Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Και εάν ΕΙΝΑΙ Φούσκα; (Τι Κάνω);

Αυτό το ερώτημα μου έχει τεθεί αρκετές φορές αυτό το διάστημα. Φυσικά αναφέρομαι στις αξίες των ακινήτων, μάλλον στις ΤΙΜΕΣ υποτιθέμενης πώλησης, οι οποίες είναι διαφορετικές από την αξία ενός ακινήτου.

Λοιπόν, ακούστε ή μάλλον διαβάστε. Ξεχνάμε προβλέψεις, αναλύσεις… προφητείες (έχω καιρό παρεμπιπτόντως να ασκήσω το… επάγγελμα, χα) και ας δούμε το ζήτημα διαφορετικά. Θα συγκρίνω δύο πρωτεύουσες. Η μία είναι προφανώς η Αθήνα και οι άλλη η πρωτεύουσα του Πακιστάν το Ισλαμαμπάντ! Δεν επέλεξα καθόλου τυχαία τη συγκεκριμένη πόλη, εννοώ τη δεύτερη και πιστεύω κατανοείτε το λόγο. Το Πακιστάν είναι μία υποτίθεται φτωχή χώρα, στενή σύμμαχος της Γείτονος ενώ διαθέτει και πυρηνικά. Άρα θεωρητικά οι πένητες Πακιστανοί μπορούν να εξαλείψουν από προσώπου γης τους πλουσίους (λέμε τώρα) Έλληνες, να μην τα ξεχνάμε και αυτά.

Και πάμε στην ουσία του ερωτήματος:

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα στο Πακιστάν είναι 195 ευρώ ενώ στην Αθήνα 985 ευρώ (τώρα στατιστικές είναι κάνουμε και τα στραβά μάτια). Στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ η μέση τιμή πώλησης ενός τετραγωνικού μέτρου διαμερίσματος είναι 780 ευρώ. Στην Αθήνα είναι 2.880 ευρώ. Η αναλογία τιμής προς εισόδημα είναι για την Αθήνα 985/2.880=35% ενώ στο Ισλαμαμπάντ 195/780=25%.

Φυσιολογικά πρέπει να είσαστε ΗΔΗ από χθες στο Ισλαμαμπάντ και να αγοράζετε κεντρικά διαμερίσματα. Αλλά επειδή είναι κάτι ώρες με το αεροπλάνο ενώ το κλίμα κάπως υγρό και τα αρθριτικά δεν αστειεύονται το ξανασκεφτήκατε και είπατε “που να τρέχω τώρα”… μένουμε Ελλάδα και από τύχη ζούμε, σκέψου στο Πακιστάν τι τύχη θα χρειαζόμαστε!

Πέραν του χιούμορ όμως φαίνεται πως είναι υπερτιμημένα τα ακίνητα στην Αθήνα σε ένα ποσοστό και έχω και απόδειξη, διότι μόλις μία αραχνούλα  εμφανίστηκε και περπατά επάνω στην οθόνη· μην ανησυχείτε δεν θα την ενοχλήσω, ωραία παρέα είναι.

Αλλά τι σημασία έχει τι καταδεικνύουν οι αριθμοί;

Η αγορά δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Εάν το γάλα από 1.50 ευρώ το λίτρο ανέβει στο 1.70 θα το απορροφήσει, άρα έχει περιθώριο ακόμα. Εάν όμως ξαφνικά κοστίζει 5 ευρώ εκεί θα την ακούσει.

Ανάλογα ισχύουν και με την τιμή της βενζίνης. Στα 3 ευρώ το λίτρο δεν θα μειωθεί ιδιαιτέρως η κατανάλωση. Στα 5 θα αρχίσει το πρόβλημα. Όσο λοιπόν τα 2.880 ευρώ ανά τετραγωνικό θα περπατάνε τότε θα αυξάνεται η τιμή των διαμερισμάτων. Αλλά στη Γλυφάδα, ας πούμε και 10.000-15.000 ευρώ/τετρ. μέτρο και πάλι πουλάνε.

Συμπέρασμα (όχι επιστημονικό αλλά προς ερέθισμα επενδυτικής σκέψης):

Τι σας νοιάζει εάν είναι ή δεν είναι φούσκα; Ποιος θα τη φουσκώσει είναι το ερώτημα και αυτό πρέπει να σας απασχολεί. Και αφού υπάρχει και με 2.880 αλλά και με 15.000 ο φουσκώνων επιλέξτε είδος… φουσκωτήρα (και άντε και χρώμα φούσκας) και προχωρήστε.

Προσωπικά η τακτική μου εμπεριέχεται στην επόμενη φράση:

Το πιστεύεις, το κάνεις. Τέλος της ιστορίας.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)