Τον Μάιο του 1961 ο νεαρός Ιταλός καλλιτέχνης Piero Manzoni παρουσίασε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο έργο!
Συσκεύασε σε 90 αριθμημένες και από τον ίδιο υπογεγραμμένες κονσέρβες, κάθε μία των 30 γραμμαρίων… κόπρανα του! Το έργο του φυσικά το ονόμασε:
“Τα Σκ@τ@ του Καλλιτέχνη”, σε τέσσερις μάλιστα γλώσσες, (και διατηρώ την ορθή μετάφραση των λέξεων).
Υποθέτω ότι το “εργαστήριό του” ήταν η τουαλέτα του σπιτιού του.
Ο Manzoni δυστυχώς πέθανε μόλις 29 ετών και θα ήταν μία ημέρα μικρότερος μου σήμερα, διότι γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1963. Και λέω δυστυχώς, διότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να έβλεπε την αξία των κονσερβοποιημένων σκ@τών του.
Τότε τα κοστολόγησε και τα διέθεσε με την τρέχουσα τιμή χρυσού ανά γραμμάριο. Ένα γραμμάριο σκ@τού ίσον ένα γραμμάριο χρυσού!
Θα είχε απλά πλάκα αλλά η σημερινή αξία ενός γραμμαρίου των σκ@τών του είναι 200 φορές μεγαλύτερη ενός γραμμαρίου… χρυσού!
Πέραν του ότι οι κονσέρβες του εκτίθενται σε διάφορα σπουδαία μουσεία ανά την υφήλιο στις 23 Μαΐου του 2007 μία κονσέρβα του πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s 124.000 ευρώ ενώ η με αριθμό 54, το 2016 νομίζω, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, προς 182,500 λίρες Αγγλίας! Πράγμα, το οποίο δείχνει και ραγδαία άνοδο της τιμής της τα τελευταία χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης!
Που όμως έγκειται το καταπληκτικότερο της υπόθεσης;
Οι κονσέρβες έχουν αξία μόνο, όσο δεν τις… ανοίγεις! Διότι η συσκευασία γράφει:
“Artist’s Shit
Contents 30 gr net Freshly preserved Produced and tinned in May 1961”
και συνεπώς εάν την ανοίξεις δεν θα είναι…φρέσκα τα… τέλος πάντων, να μην το γράψω πάλι!
Και φυσικά λόγω της τεράστιας αξίας τους δεν διανοείται κανείς να το κάνει για να διαπιστώσει εάν ΟΝΤΩΣ υπάρχουν τα υλικά αυτά μέσα στην κονσέρβα ή είναι απλώς πλαστελίνη, όπως μερικοί διατείνονται!
Διότι απλούστατα θα χάσει ένα τεράστιο ποσό.
Τρελό δεν είναι;
Άρα τι συμβαίνει εδώ; Ποιο είναι το παράλογο; Η μήπως δεν είναι;
Η (υποκειμενική) απάντηση νομίζω πως κρύβεται στην παρακάτω πρόταση:
“Η Τέχνη χωρίς μία ιδέα αποτελεί απλά διακόσμηση”.
Και προφανώς η αξία της κονσέρβας έγκειται όχι στο περιεχόμενο της, ούτε και στο όνομα του καλλιτέχνη, ο οποίος δεν είναι τόσο γνωστός εξ΄άλλου, πέραν των καλλιτεχνικών κύκλων, αλλά στον κυνισμό της ιδέας του και στην ειρωνεία έναντι της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η οποία μετατρέπει 30 γραμμάρια σκ@τών σε θησαυρό!
Τον οποίον επιπλέον δεν μπορείς ούτε καν και να τον χαρείς! Φοβερό!
Αλλά μία ακόμα συνέπεια του κυνισμού της ιδέας του Manzoni είναι πως πάρα πολλές φορές άνθρωποι, ιδέες ή ιδεολογίες είναι ακριβώς σαν τις κονσέρβες του.
Αριθμημένα, προβεβλημένα και υπογεγραμμένα σκ@τ@, τα οποία μάλιστα δεν ντρέπονται να αυτοδιαφημίζονται για αυτό, το οποίο είναι και στα οποία οι άνθρωποι δίνουν τεράστια αξία γνωρίζοντας το περιεχόμενό τους! Και επιπλέον κανείς δεν τολμά να τα “ανοίξει”…
Νομίζω τελικά πως ο Manzoni ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης!
Copyright Φωτογραφίας: Piero Manzoni – cc: Fair Use