Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Συγκρούσεις του Εσωτερικού Μας Κόσμου

Τίτλος πρωτοτύπου: “Our Inner Conflicts”
© by W.W. Norton and Co. New York
© 1964 by Takis Evdokas, M.D.

Προ ημερών έλαβα μία πρόσκληση από την αγαπημένη φίλη ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΔΡΙΒΑ σχετικά με την παρουσίαση βιβλίων, τα οποία θεωρούμε πολύ σημαντικά στη ζωή μας. Δεν πρόλαβα να συμμετάσχω στη σειρά, αλλά κάπως εμβόλιμα θα απαντήσω στην πρόσκληση.

Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία, τα οποία έχω διαβάσει είναι “Οι Συγκρούσεις του Εσωτερικού μας Κόσμου” της Karen Horney, M.D. σπουδαίας ψυχαναλύτριας, το οποίο εκδόθηκε το 1945 και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “ΤΑΜΑΣΟΣ” σε μετάφραση Τάκη Χ. Ευδόκα (ψυχιάτρου) και Δ.Α. Χριστοφίδη. Το βιβλίο αυτό το αγόρασα στις 25 Φεβρουαρίου 2000 (37 ετών τότε και πάντοτε γράφω από πού και πότε αγόρασα το κάθε βιβλίο μου) και αποτέλεσε καμπή στην αντίληψή μου σχετικά με τον εαυτό μου αλλά και τους άλλους. Υπάρχουν και μερικά άλλα ακόμα στην ίδια σειρά από τον συγκεκριμένο εκδότη, όπως η “ΑΥΤΟΑΝΑΛΥΣΗ”, επίσης της ιδίας συγγραφέως.

Είναι αδύνατον να προοδεύσεις στη ζωή σου εάν προηγουμένως δεν επιχειρήσεις -τουλάχιστον- να επιλύσεις τις βασικές σου εσωτερικές συγκρούσεις. Άλλωστε αυτές δημιουργούν κάτι σαν ένα κουβάρι συμπλεγμάτων μέσα σου, το οποίο συνεχώς απαιτεί, περισσότερη και περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθεί, στεγνώνοντας σε εντελώς σαν προσωπικότητα και οδηγώντας σε, σε μαρασμό (στην καλύτερη περίπτωση). Και με μόνο το να αντιληφθείς τι σε εξοντώνει εσένα τον ίδιο και πώς να αναλύσεις τις συμπεριφορές των υπολοίπων έχεις ήδη πραγματοποιήσει τεράστιο βήμα προς την πραγμάτωση του εαυτού σου.

Και αντιγράφω –επακριβώς- από την πρώτη σελίδα του βιβλίου:

“Εάν ένα δέντρο το τσακίση η καταιγίδα, εάν το δέντρο μαραζώση από την έλλειψη του ηλίου, εάν μείνη καχεκτικό από τη φτώχεια του εδάφους, ποτέ δεν θα πούμε πως αυτή ήταν η πραγματική του φύση…
Πιστεύουμε, ότι οι εποικοδομητικές δυνατότητες του ανθρώπου πηγάζουνε από την πραγματική του φύση, από τον βαθύτερο πυρήνα της υπάρξεώς του, από εκείνο που ονομάζουμε γνήσιο εαυτό.
Και δεχόμαστε, ότι ο άνθρωπος γίνεται μη εποικοδομητικός και καταστροφικός, μόνον εάν δεν μπορέση να ολοκληρώση τον εαυτό του”.
-KAREN HORNEY

Αλλά και μια προειδοποίηση, από την πλευρά μου. Μελετώντας το βιβλίο αυτό και επιλύοντας έστω σε έναν βαθμό τις εσωτερικές σας συγκρούσεις να γνωρίζετε πως θα αυξηθούν δραματικά οι συγκρούσεις σας με πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)