Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Και Ξαφνικά (;) η… Λιβύη

Κι εκεί που καθόμαστε αναπαυτικά στις πολυθρόνες μας ξαφνικά μας προέκυψε η… Λιβύη! Τώρα τι ακριβώς είναι αυτή η χώρα είναι ένα θέμα. Ποια Λιβύη είναι αυτή, τη στιγμή κατά την οποίαν εκεί μαίνεται εμφύλιος πόλεμος; Παρ΄ όλα αυτά η μία Λιβύη με πρωτεύουσα την Τρίπολη υπέγραψε “κάτι” με την Τουρκία. Τι ακριβώς είναι αυτό παραμένει άγνωστο. Αλλά σημασία δεν έχει τόσο το περιεχόμενο του “κάτι”, όσο η κίνηση από πλευράς της Τουρκίας· διότι η Λιβύη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Το ένα θέμα αφορά το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι μάλλον χωρίς νόημα. Το διεθνές δίκαιο θεωρητικά θα ίσχυε μεταξύ ισοτίμων ωστόσο στην ουσία αποτελεί ένα φανταστικό εμπόδιο των αδυνάτων έναντι των ισχυρών. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν ότι ολόκληρος ο Ατλαντικός Ωκεανός ανήκει στη δικαιοδοσία τους αμφιβάλλω εάν θα τολμήσει κάποιος να το αμφισβητήσει. Φραστικά ναι, αλλά μόλις εμφανισθεί το αεροπλανοφόρο θα αλλάξουν αμέσως ρότα. Εάν το ίδιο όμως πράξει η Πορτογαλία την άλλη ημέρα η αστερόεσσα θα κυματίζει στη Λισσαβώνα.

Άρα λοιπόν ποιο το νόημα της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης;

Εδώ και κάποια χρόνια θα σας θυμίσω πως η Ελλάδα μαζί με την Αίγυπτο και την Κύπρο συμπράττουν. Επίσης η Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ το ίδιο. Η Τουρκία νοιώθει κατά κάποιον τρόπο απομονωμένη. Σκέφτηκε πως η ασήμαντη πλέον βορειο-Αφρικανική χώρα την εξυπηρετεί θαυμάσια. Και υλοποίησε αυτή τη σκέψη της. Η συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή, ανεξαρτήτως περιεχομένου, κατά τη γνώμη μου δεν έχει κανένα νόημα. Ούτε όμως και οι άλλες συμφωνίες έχουν! (Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ).

Η Τουρκία εφευρίσκει συνεχώς τρόπους να δημιουργεί δεδομένα προκειμένου να ασκεί την πολιτική της. Αλλά αυτό δεν θα την οδηγήσει κάπου. Εμένα δεν με ανησυχούν όλα αυτά, διότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή παραπαίει. Άτσαλες κινήσεις με διάσπαρτες απειλές και μηδέν ουσία. Η Τουρκία θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο την επόμενη ημέρα της πτώσης της δικτατορίας. Η Ελληνική διπλωματία εκεί θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της και να προετοιμάζεται για πράξεις του μετά και όχι να ασχολείται με τα λόγια του τώρα.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)