Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ψυχολογία του Σωφέρ (Chauffeur)

Όταν επίδοξοι απαγωγείς κοινού ποινικού δικαίου ή τρομοκράτες κάθε είδους σχεδιάζουν μία απαγωγή προσπαθούν να επιλέξουν το στόχο τους να κάθεται στις πίσω θέσεις μίας λιμουζίνας οδηγούμενη από έναν σωφέρ. Γιατί; Διότι ο σωφέρ στην εμφάνιση ενός εμποδίου ή μίας ομάδας οπλισμένων θα επιλέξει ασυνείδητα να σταματήσει. Θα κάνει δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από το σωστό, το οποίο είναι να αναπτύξει ταχύτητα και να χτυπήσει το εμπόδιο, συνήθως ένα ή δύο αυτοκίνητα κάθετα στη μέση του δρόμου.

Και για την πληρότητα του άρθρου, εάν έχει την ετοιμότητα να αντιδράσει και τη δυνατότητα λόγω συνθηκών, θα πρέπει να χτυπήσει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου εμποδίου και όχι εκεί όπου ευρίσκεται η μηχανή, διότι το πρώτο είναι σαφώς περισσότερο αδύναμο από δομικής απόψεως.

Αυτό συμβαίνει, διότι ισχύει η λεγόμενη “ψυχολογία του σωφέρ”, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να μην προκαλέσει σε καμία περίπτωση ούτε γρατζουνιά στη λιμουζίνα του εργοδότη του. Με το να σταματήσει φυσικά οι πιθανότητες επιβίωσης του είναι μηδαμινές, διότι αποτελεί το… ευτελές “εμπόρευμα”, ενώ ο εργοδότης του, το πολύτιμο “προϊόν” στο οποίο στοχεύουν οι απαγωγείς. Συνεπώς με την επιλογή του να ακινητοποιήσει το όχημα έχει υπογράψει σχεδόν πάντα και τη θανατική του καταδίκη.

Στην περίπτωση εκπαιδευμένων σωφέρ, όπως αυτοί διατίθενται στους αρχηγούς κρατών, οι υπόλοιποι γενικά δεν έχουν αυτή την κουλτούρα επιβίωσης. Θα προτιμήσουν να μην προκαλέσουν ζημιά στην Rolls Royce του πιθανόν εξαιρετικά ιδιότροπου εργοδότη τους, ο οποίος θα απαιτήσει και να του την αποζημιώσουν (εργαζόμενοι σε συνθήκες σκλαβιάς για αυτόν ουσιαστικά την υπόλοιπη ζωή τους).

Ως εκ τούτου και οι δύο είναι χαμένοι, ο σωφέρ πιθανότατα με τη ζωή του, ενώ ο εργοδότης του είτε με τη ζωή του είτε με κάποια εκατομμύρια μείον.

Συμπέρασμα: με τους κακοποιούς ή τους τρομοκράτες δεν έχεις δυνατότητα συνδιαλλαγής. Με τον σωφέρ σου όμως ή με τους συνεργάτες σου ή υπαλλήλους σου έχεις. Και πολλές φορές είναι εκείνοι, οι οποίοι -εάν έχεις καλές σχέσεις μαζί τους και δεν σε φοβούνται- θα σε σώσουν. Εκτός εάν είναι και αυτοί μέρος του σχεδίου…

Μην έχεις ούτε και εσύ την “ψυχολογία του σωφέρ” σου.