Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πέτρινα – Σχέδια – Κόστη – Φωτοβολταϊκά κ.α.

…και στο τέλος τιμές κλπ…

Θέλετε τελικά ένα Πέτρινο Σπίτι;

Να δούμε μερικά πρακτικά ζητήματα. Αν έχετε ήδη ένα οικόπεδο κάπου και το σκέφτεστε:

Χτίστε το!

Δεν επιμένω γιατί …”θέλω” τη δουλειά… Αυτό ειλικρινά σας το λέγω και τούτο γιατί η λογική μου είναι (πιστεύω το γνωρίζετε) διαφορετική. Εξ’ άλλου μη νομίζετε. Δεν είναι και το ευκολότερο για μένα ένα πέτρινο σπίτι για δύο λόγους:

Το Πέτρινο εγγενώς είναι δυσκολότερο ως κατασκευή και

…συνήθως τα οικόπεδα σας δεν είναι δίπλα από την Κεντρική Πλατεία της Πάτρας, όπου ευρίσκεται το γραφείο μου…

Αλλά τα δύο προηγούμενα είναι και τα …πλεονεκτήματα!

Με …προκαλούν οι δύσκολες κατασκευές, (να δείτε τα διατηρητέα τι …πόνο έχουν) και

Ακριβώς επειδή είναι συνήθως σε ωραίες περιοχές και μου αρέσει και η οδήγηση αλλά και οι εκδρομές το μείον γίνεται συν.

Τώρα επί της ουσίας. Τα είδατε τα σπίτι σας άρεσαν το αποφασίσατε…

Θέλετε ενδεχομένως να είμαστε μαζί αλλά είναι και η τιμή ένα θέμα. Ναι είναι ένα θέμα. Προφανώς το πιο απλό είναι το ζήτημα της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης (χωρίς να αναφερθώ στις χρονικές απώλειες). Αλλά είναι εν τέλει πάντα έτσι;

Δεν θα το έλεγα. Μια παροιμία λέει:

“Πάρε παλιό μηχανικό και νέο δικηγόρο”!

Ας με συγχωρέσουν και οι νέοι μηχανικοί αλλά και οι παλιοί δικηγόροι. Φυσικά δεν ισχύει ακριβώς κάτι τέτοιο και μάλιστα ούτε κι εγώ το πίστευα αλλά είναι γεγονός πως ακόμα και τώρα μετά από 22 χρόνια μελετητικής και κατασκευαστικής εμπειρίας σε πραγματικά έργα έχω την αίσθηση μερικές φορές πως δεν γνωρίζω …τίποτα.

Μην τρομάζετε! Αυτή όμως είναι η αλήθεια… Για τους νέους δικηγόρους ισχύει προφανώς η λογική της φιλοδοξίας, η οποία ίσως να είναι ισχυρότατο κίνητρο.

Τι κάνω λοιπόν για να το λύσω το θέμα;

Προσπαθώ σε κάθε περιοχή να δημιουργώ πυρήνες συνεργατών, Είναι προφανές πως στο Πήλιο λχ δεν είναι δυνατόν να μεταφέρω κάποιο δικό μου συνεργείο από την Πελοπόννησο. Αν πρόκειται για κάποιο έργο 2000 τμ ίσως ναι, ακόμα και όλα τα μηχανήματα θα μετέφερα αν ένοιωθα ασφαλής. Αλλά η χώρα μας έχει κατά τεκμήριο καλή ποιότητα κατασκευών. Θα συναντήσετε πολλούς και εξαιρετικούς μηχανικούς (το εννοώ αυτό, κι εγώ από πού έμαθα), αλλά και ικανότατους χωματουργούς και τεχνίτες. Είναι εσφαλμένη η αντίθετη αντίληψη και σας το υπογράφω κανονικά αυτό. Τουλάχιστον το αντιμετωπίζω καθημερινά και το βλέπω σε όλη την επικράτεια.

Το μόνο στο οποίο θα πρέπει να προσέξετε είναι ένα: να έχει και ΗΘΟΣ…

Τελικά θα σας το πω απλά. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και μακάρι να μπορούσα να συναγωνιστώ σε τιμές κάθε καλό συνεργείο. Αλλού μπορώ, αλλού όχι. Το μόνο ίσως το οποίο θα μπορούσα να ισχυριστώ είναι πως καμιά φορά η εμπειρία μπορεί να σας εξισορροπήσει κάποια κοστολόγια. Αλλά όχι πάντα. Ίσως η εμπειρία μου στην επιλογή ντόπιων συνεργείων να είναι ένα πλεονέκτημα. Αυτό για να δοθεί μία οριστική απάντηση αν μπορώ να κατασκευάσω ένα πέτρινο σπίτι στην …Δράμα (λέμε τώρα)!

Στην παρούσα πάντως φάση έχω οργανωθεί πολύ καλά στο Πήλιο, βόρεια Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία έως καιΉπειρο. Στην Λακωνία επίσης θα μπορώ να προσφέρω πολλές υπηρεσίες γιατί ο τόπος διαθέτει κορυφαία πέτρινη παράδοση (Μάνη-Μυστρά-Μονεμβασία-Γεράκι).

Με αυτό τον τρόπο αποφάσισα να επιλύσω το ζήτημα της εντοπιότητας. Δεν θεωρώ άλλους τρόπους πιο πρόσφορους. Να γνωρίζετε πάντως πως οι “μπαρουτοκαπνισμένοι” μηχανικοί με δημόσια έργα άλλες εποχές σε κάποια απομακρυσμένα χωριά με καταλαβαίνουν πλήρως… Κάποια στιγμή θα γράψω μία ενότητα με γεγονότα από την εμπειρία μου στο αντικείμενο και θα καταλάβετε.
(Σημ. Γιατί άραγε πήγαινα στα χωριά για δημόσια έργα; Είναι απλό! Ήταν αδύνατο να σε άφηναν να πάρεις έργο σε καλή περιοχή οι μεγαλύτεροι εργολάβοι. Τότε μου κακοφαινόταν, τώρα το σκέφτομαι. Στα πιο δύσβατα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων ποιος θα πήγαινε; Μόνο νέοι μηχανικοί με ανάγκη επιβίωσης και με πολύ όρεξη για …περιπέτειες)…

Τα προηγούμενα τα αναφέρω για να σας μυήσω στη μεθοδολογία μου και να σας διευκρινίσω κάποιες απορίες, τις οποίες ίσως έχετε.

Να το δούμε τώρα λίγο πιο πρακτικά.

Επαναλαμβάνω: ότι είναι να κάνετε κάντε το τώρα. Ξεχάστε αγωνίες και προβλέψεις. Δεν αστειεύομαι. Φτιάξτε ένα πέτρινο εξοχικό σπίτι να το χαρείτε… Η ζωή είναι ωραία! (Σας το λέω και δεν έχω περάσει ούτε περνώ ζάχαρη). Βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε και προχωρήστε.

Τι προτείνω:

Σχεδίασα ένα πολύ απλό πέτρινο καθαρού εμβαδού 50 τμ. Γιατί 50 τμ; Απλό. Διότι ο νέος (μάλλον ανόητος) κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων εξαιρεί τα κτίρια κάτω των 50 τμ από πολλές απαιτήσεις μελετών (= κόστος), αλλά και από τους νέους ελέγχους…

Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα επ’ αυτού. Αν δείτε τι περίεργα αποτελέσματα προκύπτουν θα καταλάβετε γιατί συμβαίνουν τόσα στη χώρα μας, (λες και δεν το γνωρίζετε). Δεν μπορώ να αντισταθώ βέβαια στο να μην κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και να σχολιάσω: καλά οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε σπίτια κάτω των 50 τμ δεν πρέπει να απολαμβάνουν των καλών της ενεργειακής απόδοσης, για να το αντιστρέψω το επιχείρημα. Μένοντας ωστόσο στο τελικό επαναλαμβάνω. Το σωστό είναι να σχεδιάζουμε με βάση τις ανάγκες μας και την τοποθεσία. Όχι πάντως με τους νόμους. Ούτε ένα πέτρινο μπορεί να είναι τυποποιημένο όπως και κανένα κτίσμα δεν μπορεί να είναι τυποποιημένο. Ωστόσο με τα δεδομένα μας πορευόμαστε.

Αυτό το πέτρινο σπίτι των 50 τμ νομίζω τα διαθέτει όλα.

Ένα σημείο, το οποίο θα ήθελα να προσέξετε: επαναλαμβάνω, ότι σχεδιάζεις με βάση τις ανάγκες σου και το συγκεκριμένο οικόπεδο. Μην λυπηθείτε να σκεφτείτε αυτό, το οποίο πραγματικά θέλετε. Τα πλεονεκτήματα των 50 τμ ειδικά για εξοχικό είναι πολύ σημαντικά. Αν όμως πιστεύετε πως κάτι άλλο είναι αυτό που σας ταιριάζει συζητείστε το. Εδώ είμαι για να σας δίνω λύσεις και να σας εκφράζω και την άποψή μου.

Από τιμή τώρα:

Γνωρίζετε την απέχθειά μου στις προσφορές. Η κατασκευή δεν είναι τυποποιημένο βιομηχανικό προϊόν. Ωστόσο επειδή πρέπει να γνωρίζετε τι έχω υπολογίσει θα το γράψω ευθαρσώς και χωρίς φόβο αλλά με πάθος:

Περίπου 1200 – 1300 ευρώ/τμ (στην συνολική πραγματική επιφάνεια). Ανάλογα με τις συνθήκες δεν αποκλείω και τη διακύμανση του +/- 50 ευρώ το τμ. Το 1250 ευρώ/τμ μου φαίνεται πιο ρεαλιστικό αλλά εάν συντρέχουν ευνοϊκές συνθήκες δεν έχω κανένα πρόβλημα να μειώσω το κοστολόγιο. Τονίζω πως το πέτρινο δεν αποτελεί την τρέχουσα τυποποιημένη εργασία, (όχι πως το beton αποτελεί), αλλά είναι πιο συμβατική κατασκευή και η διαθεσιμότητα συνεργείων και υλικών είναι διαφορετική.

Η τιμή των 1250 ευρώ/τμ Χ 65 = 81,250 ευρώ μου ακούγεται μάλλον ρεαλιστική. Προσωπικά θα έδινα μέχρι 85,000 ευρώ και κυριολεκτικά δεν σας κρύβω ότι αυτό θα ήθελα να είναι και το επιθυμητό κόστος, ώστε να υπάρχει το αποτέλεσμα, το οποίο επιβάλλεται.

Δεν μπορώ παρ’ όλα αυτά να δεχτώ το οικογενειακό σπίτι στο χωριό του πατέρα μου να είναι από το 1790 και να λειτουργεί ακόμα και να κατασκευάσω τώρα κάποιο αντίστοιχο με λιγότερο από 100 χρόνια εγγυημένης ζωής (όσον αφορά τα άλλα όχι την πέτρα).

Σας τονίζω για πολλοστή φορά. Δεν αποτελεί εργολαβία. Σπίτι φτιάχνετε και το εξετάζουμε ανά περίπτωση.

Τέλος θα ήθελα να δείτε και την εκδοχή τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στη στέγη. Βέβαια πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις στα κοστολόγια, διότι τροποποιείται η στέγη και αλλάζουν τα ύψη των τοίχων.

 

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)