Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Συμβουλές Αύξησης Ποσοστών Κομμάτων (Με Χιούμορ)

Ο αρχηγός του 216ου κόμματος με κάλεσε στα γραφεία του (δηλαδή στο σπίτι του) να μου ζητήσει τη γνώμη μου για το πώς θα αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές. Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης διαπίστωσα πως είχε λάβει μία ψήφο, η οποία δεν ήταν και η δικιά του! Ήταν της κόρης του. Ο ίδιος και η γυναίκα του αποφάσισαν να στηρίξουν κάποιον φίλο τους.

Συνεπώς αφού υπογράψαμε τα συμφωνητικά εμπιστευτικότητας του πρότεινα να ψηφίσει η γυναίκα του και ο ίδιος το κόμμα του! Αυτό θα του εξασφάλιζε αύξηση ποσοστών της τάξεως του 300%! Εκστασιασμένος με πλήρωσε επί τόπου σε είδος, (έναν διπλό παρακαλώ εσπρέσο) διότι δεν είχε μετρητά και φυσικά δεν είχα λόγο να μην τον εξυπηρετήσω.

Δυστυχώς όμως η επίσκεψη αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τους… πράκτορες των άλλων κομμάτων και επειδή αναμένω τηλεφωνήματα (αυτό που λέγεται… “παρακαλώ περιμένετε στο ακουστικό σας, όλοι οι εκπρόσωποί μας είναι απασχολημένοι και θα σας καλέσουμε σε 79 χρόνια”) άρχισα πυρετωδώς να συντάσσω τα προγράμματα.

Και επειδή δεν μπορώ να γνωρίζω από πού θα προέλθει το τηλεφώνημα κατήρτισα τον κορμό της προεκλογικής εκστρατείας για τα τέσσερα κλασσικά πλέον κόμματα της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Σας παραθέτω το πλάνο μου για το κάθε ένα:

Νέα Δημοκρατία

Το ποσοστό αυτού του κόμματος όπως έχω γράψει και αλλού είναι σταθερό μεταξύ 30-35%. Πιο δύσκολα το βελτιώνει έως και 40% αλλά ευκολότερα το χάνει. Ποια είναι η βασική παθογένεια; Οι παλινωδίες. Δεν αναφέρομαι στο εάν κάτι θεωρείται σωστό ή λάθος, δεν με απασχολεί αυτό. Στον τρόπο εστιάζω. Όταν λαμβάνουν μία απόφαση δεν την τηρούν. Αρχίζουν να την σκέφτονται λίγο εκ των υστέρων, τα στόματα δεν τα κλείνουν και η κάθε είδους αντιπολίτευση (εντός και εκτός) επιτίθεται.

Αυτό το κόμμα έχει μία ικανότητα αυτοκαταστροφικής μανίας. Συνεπώς η πρότασή μου είναι κυρίως μία:

Όταν αποφασίζεται κάτι να ΜΗΝ το συζητούν (ας το έκαναν πριν το προτείνουν). Και κυρίως να μην ομιλούν πολύ οι υπουργοί του (όσο είναι στην κυβέρνηση) ή τα ανώτερα στελέχη όσο δεν είναι.

Βαθμός Ιδεολογικής Σύγχυσης: 75%. Νομίζει πως είναι σοσιαλιστικό κόμμα, με στελέχη προερχόμενα από την άκρα δεξιά. Χρειάζεται ιδεολογικό ρεκτιφιέ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η συγκυρία, η οποία το ευνόησε και το έφερε στην εξουσία είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Το 2014/15 οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και υπήρχε και το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο ήταν αναπότρεπτος μοχλός. Τώρα είναι αλλιώς.

Το βασικό πρόβλημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η έλλειψη… γέλιου. Μόνιμη κατήφεια και γκρίνια. Η φοβερή και τρομερή Ξαβιέρα Χολάντερ έγραφε πώς τίποτα πιο αντι-ερωτικό από έναν άνθρωπο, ο οποίος γκρινιάζει στο πρώτο ραντεβού. Η απόλυτη συνταγή αποτυχίας. Καμία γυναίκα, κανένας άνδρας δεν επιθυμεί μία σχέση, η οποία δεν τον χαλαρώνει και τον ευχαριστεί. Μπορεί πολλά να ελκύουν, αλλά για μία μόνο φορά, μπορεί και δεύτερη άντε και τρίτη. Μετά οριστικό… goodbye!

Βαθμός Ιδεολογικής Σύγχυσης: Απροσδιόριστος. Ο ευρών αμειφθήσεται… (και να μας ενημερώσει).

ΚΙΝ.ΑΛ.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά: να υποσχεθεί τα… πάντα! Κι όταν γράφω τα πάντα, εννοώ τα πάντα! Διορισμούς στο δημόσιο, ελεύθερη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, μισθούς στα προ μνημονίων επίπεδα συν αύξηση 70% και όλα τα σχετικά. Για να είναι σίγουρη όμως η επιτυχία πρέπει να αλλάξει το όνομά του σε ΠΑ.ΣΟ.Κ. “νέα έκδοση” ή σε “ΝΕΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.” και τα σημαντικά στελέχη του να ξεκινήσουν δημόσιες σχέσεις στα διάφορα λαϊκά καταστήματα (κοινώς μπουζούκια) μετά ζεϊμπέκικων και ανθοδεσμών στην πίστα· και όλα αυτά να δημοσιεύονται την επομένη!

Βαθμός Ιδεολογικής Σύγχυσης: 0% αρκεί να υποσχεθεί (και να δώσει) τα… πάντα! Κεντρικό σύνθημα: “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα!” (Α.Π. σε προεκλογική ομιλία του στο Περιστέρι τον Απρίλιο του 1989, ΔΕΝ το σκέφτηκα λοιπόν εγώ)!

Κ.Κ.Ε.

Εδώ είναι επίσης απλά τα πράγματα: “δώστε” περισσότερη Σοβιετική Ένωση, περισσότερο Λένιν, περισσότερο Τρότσκυ, ακόμα και με γαρνιτούρα Στάλιν! Δεν έχουν νόημα πλέον τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές διεκδικήσεις με την έννοια της συνεχούς προβολής τους, διότι τα διαχειρίζονται επικοινωνιακά καλύτερα άλλα κόμματα. Με τα προηγούμενα το διψήφιο ποσοστό το βλέπω εφικτό. Αλλά τονίζω: περισσότερη Ε.Σ.Σ.Δ.!

Βαθμός Ιδεολογικής Σύγχυσης: 15% και τούτο διότι δεν κινείται περισσότερο προς τα πρώην Σοβιετικά ιδεώδη. Με την προτεινόμενη διόρθωση, όπως την περιγράφω, θα εξαλειφθεί και αυτό.

Τέλος μία γενική συμβουλή σε όσους επιλέγουν να προσεταιριστούν κινήματα αντι-“κάτι” (οτιδήποτε και εάν είναι αυτό). Είναι περίπου σα να δανείζεσαι χρήματα από τοκογλύφο. Γλυκά στην αρχή, εφιάλτης στη συνέχεια.

Αυτά εν ολίγοις μεταξύ αστείου και σοβαρού. Τονίζω και πάλι πως τα προηγούμενα αφορούν το καθαρά επικοινωνιακό κομμάτι –εννοείται όχι τα προγράμματά τους- και τίποτα περισσότερο ούτε αντικατοπτρίζουν τις δικές μου προτιμήσεις. Αλλά…

Σημ.: σχόλια ΧΩΡΙΣ χιούμορ δεν θα έχουν καλή τύχη. Το ξεκαθαρίζω.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)