Δύσκολο δίλημμα. Υπάρχει απάντηση και αν ναι ποια;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που μου τίθεται αρκετά συχνά. Ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης(;) το άγχος της πιθανής κακής αξιολόγησης των καταστάσεων, η αβεβαιότητα όσον αφορά το οικονομικό (και όχι μόνο) μέλλον μας, η αίσθηση του αποπροσανατολισμού στις χαώδεις (;) συνθήκες τις αγοράς καθιστούν ερωτήματα σαν αυτό ισχυρή σφύρα, η οποία επικρέμεται πάνω από το κεφάλι μας χρήζουσα άμεσης απάντησης.
Επί πλέον αυτό είναι άραγε ένα ερώτημα που ισχύει τώρα ή είναι εξ’ ίσου επίκαιρο και τις «κανονικές» εποχές; Θα πρέπει όταν με το καλό ομαλοποιηθεί (άραγε τι σημαίνει αυτό, τώρα τι είναι;) η κατάσταση θα είναι το ίδιο επιτακτική η απάντησή του ή όχι.
Συναντώ ανθρώπους που απεγνωσμένα κάθε εβδομάδα ξεκινούν με ένα χαρτοφύλακα με 150,000, 300,000 ή 1,000,000 ευρώ και επισκέπτονται όλες τις Τράπεζες μικρές, μεγάλες δεν έχει σημασία προκειμένου να διαπραγματευτούν ένα επιτόκιο 0,1% καλύτερο, μία «τοποθέτηση» των χρημάτων τους με προκαταβλητέους τόκους και …μύριες όσες παραλλαγές. Επιπροσθέτως αναρωτιούνται αν θα ήταν σκόπιμο να μετατρέψουν τα … «κινητά» τους χρήματα (αφού δεν έχουν αφήσει χρηματοκιβώτιο τράπεζας που να μην έχουν επισκεφθεί) σε …ακίνητα τούβλα, μπετόν, σοβάδες και χρώματα (κτίσμα) ή απλά σε περιφραγμένο χώμα (οικόπεδο). Ναι αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση πότε; Οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν και μήπως βιαστούν. Ή περιμένουν κάποιος να φτάσει στα όριά του και να αποκτήσουν το επιθυμητό ακίνητο σε μια πραγματική τιμή ευκαιρίας;
Άλλοι πάλι διαθέτουν ένα αντίστοιχης αξίας ακίνητο, βλέπουν ότι οι αποδόσεις που τους παρέχει είναι πολύ μικρές ή αβέβαιες (ιδιαίτερα όταν περιμένουν από το ενοίκιο) και αναρωτιούνται τι να κάνουν. Να το πουλήσουν και να αποκτήσουν τα πολυπόθητα μετρητά ή να το κρατήσουν. Μα και πάλι η αγορά ακινήτων έχει τάση μείωσης στις τιμές και ενδεχόμενη βιασύνη ίσως κοστίσει σημαντική απώλεια δυσαναπλήρωτου (αν όχι οριστικά απολεσθέντος) κεφαλαίου. Επίσης θα μπορέσουν να βρουν ένα ακίνητο με καλύτερη αξία και αποδόσεις ή απλώς τα χρήματά τους θα τελματωθούν και θα μετατραπούν σε «κινούμενο χαρτοφύλακα», όπως παραπάνω;
Εάν πάλι τα προηγούμενα αφορούν στρατηγικές τακτικές επενδυτικών κεφαλαίων ή χαρτοφυλακίων προς ποία κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι διαχειριστές τους. Πως θα αυξήσουν τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων τους ή των funds που διαχειρίζονται;
Μετρητά ή Ακίνητο λοιπόν;
Χμ… Δύσκολα και δυσεπίλυτα ερωτήματα όλα αυτά.
Αν δεν διαβάζετε τις γραμμές αυτές από απλή περιέργεια σας διαβεβαιώνω πως δεν έχω καμιά απολύτως διάθεση να παίξω με τον πόνο σας. Μην ξεχνάτε εξάλλου πως ασχέτως του ύφους γραφής και του πνεύματος που διαπνέει αυτό το site πρόκειται για ένα αυστηρά οικονομικό χώρο, όπου στόχος είναι το πραγματικό όφελος και όχι θεωρητικολογίες ή διανοητικά παιγνίδια. Πρέπει επισκεπτόμενοι αυτές τις σελίδες ο χρόνος και η νοητική ενέργειά σας που διαθέσατε να μετασχηματιστούν σε υλοποιήσιμο και απτό οικονομικό όφελος! Αυτό είναι και το νόημα της δικής μου χρησιμότητας. Μπορώ να σας απαντήσω το παραπάνω τιθέμενο ερώτημα;
Ας εξετάσουμε την κατάσταση και ας κάνουμε μερικές σκέψεις.
Υποκειμενικά αναφερόμενος όσο κι αν αυτό σας φανεί παράξενο εγώ προσωπικά ήμουν πάντοτε υπέρ των ….μετρητών. Δεν πρέπει καθόλου να σας ξενίζει το γεγονός αυτό (από έναν που έχει αφιερώσει τις οικονομικές δραστηριότητές του στα… ακίνητα), αλλά να σας προκαλέσει το ενδιαφέρον στο γιατί. Τι εννοώ χρησιμοποιώντας την λέξη «μετρητά»; Εννοώ τον λογαριασμό στην τράπεζα; Εννοώ άραγε ένα μπαούλο γεμάτο νομίσματα στο σπίτι; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Εννοώ την ουσιαστική δύναμη που διαθέτει το ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ και ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΧΡΗΜΑ προκειμένου να μεταβάλλει καταστάσεις προς όφελός μας και προς το καλύτερο. Αλήθεια τι τα θέλουμε τα χρήματα; Αν δεν έχουμε ιδιότητες Σκρουτζ Μακ Ντακ τα θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας να «εξασφαλίσουμε» (βαριά λέξη αυτή) το μέλλον των παιδιών μας και το δικό μας, να χαρούμε την ίδια τη ζωή (όπως κι αν αυτό το εννοεί και νοιώθει) ο καθένας μας. Συνεπώς και τα ΑΚΙΝΗΤΑ στην ουσία για τον ίδιο λόγο τα θέλουμε. Για να εξασφαλιστούμε από κάτι που δύσκολα εξανεμίζεται αλλά και ταυτόχρονα να μας παρέχει… μετρητά για όλα τα παραπάνω. Συνεπώς η απάντηση για όλους μας είναι μία (είτε το γνωρίζουμε είτε όχι): ΜΕΤΡΗΤΑ!
Είναι όμως «μετρητά» της προκοπής αυτά των τραπεζικών λογαριασμών; Σαφώς όχι! Αν είναι απλά για να υπάρχουν, τότε αυτό συμβαίνει χωρίς καν να διαθέτουν την ιδιότητα ενός ακινήτου (δηλαδή να μην μπορούν να εξαφανιστούν γρήγορα) και ταυτόχρονα παρέχουν αποδόσεις (ειδικά τώρα) πολύ φτωχές. Τα μετρητά αν δεν τα θέλετε να λειτουργούν σαν αιμοδότες νέων ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ανάπτυξης επιχειρήσεων και πρόκλησης ΝΕΟΥ χρήματος στην πραγματικότητα δεν τα έχετε. Ένα ψηφιακό νούμερο στους υπέρ υπολογιστές είναι με την ιδιότητα της αναπαραγωγής ενός 3 ή 5% ή κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε αυτούς που γνωρίζετε και που φεύγοντας από τον κόσμο τούτο άφησαν μετρητά μετά από λίγο πως αυτά μετασχηματίστηκαν. Ενώ όσοι άφησαν ακίνητα θες η δυσκολία πώλησης θες οι διαδικασίες κάτι στο τέλος έμεινε.
Αν λοιπόν έχετε περίσσεια κεφαλαίων ή εκτιμάτε εκ φύσεως (γιατί σας αρέσουν ή αγαπάτε) τα ακίνητα κα την ψυχολογική ευφορία ιδιοκτησίας που σας προκαλούν το επόμενο ερώτημα ελλοχεύει αμείλικτο:
Σε ποιά ακίνητα όμως;
Θα παρακάμψω λίγο τη διαδικασία και θα στρέψω την προσοχή μας σε ένα άλλο είδος ιδιαίτερα επιθυμητού κινητού, μάλιστα αυτό-κινητού και αναφέρομαι στα ..αυτοκίνητα. Όταν κάποιος σας πει ότι έχει στην κατοχή του μια Rolls Royce σκέφτεστε να τον ρωτήσετε τι χρονολογίας είναι; Μία Rolls Royce είναι πάντα μια Rolls Royce. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Το ίδιο ωστόσο ισχύει και για μία ακριβή πένα, η οποία αν και κατασκευάστηκε το 1920 γράφει το ίδιο καλά όπως τότε και έχει πολλαπλασιάσει την αξία της. Μην ξεχνάτε επίσης πως και τα δύο ήταν και τότε ΠΟΛΥ ακριβά. Κανείς δεν είπε ότι το εξαιρετικό είναι φθηνό. Τα δύο προηγούμενα (τυχαία) είδη που προανέφερα διαθέτουν μια ιδιότητα που εκφράζεται με τη ρήση:
Το εξαιρετικό και ιδιαίτερο απλά ΜΟΝΟ παλιώνει, ενώ το κοινό και σύνηθες χάνεται.
Δεν υπάρχει νομίζω πιο σοφή κουβέντα στον τομέα ακινήτων και ίσως εδώ θα μπορούσατε να κλείσετε αυτό το site και να μην το επισκεφθείτε ποτέ ξανά. Αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες της προηγούμενης πρότασης στην κυριολεξία νομίζω πως δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω. Ταυτόχρονα όμως αυτή η πρόταση εμπεριέχει και ένα ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ καλά κρυμμένο μυστικό. Παλιώνει κάτι ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ! Ακριβώς αυτό συμβαίνει σε ένα πολύ καλό ακίνητο. Είναι ακίνητο ΔΡΑΣΗΣ και όχι ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ και παρακαλώ επιτρέψτε μου τον τόσο εμφατικό τόνο σε αυτό το σημείο. Διότι εδώ πλησιάζουμε τον πυρήνα της απάντησης του κρίσιμου ερωτήματος που θέσαμε στην αρχή:
Μετρητά ή Ακίνητο.
Η πολυπόθητη απάντηση έγκειται όχι στο συγκεκριμένο ερώτημα αλλά στον μετασχηματισμό του σε:
ΔΡΑΣΗ ή ΑΔΡΑΝΕΙΑ
Αμέσως και αβίαστα έρχεται και η (υποκειμενική!) απάντηση:
Αν διαθέτετε μετρητά ΔΡΑΣΗΣ μην τα μετατρέψετε σε ΑΔΡΑΝΗ ακίνητα.
Αν τα μετατρέψετε ωστόσο σε ακίνητα μετατρέψτε τα σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ακίνητα (ακίνητα ΔΡΑΣΗΣ).
Ισχύει και αντίστροφα:
Μετατρέψτε ΑΔΡΑΝΗ ακίνητα σε μετρητά ΔΡΑΣΗΣ κι αν δεν έχετε αυτήν την ευχέρεια μετατρέψτε τα ΑΔΡΑΝΗ ακίνητα σε ακίνητα ΔΡΑΣΗΣ.
Η δική μου λοιπόν συνεισφορά έγκειται στην παροχή τεχνογνωσίας προκειμένου να εντοπιστούν ή να δημιουργηθούν ακίνητα ΔΡΑΣΗΣ με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ πάντα όμως με τις προϋποθέσεις που θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ισχύουν στα 11 βασικά χαρακτηριστικά.