Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Οι Τιμές Ακινήτων το 2023, 2013, 2033

Όταν ήμουν στην Αμερική η αίσθηση την οποίαν εισέπραττα από αρκετούς Αμερικανούς πολίτες για τη ζωή τους ήταν αυτό, το οποίο στα Αγγλικά θα το ονόμαζα “frustrated” και στα Ελληνικά όχι τόσο με την έννοια του “απογοητευμένος”, αλλά με την έννοια του αισθήματος ή της έκφρασης αγωνίας, ειδικά λόγω της αδυναμίας τους να αλλάξουν ή να επιτύχουν κάτι.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά;

Διότι αυτά τα άρθρα, τα οποία κατά καιρούς εμφανίζονται στις οικονομικές εφημερίδες και αναφέρονται σε στατιστικά στοιχεία της αγοράς σχετικά με τις τιμές των ακινήτων σου ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ακριβώς το προηγούμενο συναίσθημα! Οι συνειρμοί είναι δυσάρεστοι. Εάν οι τιμές παρουσίασαν άνοδο αμέσως το ενοχικό: “γιατί δεν αγόρασα τότε, όταν ήταν χαμηλότερες οι τιμές” ή “γιατί πούλησα τότε το ακίνητό μου και δεν περίμενα” και αντιστρόφως εάν οι τιμές σημείωσαν πτώση.

Πέραν του ότι, οτιδήποτε διαβάζετε στις ειδήσεις είναι ΠΑΡΕΛΘΟΝ και καμία αξία δεν έχει εκτός της πληροφόρησης (και εξαρτάται και τι είδους πληροφόρηση είναι αυτή), πόσο ένα άρθρο αυτής της μορφής σε βοηθά να λάβεις τις επενδυτικές σου αποφάσεις;

Ουσιαστικά καθόλου! Διότι δεν απαντά στο βασικό ερώτημα της στόχευσης και της δικής σου πολιτικής. Και κυρίως δεν απαντά καθόλου στο επιχειρηματικό σκεπτικό, το οποίο βασίζεται στην προσδοκία του οφέλους (κέρδους) και όχι στην αμυντική θέση της ΜΗ απώλειας (τι θα χάσεις).

ΕΣΥ πού στοχεύεις; Τι είναι αυτό, το οποίο ακριβώς ΕΣΥ θέλεις;

Το αναφέρω, διότι το οικονομικό σύστημα έχει διολισθήσει σε σκέτη (άρα χαζή) αριθμητική και όχι σε προοπτική. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται με βάση τις τιμές, αλλά τις αξίες και την προοπτική της μελλοντικής προσδοκώμενης αξίας. Και από πρακτικής απόψεως τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μπορώ να επενδύσω αγοράζοντας ακίνητο των 856,000 ευρώ (με την τρέχουσα λογιστική του αξία), όταν στον λογαριασμό μου το υπόλοιπο είναι 56,000 ευρώ; Όχι βέβαια, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως είτε με 56,000 ευρώ είτε με 5,600 ευρώ μπορείς να στοχεύσεις σε κάποια επενδυτική δραστηριότητα με πολύ μεγαλύτερη μελλοντική προσδοκώμενη αξία.

Αντιθέτως εάν διαθέτες 932,000 ευρώ και σκέφτεσαι πως εκταμιεύοντας 856,000 ευρώ θα σου απομείνουν 76 χιλιάδες ΜΗΝ το κάνεις! Εάν όμως διακρίνεις πως η κίνηση αυτή θα σου αποδώσει -ας υποθέσουμε- διπλάσια, τότε τι σημασία έχει το αρχικό κόστος;

Όσο περισσότερο “στενόχωρα” σκέφτεσαι τόσο μικρότερη θα είναι και η επιτυχία και δε συνάδει με το επιχειρηματικό πνεύμα. Αλλά ΜΗΝ ξεχνάς: “επιχειρήσεις” ονομάζονται ΚΑΙ οι πολεμικές και όχι μόνον οι οικονομικές! Άρα είσαι αγκαλιασμένος με τον κίνδυνο. Όχι λοιπόν κακίες ή κακεντρέχεια εάν ο κίνδυνος σταθεί αμείλικτος μαζί σου.

“That’s All Folks”, (αυτό είναι όλο και τίποτα άλλο), όπως εύστοχα πληροφορούν οι πασίγνωστοι τίτλοι τέλους από τα Looney Tunes.

Σημ.: Υποθέτω θα προσέξατε πως ΠΟΥΘΕΝΑ δεν ασχολούμαι με τις τιμές των ακινήτων για το… 2023, 2013, 2033.