η είδηση είναι εντελώς χαρακτηριστική της επικρατούσας νοοτροπίας και δεν χρειάζεται κανένα περαιτέρω σχόλιο και φυσικά κάνει σκόνη κάθε άλλη οικονομική ανάλυση. Όταν βασίζεται κάποιος στο τζόγο προκειμένου να πλουτίσει ή μάλλον ελπίζει στην τύχη με αυτή την μορφή, τότε κλάψτε γοερά.

Με 22,5 δις σκεφτείτε πόσες σπουδές ΔΕΝ έγιναν, πόσες ξένες γλώσσες ΔΕΝ σπουδάστηκαν, πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις ΔΕΝ ιδρύθηκαν, πόσες ωραίες ιδέες ΔΕΝ υλοποιήθηκαν.

Βέβαια είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς τους “Έλληνες”, όπως το γράφει η είδηση. Ο ίδιος τίτλος, θα μπορούσε να αποδοθεί και με διαφορετικό τρόπο:

“Οι Έλληνες πλέον μετά τις συνεχείς αποτυχίες των κυβερνήσεων τους στο να τους εμφυσήσουν μία πνοή δημιουργίας και αισιοδοξίας εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο τζόγο, θεωρώντας τον πλέον ως μία ασφαλή επένδυση”. Βέβαια και οι κυβερνήσεις δεν εξελέγησαν μόνες τους.

Τώρα, εάν κάποιος με το 12,5% του Α.Ε.Π. κατατεθειμένο στο τζόγο περιμένει να δει άσπρη ημέρα είναι μακριά νυχτωμένος.

Παρένθεση: μετά τα προηγούμενα δεν μπορώ να μη φέρω στο νου μου την προφητική γραμμή Teucris. Δείτε την και πάλι, διότι είναι από τα 2019, στα σχόλια… και δεν είχα τότε αφήσει γενειάδα. Γραμμή Teucris, πολύ εμπρός από την εποχή της!

Γραμμή Teucris (σε νέα καρτέλα στο YouTube).