Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Να κατασκευάσω Πέτρινο Τουριστικό Συγκρότημα Κατοικιών τη Μετα-COVID-19 Εποχή;

Είναι ένα ερώτημα και θα το απαντήσω σύντομα και με σαφήνεια και τι θα έκανα (και κάνω) ο ίδιος χωρίς απολύτως καμία υστεροβουλία στο σκεπτικό μου. Σας ομιλώ επενδυτικά καθαρά και τίποτα άλλο.

Επιπλέον οι επενδυτές δεν “παίζουν” με τις λέξεις και τα “ίσως” ή “πιθανόν”. Το κάνεις ή δεν το κάνεις. Ούτε “περιμένουν να δουν τι θα γίνει”.  Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική τακτική· είναι κάτι διαφορετικό και εντελώς ξένο με τη δική μου νοοτροπία· δεν το γνωρίζω, ως εκ τούτου δεν μπορώ να το αναλύσω. Ο επενδυτής διαμορφώνει ο ίδιος “το τι θα γίνει”.

Αρχικά δεν αναφέρομαι σε προσωπική κατοικία. Αυτή δεν λογίζεται ακριβώς ως επένδυση αλλά προσωπική επιθυμία εμπεριέχουσα ωστόσο πάντα υπεραξία ειδικά εάν είναι πέτρινη. Εάν όμως πρόκειται για έργο με στόχο την αξιοποίηση για χρήση διακοπών (χειμερινών ή καλοκαιρινών –έχει σημασία-) θα συνιστούσα τα εξής ανά περίπτωση:

Α. Εάν τα διαθέσιμα κεφάλαια, σας καλύπτουν για μία τριετία να προχωρήσετε. Και να σχεδιαστεί με προδιαγραφές… COVID-19.

Β. Εάν προσβλέπετε σε άμεσα έσοδα και δεν νοιώθετε ασφάλεια ή θα σας λείψουν τα κεφάλαια να μην προχωρήσετε.

Γ. Εάν προσβλέπετε στο Ελληνικό κοινό οι χειμερινοί προορισμοί σε ακτίνα ημερήσιας διαδρομής από την Αθήνα (και Θεσσαλονίκη υποθέτω) είναι θετική επιλογή. Η τοποθεσία και το οικόπεδο δεν είναι καίριας σημασίας, αρκεί το περιβάλλον να είναι όμορφο.

Δ. Εάν προσβλέπετε σε κοινό από το εξωτερικό  επιλέξτε κορυφαίες τοποθεσίες με σοβαρό πλεονέκτημα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το εισοδηματικό κριτήριο του στοχευμένου κοινού σας. Να είναι πολύ καλά καθορισμένο το είδος του πελάτη, το οποίο επιθυμείτε να προσεγγίστε. Όχι τυχηματική τακτική. Γνωρίστε το κοινό σας από πριν.

Βασική προϋπόθεση για τα προηγούμενα είναι να σας αρέσει αυτό, το οποίο θα κάντε και να το αγαπάτε. Όχι για τα χρήματα μόνο, εκτός εάν μπορείτε να κατασκευάσετε ξενοδοχειακή μονάδα μεγάλης εμβέλειας με καθαρά επενδυτικό πλάνο (εννοώ χωρίς να τη λειτουργήσετε εσείς, αλλά να την πωλήσετε ή ενοικιάσετε).

Ε. Τέλος, κατά τη γνώμη μου, τα χρήματα θα προέρχονται πλέον ακόμα περισσότερο από διανοητικής υφής διαδικασίες (intellectual property) και θα πρέπει πολύ σοφά να επιλέξετε τον τομέα στον οποίον αισθάνεστε πολύ δυνατοί. Μεταξύ μίας αβέβαιης επένδυσης στον επιχειρηματικό τομέα στον οποίον πιστεύετε και σε μία ασφαλέστερη  επένδυση με στόχο την τουριστική αξιοποίηση ακινήτων θα πρότεινα χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό την πρώτη περίπτωση.

Εν κατακλείδι, το αρχικό ερώτημα με τις προηγούμενες απαντήσεις έχει νόημα, μόνον εφ΄ όσον ο τουριστικός τομέας είναι πρώτης προτεραιότητας για εσάς. Εάν όχι κινηθείτε και επενδύστε “έντονα” εκεί, όπου διαθέτετε την αιχμή του δόρατος και την τεχνογνωσία. Επενδύστε στην επιχείρησή σας ή όπου είστε οι καλύτεροι. Από εκεί θα προέλθουν τα χρήματα.

Στην τελευταία πρόταση ευρίσκεται και η δική μου επιλογή, διότι ποτέ μου δεν συμβουλεύω κάτι, το οποίο δεν εφαρμόζω πρώτα στον εαυτό μου.

Αντέξτε (κυρίως) και συνεχίστε δυνατά!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)