Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ποιο το Πολιτικό Μέλλον της Ελλάδας;

(και ποιος θα είναι ο νικηφόρος πολιτικός σχηματισμός)

Αυθεντική σκέψη Αμερικάνου: πηγαίνω στην άγρια δύση να πλουτίσω με σκληρή εργασία και τον κόπο μου.
Αυθεντική σκέψη Ευρωπαίου: παραμένω στον τόπο μου και βρίσκω τρόπους να εκμεταλλεύομαι τους άλλους.

Υπάρχουν δύο είδη μετανάστευσης: Η εθελουσία και η εξαναγκαστική.

Στην πρώτη φεύγει κάποιος από τον τόπο του, προκειμένου να αναζητήσει μία καλύτερη ζωή. Συνήθως αυτή είναι η επιλογή των φτωχότερων, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Δεν σημαίνει όμως πως είναι ανίκανοι. Οι δομές στις μικρές κοινωνίες μπορεί να είναι ασφυκτικές από πολλές απόψεις. Αυτή η μορφή έχει μία ταξικότητα.

Στην δεύτερη μία συγκεκριμένη αιτία προκαλεί την μετανάστευση. Η αιτία μπορεί να είναι φυλετική, θρησκευτική, διωγμοί, καταστροφές.

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη της Αθήνας οφείλεται στην πρώτη, η οποία ήταν απόρροια της φτώχειας στην επαρχία. Έφυγαν από τα χωριά και την ανέχεια για μια καλύτερη ζωή και από την έλλειψη καλύτερης μελλοντικής προοπτικής.

Η Μικρασιατική καταστροφή προκάλεσε από την άλλη πλευρά μία εξαναγκαστική μετανάστευση ολόκληρου του Ελληνικού πληθυσμού της Ιωνίας.

Ποια η διαφορά;

Στην δεύτερη μεταναστεύει ολόκληρος ο πληθυσμός και όχι μόνο το φτωχότερο ή το πιο αδύναμο τμήμα του. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως η δεύτερη είναι μία ισχυρότατη μορφή μετακίνησης, διότι μία συνολική κοινωνία αποτελούμενη από τον καλύτερο έως τον χειρότερο (αντιλαμβάνεστε πως το εννοώ) εξαναγκάζεται σε φυγή.

Η Αμερική αναπτύχθηκε κυρίως από μετανάστες της πρώτης κατηγορίας ωστόσο ιδρύθηκε από την δεύτερη αφού οι πρώτοι της έποικοι ανήκαν σε αυτήν. Μάλιστα ο κύριος λόγος ήταν η αναζήτηση θρησκευτικής ελευθερίας. Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι οι λεγόμενοι WASP (white Anglo-Saxon Protestants) αποτελούν την κυρίαρχη τάξη στις Η.Π.Α.

Μετανάστευαν από μία ήπειρο με συνεχείς πολέμους και αθλιότητα στον Νέο Κόσμο. Αυτό ήταν το όνειρο και τίποτα άλλο. Φθάνοντας βέβαια στην Νέα Γη οι συνθήκες ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες, αλλά υπήρχε η ελπίδα και η προοπτική.

Στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 άρχισαν να εισέρχονται στην Αμερική μετανάστες με σοσιαλιστικές ιδέες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη. Αυτό το κλίμα στην πραγματικότητα “δηλητηρίασε” το πνεύμα των Αμερικανών. Ο σοσιαλισμός έφερε και τον κρατισμό και τις πρακτικές της Ευρώπης, όπως την υψηλή φορολογία.

Ωστόσο η βασική ιδέα όσων αποίκησαν την Αμερική ήταν μία: ο πλούτος και η ελευθερία επιλογών!

Και το επέτυχαν.

Φυσικά δεν σκέφτονταν ούτε κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, ούτε κρατικές επιδοτήσεις (ούτε καν γνώριζαν τι σήμαιναν αυτά) ούτε όλα όσα εμείς νομίζουμε σήμερα πως είναι σημαντικά για μία κοινωνία• απλά έπιασαν τόπο διότι υπήρχε και εκεί ουσιαστικός λόγος. Δεν ήταν η χώρα του παραδείσου. Αλλά τονίζω η Αμερική είχε άλλες βάσεις και το ξαναγράφω: τον πλούτο, (ούτε την μόρφωση ούτε την αισθητική). Τον πλούτο!

Αυτό ακριβώς συνέβη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Δεν γνωρίζω τι άνθρωπος είναι ο Donald Trump και τι ήθος, παιδεία ή αισθητική τον διακατέχει και βεβαίως δεν με απασχολεί καθόλου σε αυτήν την ανάλυση. Εξέφρασε όμως αυτό, το οποίο αποτελεί τον κορμό της σκέψης του μέσου Αμερικανού, ο οποίοι προέρχεται από τους μετανάστες της πρώτης μορφής μετανάστευσης, των αναζητητών του ονείρου, της ελπίδας, της ελευθερίας και κυρίως του χρήματος.

Το Obamacare στην τελική ποιόν ενδιαφέρει; Για χρήματα πήγαν εκεί και αυτά θέλουν να αποκτήσουν, όχι φάρμακα και ορούς για τα γεράματά τους. Αυτό πρέπει να γίνει εντελώς σαφές.

Και ερχόμαστε τώρα στην Ελληνική πραγματικότητα.

Πολιτικές κινήσεις, κόμματα, ρεύματα και κάθε λογής ανοησία και δήθεν λύσεις με το σκεπτικό μιας γερασμένης Ευρώπης και με την χειρότερη αίσθηση. Τι θέλουν πουν όλοι αυτοί; Ξανά και ξανά μια αναμασημένη τροφή με υποτιθέμενες λύσεις, οι οποίες είναι ανύπαρκτες προσπαθώντας αλλάζοντας τις συσκευασίες να παρουσιάσουν ένα δήθεν νέο προϊόν.

Να σας πως τι χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης αυτή τη στιγμή:

Χ Ρ Η Μ Α Τ Α και Π Λ Ο Υ ΤΟ !

Τίποτα άλλο. Σκοτίστηκε για τα μνημόνια, για τους χειρισμούς για την αξιολόγηση για το εάν πρέπει να γίνει κάτι με αυτό ή τον άλλο τρόπο. Δεν τον ενδιαφέρουν τα κουφάρια των πολιτικών και αυτό ισχύει συνολικά. Κάποιοι έχουν μείνει στο μακρινό παρελθόν, κάποιοι ονειρεύονται δικτατορίες, κάποιοι ούτε γνωρίζουν τι τους γίνεται, κάποιοι είναι απατεώνες, κάποιοι είναι διανοητικά καθυστερημένοι αλλά όλοι τους δεν έχουν σκεφτεί καν αυτό, το οποίο ο Donald Trump αντελήφθη (και εξέφρασε με τον τρόπο του) στις Η.Π.Α. :

Όνειρο για πλούτο και χρήμα και την ανάλογη δύναμη.

Προσέξτε τι εκφράζει το κάθε Ελληνικό κόμμα. Είτε πεθαμένα κουφάρια του παρελθόντος και χρεοκοπημένες στο έπακρο ιδεολογίες είτε μετασχηματισμένες απάτες για τη παραμονή ή κατάληψη στην εξουσία. Τίποτα άλλο.

Κουραστήκαμε όλοι μας από την Ευρώπη των πολέμων, των δικτατόρων, των γελοίων, του μίσους, στην σφαγών, των διωγμών… της ίντριγκας των συσχετισμών και της γραφειοκρατίας στην καλύτερη περίπτωση…

Αμάν πια! Έντιμα ΧΡΗΜΑΤΑ χρειαζόμαστε και αφού εξασφαλισθεί η επιβίωση έρχεται και η μόρφωση και η παιδεία και η πολιτιστική πρόοδος. Αλλά χρήματα από τον κόπο μας και από την σκληρή εργασία μας και όχι από τις δολοπλοκίες των διεφθαρμένων κυβερνήσεων και των συμμοριών τους.

Ο μελλοντικός σχηματισμός στην Ελλάδα και το νέο αγέννητο ρεύμα, το οποίο θα σαρώσει θα είναι μόνο ένα: αυτό, το οποίο θα υιοθετήσει το πνεύμα των πρώτων μεταναστών προς την Αμερική.

Πάμε ελεύθεροι να πλουτίσουμε με ελπίδα για μία νέα συναρπαστική ζωή και άσε τους άλλους να σκοτώνονται για τα υπόλοιπα.

Τέλος.

Σημ. Η φωτογραφία μου από το μουσείο μετανάστευσης στο Ellis Island