Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

“Θερμό” Καλοκαίρι ή Απλά… Καλοκαίρι;

Πριν από λίγους μήνες είχα γράψει για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, πως όταν κατελήφθη η Κύπρος από τους Τούρκους προκλήθηκε πολύ μεγάλη αντίδραση διεθνώς. Το αποτέλεσμα ήταν η εν λόγω ναυμαχία και η πανωλεθρία του Τουρκικού στόλου. (Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ).

Οι Τούρκοι αν και εθλίβησαν καίρια, υποκρίθηκαν απάθεια και αδιαφορία. Ο δε εν λόγω Μέγας Βεζύρης Μεχμέτ Σοκόλης είπε με χαρακτηριστική υπεροψία στον Βενετό Πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη:

“Εμείς με την άλωση της Κύπρου σας κόψαμε τον βραχίονα, εσείς με τον αφανισμό του στόλου μας, μας αποκόψατε την γενειάδα. Αυτή όμως θα ξαναγίνει, όχι όμως και ο βραχίων”!

Είχε απόλυτο δίκιο. Σε δύο μόλις χρόνια (1573) η Τουρκία ναυπήγησε νέο μέγα στόλο 250 πλοίων και ανάγκασε την Βενετία να αναγνωρίσει την Κύπρο, ως Τουρκική και να της καταβάλει και 300,000 δουκάτα πολεμική αποζημίωση!

Η Τουρκία δεν επιδιώκει πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα. Δεν της είναι αναγκαία. Ο λόγος;

Η εξαιρετικά εύθραυστη και φοβισμένη Ελληνική κοινωνία. Αρκεί ένας γελοίος τραγουδιστής να εκφράσει απόψεις για ένα σπουδαίο θέμα, όπως ο Covid-19 και να διακοπούν οι εμβολιασμοί. Ή ακόμα ένας άλλος γελοίος δημοσιογράφος ή παρουσιαστής να διασπείρει μία είδηση τρόμου και είναι αρκετό να κλειστούν όλοι στα σπίτια τους.

Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν (και προσεβλήθησαν) σφόδρα από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. ασχέτως εάν αυτές θα έπρεπε κάποια στιγμή να λεχθούν και επισήμως. Δεν θα τις αφήσουν όμως αναπάντητες. Και τα όπλα δεν χρειάζεται να τα στρέψουν εναντίον μας, διότι απλούστατα τα στρέφουμε μόνοι μας (εναντίον μας). Η Ελλάδα περιμένει το… Ελληνικό καλοκαίρι για πάμπολλους λόγους: οικονομικούς, ψυχολογικούς, οτιδήποτε. Και είναι θλιβερό να στηρίζεις τη συνέχεια της ζωής σου σε ένα μόνο καλοκαίρι.

Η σκέψη της διπλωματίας της Γείτονος;
“Ας τους το… χαλάσουμε!” (με όλες τις συνέπειες).

Και είναι πολύ απλό να το πράξει αυτό με την απειλή και μόνον πολεμικής εμπλοκής, την οποίαν δεν θα θελήσει η ίδια να υλοποιήσει (εκτός εάν τελικά το θελήσει η Ελληνική πλευρά). Διότι σας έχω τονίσει και στο παρελθόν πως δεν είναι τόσο σαφές ποιος θέλει τι και περισσότερο… Το γεγονός πως θα έχει επιπτώσεις και στα παράλια της ολίγον την απασχολεί.

Σε μία τσακισμένη κοινωνία, όπως είναι η Ελληνική, προκειμένου να επέλθει “λύτρωση”, οποιαδήποτε λύση τερματισμού της θα γίνει αποδεκτή, όπως ουκ ολίγες φορές έως τώρα έχει αποδειχθεί και φυσικά με ζημία της.

Ναι, προβλέπω, ένα πολύ “θερμό” καλοκαίρι.