Όταν σχεδιάζουμε μία κατασκευή (οποιαδήποτε) προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε τα δυσμενέστερα φορτία, τα οποία πρόκειται να δεχθεί κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής της.
Παράδειγμα για την κατανόηση του προηγουμένου τα συρματόσχοινα ανάρτησης των ανελκυστήρων (κοινώς ασανσέρ). Υποθέτουμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει ένας …ελέφαντας και ως εκ τούτου δεν προβλέπουμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά και διατομές ‘ώστε να αντέξουν κάτι δεκάδες τόνους (!) και με αντίστοιχο κόστος φυσικά. Υποθέτουμε όμως πως μπορεί κάλλιστα αντί για 4 άτομα, για τα οποία είναι κατάλληλος ο ανελκυστήρας να στριμωχτούν 6 και τα δύο να είναι και αρκετά …ευτραφή! Συνεπώς αντί των 4Χ80=320 κιλών, θα σκεφτούμε 6Χ120=720 κιλά και επειδή τα συρματόσχοινα δεν κοστίζουν και πολύ ας τοποθετήσουμε διατομές τέτοιες, ώστε να αντέξουν 5 τόνους (τα νούμερα είναι αυθαίρετα). Να λοιπόν γιατί δεν σπάνε σχεδόν ποτέ τα συρματόσχοινα σε εκατοντάδες χιλιάδες σκληρά χρησιμοποιούμενους ανελκυστήρες την ημέρα στην Ελλάδα και παντού…
Κάπως αντιστοίχως και με τις κατασκευές. Τις σχεδιάζουμε μεν για την χειρότερη καταιγίδα των 50 ετών και για τον επίσης χειρότερο σεισμό των 100 ετών και για την ισχυρότερη θύελλα επίσης των 50 ετών, αλλά υποθέτουμε ότι είναι πάρα πολύ ακραίο να τις σχεδιάσουμε για μία περίπτωση, όπου θα συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα τρία μαζί: κατά τη διάρκεια της χειρότερης καταιγίδας με την ισχυρότερη ανεμοπίεση να γίνει και ο ισχυρότερος σεισμός των 100 ετών…
Πολύ καλά μέχρι εδώ…
Τώρα σκεφτείτε πως έχουμε ένα υπόγειο, το οποίο μπορεί να πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια καταιγίδας και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε αντλίες .
Προσέξτε όμως:
Κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής καταιγίδας ενδεχομένως να μην αρκεί μία αντλία ή και να χαλάσει ή να μη λειτουργήσει και συνετά χρησιμοποιούμε και δεύτερη.
Σωστά; Λάθος!
Κατά τη διάρκεια της ισχυρότερης καταιγίδας είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουμε …διακοπή ρεύματος! Άρα δεν θα λειτουργήσει καμία! Τότε προβλέπουμε έξυπνα και εμείς να τοποθετήσουμε και μία γεννήτρια ρεύματος και επειδή λειτουργούν πολύ σπάνια θα έχουμε και άλλη μία δεύτερη γεννήτρια ώστε να είμαστε σίγουροι.
Σωστά; Λάθος!
Κάποιος (ανάλογα με την γεννήτρια) θα έχει ξεχάσει είτε να συνδέσει κάποιο καλώδιο, είτε να φροντίσει τις μπαταρίες είτε να έχει γεμάτο το δοχείο με βενζίνη -ενδεικτικά τα γράφω- και τελικά το υπόγειο θα πλημμυρίσει!
Πως “μου ήρθε” να γράψω αυτό το άρθρο;
Μα το γράφω μέσα στο σκοτάδι την ώρα της πρώτης καταιγίδας του Σεπτεμβρίου του 2014 και ενώ έχει …διακοπή ρεύματος! Ωστόσο λειτουργούν οι αυτόνομες μπαταρίες των συσκευών μου… Να λοιπόν γιατί δεν πλημμυρίζουν πάντα τα υπόγεια!