Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Τα 150 Boeing της Ryanair

Ανακοινώθηκε πως η χαμηλού κόστους εταιρεία Ryanair σχεδιάζει να παραγγείλει 150 αεροπλάνα τύπου 737 από την Boeing. Η παραγγελία θα υλοποιηθεί έως το 2034, όταν δηλαδή παραδοθούν όλα τα αεροσκάφη. Σκοπός της Ryanair είναι η αντικατάσταση των παλαιότερων μοντέλων ίδιου τύπου με καινούργια και προφανώς και η ανάπτυξή της για μεταφορές περισσοτέρων επιβατών.

Έως εδώ όλα καλά.

Η είδηση (και η απόφαση) εντυπωσιακές. Προσέξτε όμως “κάτι”. Η παραγγελία βασίζεται καθαρά στις μελλοντικές προβλέψεις τουλάχιστον μίας ενδεκαετίας (2034). Και βεβαίως πολύ περισσότερο από αυτήν αφού όλα τα νέα αεροσκάφη θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια.

Εάν ΔΕΝ το πράξει η εταιρεία, δηλαδή την παραγγελία, σύντομα θα τεθεί εκτός αγοράς. Με στόλο πεπαλαιωμένο και σημαντικά υψηλότερου κόστους συντήρησης δεν θα δύναται να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις. Από την άλλη η απόφασή βασίζεται σε μία καθαρά θεωρητική πρόβλεψη.

Γιατί τα γράφω αυτά;

Διότι εάν ΔΕΝ προβεί στην παραγγελία και νικηθεί από τον ανταγωνισμό και κλείσει, τότε όλοι θα ισχυριστούν πως δεν φρόντισε να εκσυγχρονιστεί.

Εάν πάλι μία μελλοντική παράμετρος μεταβληθεί και οι αεροπορικές συγκοινωνίες μειωθούν, όπως συνέβη και με τον Covid-19 και ως εκ τούτου και πάλι χρεοκοπήσει, τότε όλοι θα ισχυριστούν πως ή αγορά ήταν άφρων και προϊόν κακού μάνατζμεντ.

Εάν το 2034 και το 2044 η εταιρεία “πετάει”, είτε προβαίνοντας στην αγορά είτε ακόμα και όχι, όλοι και πάλι τότε θα ισχυριστούν το πόσο  σωστή ήταν η όποια απόφαση.

Εκ των υστέρων είναι όλοι… προφήτες και όπως οι Ρωμαίοι πολύ σωστά εξέφρασαν “Vaticinium ex eventu” (δηλαδή προφητεία εκ του αποτελέσματος).

Αλλά οι Ρωμαίοι δίδαξαν και κάτι ακόμα:

“Non progredi est regredi”, δηλαδή εάν δεν προχωράς εμπρός σημαίνει πως πηγαίνεις… πίσω!

Επιλέξτε!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)