Όταν περιμένετε στα φανάρια μίας διασταύρωσης και έχετε μπροστά σας αρκετά αυτοκίνητα, όταν ανάψει το πράσινο δε σημαίνει ότι και θα προλάβετε. Πρώτα θα ξεκινήσουν όσα είναι πιο κοντά στα φανάρια και αυτό σιγά-σιγά θα αυτό θα επηρεάσει και τους υπολοίπους. Με τον ίδιο τρόπο διαχέονται οι “αλλαγές” (μεταβολές) στην κοινωνία, την οικονομία, το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Το ότι μετακινηθήκατε πολύ λίγο, έως ελάχιστα επειδή είσαστε πολύ πίσω δε σημαίνει ότι δε λειτουργούν τα φανάρια. Απλά σε ΕΣΑΣ δεν έφθασε ακόμα η επιρροή τους. Εάν πάλι εκείνος, ο οποίος είναι πρώτος αδρανήσει ή καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο, πάλι δεν μετακινείται κανένας, αλλά και πάλι όμως δε σημαίνει πως τα φανάρια δεν άλλαξαν χρώμα.
Οι μεταβολές δε μεταδίδονται αστραπιαία. Έχουν κάποια αρχή (το πράσινο εν προκειμένω) και αναλόγως του βαθμού επιρροής στον τομέα σας (και τη θέση σας) θα το αντιληφθείτε μετά από κάποιο διάστημα. Εάν οι πρώτοι στη σειρά (οι ηγεσίες) δεν αντιδράσουν επίσης θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και δε θα διασχίσουν το δρόμο στην ώρα τους.
Το εάν λοιπόν είσαστε στη δέκατη σειρά και δεν μετακινηθήκατε σχεδόν καθόλου, δε σημαίνει όπως το φανάρι δεν άναψε πράσινο (χρησιμοποιώ καθομιλουμένη).
Ακριβώς αυτό συμβαίνει περισσότερο από ποτέ σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω COVID-19.
Έχει ανάψει κάποιο φανάρι και αυτό φαίνεται δεν έχει γίνει αντιληπτό στη μεγάλη πλειοψηφία. Εκλαμβάνεται μάλλον ως μία διαταραχή ελάσσονος σημασίας, ενοχλητική μεν, αλλά έως εκεί. Και είναι διαφορετικό να πιστεύεις πως θα παραμείνεις στην ουρά, όπως ήσουν και προηγουμένως και διαφορετικό να γνωρίζεις πως θα έλθει και η σειρά σου. Άλλωστε θα δεχθείς ολόκληρη την πίεση εκ των πραγμάτων. Και είναι ακόμα καλύτερο να προετοιμάζεσαι για το… πράσινο, όταν ακόμα δεν ΄έχεις μετακινηθεί καθόλου από τη θέση σου, διότι απλούστατα δεν έφτασε η επιρροή του γεγονότος σε εσένα· κάπως ανάλογα συμβαίνει και με το τσουνάμι, γι΄ αυτό λέγεται και η έκφραση “τσουνάμι αλλαγών”. Ο σεισμός έχει ΗΔΗ γίνει έχει ολοκληρωθεί το γεγονός, αλλά ακόμα δεν είδες το μεγάλο κύμα να έρχεται και κάθεσαι αμέριμνος στη παραλία πίνοντας το ν καφέ σου. Χμ…
Τα επισημαίνω όλα αυτά αν και είναι κοινοτοπίες, αλλά δε βλέπω να έχει γίνει κάποια τροποποίηση στους τρόπους σκέψης (γενικώς). Και ναι μεν τα αποτελέσματα φαίνονται παρόμοια, επειδή όμως οι αιτίες είναι διαφορετικές από άλλες φορές θα υπάρχουν και εντελώς διαφορετικές συνέπειες.
Πάντως σημειώστε δύο-τρεις λέξεις… passwords (παλαιότερα θα λέγαμε… κλειδιά):
Απεριόριστη αντοχή και ακόμα περισσότερη ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής.
Περισσότερα στη συνέχεια.