Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Συμπτώσεις – Συγχρονικότητα

Α. Καρλ Γιούνγκ

Ο Καρλ Γιούνγκ ήταν ένας σπουδαίος Ελβετός ψυχίατρος. Και είναι μάλλον ο πρώτος, ο οποίο γοητεύτηκε από τη λειτουργία των συμπτώσεων, μελετώντας το φαινόμενο μέσω της επιστημονικής οδού. Κάποτε, όπως γράφει ο ίδιος μία ασθενής του, του περιέγραφε ένα όνειρό της στην υπόθεση του οποίου υπήρχε ένας χρυσός σκαραβαίος. Όπως ήταν γυρισμένος με την πλάτη στο παράθυρο άκουσε έναν θόρυβο. Δεν ήταν παρά ένα είδος σκαραβαίου, ο κοντινότερος συγγενής του χρυσού σκαραβαίου, ο οποίος συναντάται σε ένα γεωγραφικό πλάτος, όπως αυτό της Κεντρικής Ευρώπης.

Φαίνεται εκπληκτική σύμπτωση, αλλά ήταν μία από τις πολλές αφορμές, οι οποίες ερέθισαν το δημιουργικό μυαλό του να εξερευνήσει τα μυστήρια της ζωής.

Ο Γιούνγκ ασχολήθηκε ενδελεχώς με αυτό το πεδίο και συνέγραψε σχετικά βιβλία. Ειδικά το βιβλίο του με τίτλο “Συγχρονικότητα” επεξηγεί τα πειράματα του, τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του. Διεξήγαγε ένα αστρολογικό πείραμα και διερεύνησε και τους προδρόμους της ιδέας του συγχρονισμού από την αρχαιότητα.

Κυρίως μελέτησε την πανάρχαια μέθοδο μαντικής και φιλοσοφίας  Ι Τζινγκ, το Βιβλίο των Αλλαγών. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, εξ΄ άλλου έχουν ήδη γραφεί τόσο πολλά και το καλύτερο, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα είναι να μελετηθούν όλα τα συγγράμματα από τα πρωτότυπα.

(Συνεχίζεται)

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)