Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Θέσεις (ιδέες) εναντίον πεποιθήσεων (προκαταλήψεων ή συμπερασμάτων)

Σε όσες/ους οι διαπραγματεύσεις είναι πραγματική τέχνη (και απόλαυση μαζί) είναι γνωστό, πως δεν επιδέχονται καμία συζήτηση οι πεποιθήσεις ή προκαταλήψεις ή τα συμπεράσματα. Αυτό είναι εντελώς σαφές και ξεκάθαρο. Είναι αδύνατον να μεταπείσετε με οποιοδήποτε επιχείρημα έναν οπαδό του Ολυμπιακού να γίνει Παναθηναϊκός ή το αντίστροφο και το γιατί το ένα είναι προτιμότερο του άλλου, εάν υποθέσουμε πως υπάρχει κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές προτιμήσεις και τα πολιτικά πρόσωπα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γνωστό και τόσο κοινό πρόβλημα διαμάχης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, οπαδών της Rolls Royce εναντίον αυτών της Bentley. Οποιοδήποτε επιχείρημα και να χρησιμοποιήσετε δεν έχει κανένα νόημα. Οι φανατικοί της Rolls θα αγοράσουν Rolls ακόμα και εάν η Bentley έχει φτερά ή μπορεί να κινηθεί υποβρυχίως. Και το αντίστροφο φυσικά.

Οι μη φανατικοί όμως μέσω θέσεων και επιχειρημάτων θα αξιολογήσουν τα δύο αυτοκίνητα και ενδεχομένως θα επιλέξουν υποδεέστερες μάρκες, όπως λχ την Mercedes ή την Jaguar. Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία είναι εκτός των πολιτικών και ποδοσφαιρικών διχασμένη σε ακόμα μεγαλύτερα διλλήματα. Για το πολυπλοκότερο ζήτημα μεταξύ των Porsche Cayenne εναντίον των Mercedes ML σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία έχει ως θέμα τις πεποιθήσεις είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη. Οι πεποιθήσεις (προκαταλήψεις – συμπεράσματα) απλώς ΔΕΝ μεταβάλλονται.

Οι θέσεις (ιδέες) όμως επιδέχονται κάθε είδους ανάλυση και επιχειρηματολογία. Το γιατί ισχύουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις αποτελεί αντικείμενο της ψυχολογίας και ψυχιατρικής.

Εάν θέλετε λοιπόν να μεταπείσετε έναν φανατικό οπαδό-αγοραστή της Rolls θα πρέπει να εστιάσετε στις αρχέγονες προκαταλήψεις. Λχ στην Στερεά Ελλάδα οι τσοπάνηδες παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν Bentleys για την επιτήρηση των κοπαδιών τους, ενώ είναι γνωστό πως στην ορεινή Πελοπόννησο κυριαρχούσαν οι Rolls Royce. Σε κάποια απομακρυσμένα σημεία της Μάνης και των Κυθήρων η μεταφορά του γάλακτος γινόταν μόνο με Mercedes και ίσως και Jaguar, αλλά αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι Cayenne ήταν για όσους διέθεταν μόνο καμιά κατσικούλα (οι πτωχοί).

Είναι εντελώς απίθανο να μεταπείσετε ανθρώπους με το προηγούμενο ιστορικό και αυτήν την παράδοση.

Τα προηγούμενα τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι αντιπρόσωποι και σε πάμπολλες περιπτώσεις αντικαθιστούν τους κινητήρες των 7,000 κυβικών με Κινέζικους μεταχειρισμένους των 1,150 κ.εκ. τύπου Jing-jang-jong, ενώ αφού έχουν αφαιρέσει το δέρμα των καθισμάτων έχουν τοποθετήσει πάμφθηνη τσόχα.

Για τα μέταλλα δεν το συζητώ (όπως και για τα κρύσταλλα) όλα είναι πλαστικά της χειρότερης ποιότητας. Ούτε λόγος να γίνεται για ασφάλεια, αισθητική και συστήματα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Είναι όμως αρκετά ευφυείς να διατηρούν το αυθεντικό σήμα, το οποίο προσδίδει απεριόριστο κύρος και πείθει τον κάθε αφελή, πως αφού γράφει ότι είναι αυτός, ο τύπος αυτοκινήτου σημαίνει πως τα ψάθινα καθίσματα στο εσωτερικό αποτελούν απλώς εκκεντρική επιλογή. Δεν είναι όμως!

Στα μάτια των υποψηφίων αγοραστών κυριαρχεί η εικόνα του μυαλού τους και όχι αυτό, το οποίο έχουν εμπρός στα μάτια τους και φυσικά δεν βλέπουν τίποτα. Κοινώς, τα τέλεια θύματα!
Σημ. Για το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα της επιλογής μεταξύ Rolls Royce και Bentley έχω αναφερθεί σε παλιότερο μου βίντεο. Είμαι νομίζω εντελώς στον παλμό της εποχής και της Ελληνικής κοινωνίας και αφουγκράζομαι με προσοχή τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία την απασχολούν!