Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Λεπτές Επενδυτικές Αποχρώσεις

Πριν από κάποια χρόνια -όχι πολλά- άκουσα μία έκφραση (την μεταφέρω επακριβώς):

“We don’t just want a return OF our investment – we want a return ON our investment”.

“Δεν θέλουμε μία απόδοση της επένδυσής μας – θέλουμε απόδοση ολόκληρης της επένδυσής μας”.

Η λεπτή διαφορά στις έννοιες είναι τεραστία· κατ’ εμέ κρύβει και την πεμπτουσία της έννοιας “επένδυση”. Την εξηγώ πολύ απλοϊκά:

Αγοράζοντας ένα κατάστημα για παράδειγμα στο κέντρο προσβλέποντας στο ενοίκιο και αφαιρώντας φυσικά τα έξοδα και τους φόρους σκέφτεσαι την απόδοση της επένδυσης.

Αγοράζοντας το ίδιο κατάστημα για να αναπτύξεις μία δική σου επιχείρηση προσβλέπεις στην απόδοση ολόκληρης της επένδυσης.

Στην πρώτη περίπτωση υφίστασαι σε μεγάλο βαθμό τις διακυμάνσεις της αγοράς και τα τερτίπια του κάθε υπουργού οικονομικών και της κυβέρνησης.

Στην δεύτερη έχεις πολύ μεγάλο έλεγχο στο επενδυτικό σου προϊόν, διότι ΕΣΥ το προσδιορίζεις.

Το παράδειγμα, τονίζω εντελώς ενδεικτικό.

Το ίδιο λοιπόν αντικείμενο αποκτά τελείως διαφορετική αξία σε σχέση με τον επενδυτικό χαρακτήρα, τον οποίον και πάλι ΕΣΥ του προσδίδεις.

Στην κοινή οικονομική σκέψη κυριαρχεί το πρώτο σκεπτικό.

Εντελώς βεβαίως βραχυπρόθεσμα οι επενδύσεις δίνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα προς τα έξω. Στην πρώτη έχεις άμεσα ορατά αποτελέσματα ενώ στην δεύτερη τα πολύ περισσότερα (solid) κέρδη κρύβονται σε βάθος κάποιου χρόνου.

Βλέπετε οι λεπτές επενδυτικές αποχρώσεις έχουν να κάνουν πάρα πολύ με την υπομονή… Αλλά άλλο υπομονή με ταυτόχρονη ανάπτυξη ρίζας και άλλο αδράνεια και άφεση στην μοίρα. Εξωτερικά δεν διακρίνονται. Αλλά τα φαινόμενα απατούν οικτρά. Κοιτάξτε γύρω σας πολύ προσεκτικά κι αξιολογείστε.