Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Περί Κορυφών

Έχετε ποτέ διανοηθεί οι πλάκες με τις δέκα εντολές να εδίδοντο στον Μωϋσή σε ένα… (να το γράψω λαϊκά) “κάτσιμο”; Σαφώς και όχι! Διότι τα σπουδαία γενικώς σε αυτόν τον Κόσμο συνδυάζονται με μία κορυφή. Και απλώς η διαθέσιμη σε εκείνη τη γεωγραφική περιοχή ήταν αυτή του Σινά.

Οι κορυφές όμως έχουν και μία άλλη σπουδαία ιδιότητα σύμφωνα με τον Φρ. Νίτσε:
“Τόλμα να ανέβεις μία φορά σε κορυφή και τότε θα δεις πως ο ευκολότερος δρόμος είναι από κορυφή σε κορυφή”. Προσέξτε ο Φρειδερίκος  Νίτσε δεν είπε “προσπάθησε” ή κάτι άλλο. Είπε: “Τόλμα”! Διότι για να φθάσεις στην κορυφή χρειάζεσαι πάνω από όλα τόλμη. Και άπαξ και ανέβεις όντως ο ευκολότερος δρόμος είναι να πηδάς από τη μία κορυφή στην άλλη. Διότι σημασία δεν έχει σε τίνος όρους κορυφή ανεβαίνεις αλλά να είσαι εκεί. Γι΄ αυτό για ό,τι κάνεις στη ζωή σου πρέπει να είσαι κορυφαίος. Και δεν έχει καμία σημασία εάν σου αρέσει ή όχι ή εάν είναι κοινωνικά σπουδαίο ή ταπεινό. Κάνε το με τον κορυφαίο τρόπο. Και αφού μάθεις τη μέθοδο είναι απλά ένα πήδημα για την επόμενη επιθυμητή σου κορυφή.

Προπαντός όμως μην ξεχάσεις (όπως έχω γράψει και στο παρελθόν) να χαιρετάς όσους συναντάς όταν ανεβαίνεις, ώστε να σε χαιρετήσουν και αυτοί όταν κατεβαίνεις. Διότι θυμήσου πως το δυσκολότερο δεν είναι να έχεις την τόλμη να ανέβεις αλλά να διαθέτεις την απεριόριστη αντοχή να παραμείνεις εκεί.

Καλές κορυφές λοιπόν!