Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μπορείς να Επιβιώσεις από μία Καταστροφή;

Είναι νομίζω το σημαντικότερο ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί και να εξεταστεί. Μία καταστροφή μπορεί να προέρχεται από φυσικά αίτια ή να έχει προκληθεί από ανθρώπινη αστοχία ή συνήθως και τα δύο.

Οι σεισμοί και τα τσουνάμι είναι φυσικές καταστροφές. Το ίδιο οι φωτιές και οι πλημμύρες αλλά οι συνέπιες τους έχουν να κάνουν και με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο σεισμός δεν σκοτώνει ακριβώς, τα κτίσματα σκοτώνουν ή ένας βράχος, ο οποίος μετακινήθηκε. Από την άλλη έχουμε περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων, ναυαγίων ή ακραίων περιπτώσεων, όπως η τρομοκρατική επίθεση στους διδύμους πύργους της Νέας Υόρκης.

Τι πιθανότητες επιβίωσης έχεις;

Προφανώς δεν υπάρχει καμία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ωστόσο όμως θα πρέπει να εξετάσουμε πώς κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Έχω προσωπική εμπειρία ακραίας κατάστασης και όχι μία φορά, συνεπώς μπορώ να γράψω και σε έναν βαθμό και λόγω βιώματος.

Η βασική παραδοχή είναι να δεχθείς πως έχεις έστω και μία πιθανότητα επιβίωσης. Προσέξτε το πολύ καλά αυτό. Είναι άλλο να έχεις 0% (κυριολεκτικά καμία) πιθανότητες, άλλο 0,001% (μία στις εκατό χιλιάδες) πιθανότητες και άλλο 1%. Μηδέν τοις εκατό πιθανότητες έχουν ΜΟΝΟ οι ήδη νεκροί. Όλοι οι ζωντανοί έχουν έστω και την ελάχιστη. Μόνο πως δεν γνωρίζεις το ποσοστό της. Αλλά μία την έχεις!

Από τη στιγμή κατά την οποίαν έχεις κατανοήσει αυτό το τόσο απλό ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις κάτι. Δεν σημαίνει ι σε καμία περίπτωση πως εάν δεν τα καταφέρεις έχεις και την ευθύνη. Και άλλωστε τι μπορείς να κάνεις μέσα σε ένα αεροπλάνο, το οποίο πέφτει ή όταν σε έχει κυκλώσει η φωτιά. Αλλά ακόμα και εκεί εάν έχεις μια στο εκατομμύριο πιθανότητες να σωθείς σκύβοντας εμπρός στο κάθισμα με τα χέρια στο κεφάλι πρέπει να το κάνεις.

Η ελάχιστη ΨΥΧΡΑΙΜΗ κίνηση στο να κάνεις κάτι για να “πιάσεις” την απειροελάχιστη πιθανότητα ίσως σε σώσει. Διότι ΑΥΤΗΝ επιζητάς! Και αυτή συν τοις άλλοις έχει μία ιδιότητα ακόμα: ρέει.

Όταν το τσουνάμι χτυπά στην ακτή με ύψος 30 μέτρα μέσα στις ελάχιστες σου πιθανότητες κάνε κάτι . Ίσως το κλαράκι, το οποίο θελήσεις να πιαστείς σε πετάξει σε μία ασφαλέστερη θέση χωρίς να το περιμένεις και τούτο μόνο και μόνο γιατί έκανες την κίνηση. Και μπορεί αυτή η κίνηση να σε φέρει από την ζώνη της μίας πιθανότητας στο εκατομμύριο στην ζώνη της μία στις εκατό χιλιάδες. Δέκα φορές καλύτερα!

Τα προηγούμενα ισχύουν αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό όταν είσαι σε μία εξαιρετικά δυσμενή θέση, αλλά όχι στην εξέλιξη της καταστροφής. Εάν επιβιώσεις από ένα ναυάγιο στην μέση του Ειρηνικού οι πιθανότητες σου είναι μακράν υψηλότερες. Διότι εκεί έχεις ξεπεράσει την κατακλυσμιαία δράση του φαινομένου και έχεις να αναμετρηθείς με την φύση και τον εαυτόν σου.

Διαβάστε το πάλι και εντυπώστε το βαθιά μέσα σας. Ίσως -ο μη γένοιτο- κάποτε να διαπιστώσετε πως εμπεριέχει την μία πιθανότητα της επιβίωσης σας.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)