Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πλούτος & Φίλοι

Χθες το βράδυ παρακολούθησα μία όχι και τόσο καλή ταινία σχετικά με την απαγωγή του ιδιοκτήτη της γνωστής οικογενείας ζυθοποιών Heineken, του Freddy Heineken. Δεν ήταν τόσο η καλλιτεχνική πλευρά, διότι είχε καλύτερες επιλογές σε άλλα κανάλια, όσο ότι ήθελα να δω τα γεγονότα. Στον ρόλο του Heineken ο σπουδαίος Antony Hopkins.

Σε κάποια στιγμή ο απαχθείς δισεκατομμυριούχος λέει στον έναν από τους απαγωγείς του:

“Δύο μόνο τρόποι υπάρχουν για να είσαι πάρα πολύ πλούσιος: είτε να έχεις πάρα πολλά χρήματα είτε πάρα πολλούς φίλους· δυστυχώς όμως δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο ταυτόχρονα!”

Αυτό ήταν και το μήνυμα της ταινίας και η εξέλιξη της υπόθεσης κατά κάποιο τρόπο το απέδειξε.

Το έχω γράψει και στο παρελθόν, σε προηγούμενο άρθρο, το γράφω και τώρα. Από τις μεγαλύτερες αλήθειες, στις οποίες μπορείτε να βασίζεστε. Επειδή έχω απόλυτα προσωπική εμπειρία επί του θέματος θα “διορθώσω” λίγο τον Freddy! Μην ξεχνάτε ο Heineken είναι (ήταν) Ολλανδός και έχει μία δυαδική αντίληψη. Εμείς όμως προερχόμαστε από πολύ ισχυρότερες κουλτούρες, όπου δεν αρκούμαστε με το “χάνεις ή κερδίζεις”, αλλά επιμένουμε στο να “κερδίζεις ακόμα και όταν (φαινομενικά) χάνεις”. Και πως το “όταν κερδίζουν όλοι, κερδίζεις και εσύ”!

Είναι πολύ δυσκολότερο το να έχεις φίλους απ’ ότι χρήματα. Και ο πλούτος δυστυχώς προκαλεί τον φθόνο, ώστε ακόμα και εάν είσαι ένας θαυμάσιος άνθρωπος ΜΕ χρήματα (ναι και υπάρχουν πολλοί) μπορεί να υφίστασαι μία τεράστια αδικία εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος σάμπως να διέπραξες κάποιο έγκλημα.

Συνεπώς η άποψή μου είναι πως αφού έχεις δημιουργήσει πραγματικούς φίλους φρόντισε εάν δεν είναι, να γίνουν πλούσιοι και εάν είναι, να γίνονται πλουσιότεροι. Με αυτόν τον τρόπο θα ωφελούνται όλοι διπλά και τριπλά.

Και εσύ θα ωφελείσαι, διότι θα έχεις πλούσιους πραγματικούς φίλους αλλά και οι πλούσιοι φίλοι σου δεν θα χάνουν φίλους λόγω του ότι η φιλία τους/σας δεν βασιζόταν στον πλούτο τους, τον οποίο είτε απέκτησαν είτε διέθεταν (ισχύει και για εσένα).

Είναι μία απίστευτα δημιουργική άποψη αυτή, η οποία όμως προϋποθέτει να αποβάλλεις τον φθόνο για την επιτυχία του άλλου και σας την συνιστώ όχι απλά ανεπιφύλακτα αλλά με την μεγάλη βούλα του Κράτους!

Και το ωραίο της υπόθεσης, το οποίο αναιρούσε (άθελά του βέβαια το κανάλι προβολής) εμπράκτως το προηγούμενο μήνυμα: Χορηγός της ταινίας, η οποία αναφερόταν στην απαγωγή του Heineken ήταν η μπύρα… Kaiser!