Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Σχολή Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π.

Με πολύ μεγάλη μου χαρά είδα πως η σχολή αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. είναι η πρώτη σχολή εφέτος στον πίνακα εισαγωγής. Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα. Διότι η Αρχιτεκτονική είναι τέχνη, είναι καλλιτεχνία, είναι αισθητική και πρακτικά δεν σπουδάζεται ακριβώς (και κατανοείτε πιστεύω τι εννοώ). Μερικά πράγματα ή τα έχεις ή δεν τα έχεις. Σαφώς όμως μπορεί να εκπαιδευτείς και να είσαι πάρα πολύ καλός και σωστός.

Επιστήμη αποτελεί η… Τέχνη του Πολιτικού Μηχανικού. Ο συνδυασμός και των δύο νομίζω ότι είναι α σ υ ν α γ ω ν ι σ τ ο ς !

Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτές τις δραστηριότητες είναι η δυσκολία υλοποίησης του αντικειμένου τους. Τούτο, διότι δυστυχώς (;) απαιτείται εκτός από την ίδια την γνώση και μία ικανότητα επιβίωσης στην αγορά. Έχω συναντήσει θαυμάσιους ανθρώπους κυρίως αρχιτεκτόνισσες και αρχιτέκτονες με πολύ υψηλό βαθμό αισθητικής αλλά και ευαισθησίας, με το δεύτερο να αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μία ζουγκλώδη αγορά με αθέμιτες μεθόδους και ότι άλλο φανταστεί ο νους σας…

Ωστόσο, το γεγονός πως σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο έχουμε τόσους αρίστους νέους ανθρώπους να επιδιώκουν να σπουδάσουν αυτήν την κορυφαία υπέροχη Τέχνη – Επιστήμη δηλώνει πως οι ημέρες της κακογουστιάς και της απόλυτης έλλειψης αισθητικής και ήθους είναι μετρημένες.

Μην ξεχνάτε πως ο Ελληνικός Πολιτισμός βασίστηκε στην Φιλοσοφία, την Αρχιτεκτονική και την Ιατρική. Κυρίως όμως η σημερινή ταλαίπωρη Ελλάδα ακόμα εισπράττει τα οφέλη από τα πανέμορφα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του παρελθόντος της…